De fleste har en vanlig støvsuger, men spørsmålet er om man egentlig trenger en håndstøvsuger i tillegg? Les om hvorfor en håndstøvsuger kan være et praktisk tilskudd til rengjøringsrutinene dine. Finn den beste håndstøvsugeren gjennom en grundig håndstøvsuger test.
Innholdsfortegnelse
De fleste har en vanlig støvsuger, men spørsmålet er om man egentlig trenger en håndstøvsuger i tillegg?
Finn den beste med en håndstøvsuger test
En håndstøvsuger test er en smart måte å finne frem til den beste håndstøvsugeren på markedet på. Det er ikke fordi du nødvendigvis trenger å velge den som er best i test, men du får et godt overblikk over hvilke støvsugere som rent faktisk finnes på markedet, og hvordan de forskjellige presterer.
Det er nemlig ikke sånn at alle har de samme behovene når det kommer til håndstøvsugere. Noe av det som blir testet i en håndstøvsuger test for å finne den beste støvsuger best i test, er batterikapasitet, støvkapasitet og sugekraft. Det er fordi hvis man skal bruke håndstøvsugeren til litt større oppgaver som å støvsuge møbler, så er det viktig at man slipper å tømme støvsugeren for støv flere ganger underveis, og at man har nok batteri før man må lade igjen. En håndstøvsuger test tester hvordan de forskjellige presterer ut ifra disse tekniske spesifikasjonene. Så kan du velge den støvsugeren som presterer best på de punktene som er viktige for deg.
Hva er praktisk med en håndstøvsuger?
Det er mange grunner til at en håndstøvsuger er et praktisk tilskudd til rengjøringsproduktene og maskinene dine. En håndstøvsuger er liten, hendig og enkel å ha med å gjøre, når rengjøringen skal gjennomføres. Det er slitsomt å dra frem den tunge, gamle støvsugeren hver gang man bare skal støvsuge noen smuler fra gulvet etter frokost – og det er her håndstøvsugeren kommer inn i bildet.
Dette er nemlig håndstøvsugerens primære bruksområde, og du kan bruke håndstøvsugeren til løpende å fjerne støv og skitt. Håndstøvsugere er som regel trådløse, så du kan ta den med deg hvor du vil og støvsuge møbler eller kroker. De fleste har håndstøvsugeren stående i en lader eller ladekabel på kjøkkenet eller i gangen, så den alltid er klar når man trenger den.
Dermed slipper man å irritere seg over smuler på gulvet eller i krokene, og kan bare enkelt og greit ta frem håndstøvsugeren og bli kvitt problemet. Når det er sagt, så er det også andre løsninger som gjør at du kan klare deg uten den tunge støvsugeren. Da sparer man som regel også plass i hjemmet.
Se også
Dette er den beste håndholdte støvsugeren
Vi har oppdatert vår samletest av håndholdte støvsugere - med blant annet Dreame sin nye modell Z10 Station med rengjøringsstasjon.
Vi har vært igjennom mange håndholdte støvsugere de siste årene, og ved siste oppdatering var det Dysons heftigste toppmodell – V15 – som stakk av med seieren. Gangen før der igjen var det Philips SpeedPro Max Aqua XC8149, med sin kombinasjon av vaske- og støvsugingsfunksjon, som imponerte oss mest. Nå har vi oppdatert testen med to flunkende nye Dyson-modeller - der den ene kan skilte med vaskefunksjon. Nærmeste bestemt Dyson Gen5detect Absolute og Dyson V15s Detect Submarine. I tillegg er testen oppdatert med Philips sin nye Aqua-modell og Dreame sin Z10 Station med egen rengjøringsstasjon.
Electrolux har tidligere imponert oss med innovative løsninger som blant annet «Brush roll clean» som løser problemet med å fjerne hår fra munnstykket på en effektiv måte. På sin nyeste modell er denne pedalen også til stede. Bosch på sin side er kjent for sine batteriløsninger, og modellen vi har testet kommer med to batterier og mulighet for hurtiglading.
Batteritid, sugekraft og ergonomi er de kanskje viktigste egenskapene til en god støvsuger. I tillegg skader det heller ikke om det følger med munnstykker som takler ulike utfordringer som nedstøvede lister eller tepper fulle av katte- eller hundehår.
Tråd- og poseløse støvsugere har eksistert på forbrukermarkedet en god stund nå. På den tiden har modellene fått sterkere sugeevne, bedre batteritid og smartere og bedre utformede munnstykker. Samtidig er det sjelden at det kommer helt nye innovative løsninger.
Derfor er det forfriskende å konstatere at flere av modellene i denne testen kan skilte med unik funksjonalitet som laserlys, støvsugervasking og pedal for fjerning av hår.
Det har også nå kommet flere modeller med egen dedikert rengjøringsstasjon som tømmer støvkammeret for deg.
Når det er sagt så er det ren sugekraft og god ergonomi vi har satt som de aller viktigste kriteriene i vår test. Er støvsugeren ubehagelig å bruke eller ikke fungerer optimalt når det kommer til rengjøring trekker det naturligvis kraftig ned.
Ellers er det også verdt å nevne at det var relativt store prisforskjeller på modellene i denne samletesten. For Dysons toppmodell må man i skrivende stund ut med rundt 10500 kr. Men da får man til gjengjeld med funksjonalitet som laser-lys og spesialdesignet munnstykke for hårfjerning. Dyson gir deg altså mye støvsuVi har testet 13 håndholdte støvsugere: Den dyreste er definitivt ikke den beste
Spesielt på dyrehår er det store forskjeller.
Støvsuging er et fast innslag i livets mange rutiner, og dessverre er det fremdeles slik at dette er noe du må gjøre, enten du liker det eller ei (joda, man kan alltids betale noen, men det er en annen sak).
Det nærmeste man har kommet en løsning på dette problemet er oppfinnelsen av robotstøvsugere (for eksempel den billige robotstøvsugeren fra Kina som vi testet), men heller ikke disse løser problemet på en fullt ut tilfredsstillende måte. Spesielt ikke hvis du har rommene dine oversvømt av potensielle robotstøvsuge-fiender som tepper og ledninger, eller har kjæledyr som plutselig tror de har fått en ny mekanisk lekekamerat.
I denne testen har vi testet over et dusin håndholdte støvsugere fra en rekke produsenter. De håndholdte modellene har kommet for fullt de siste par årene og forbedret batteriteknologi (alle unntatt en av støvsugerne i denne testen bruker litiumionebatteri) og sugekraft gjør at det nå har blitt mer aktuelt å velge en håndmodell over en tradisjonell støvsuger, selv om det nok fremdeles er naturlig å bruke disse modellene som sekundærstøvsuger.
Enkelte ønsker kanskje å bytte ut den gamle arbeidshesten med en ny håndstøvsuger for å spare på plassen. Med et par hederlige unntak tyder vår test kanskje ikke helt på at det er mulig, dessverre. Det er kun et par av disse modellene som kan brukes som primærstøvsuger, og hvis du har en større leilighet eller hus så vil vi fremdeles anbefale at du beholder eller skaffer deg en god gammeldags støvsuger.
Fordeler og ulemper med håndholdte støvsugere
Målet med enhver støvsuger, enten det er en vanlig tradisjonell støvsuger eller en ny hånd-modell må være å gjøre denne utrolig kjedelige jobben så enkel og effektiv som overhodet mulig.
Når det kommer til komfort har de håndholdte modellene noen åpenbare fordeler. Bevegelsesfriheten uten ledning er påtagelig. Her er det bare å svinse fra rom til rom uten å måtte ta hensyn til hverken dørkarmer eller strømuttak. Disse modellene er også mye enklere å rydde vekk, spesielt de man kan brette sammen.
Mange av modellene er også såkalte 2-i-1-støvsugere, noe som vil si at de har en egen liten avtagbar ministøvsuger som man kan bruke hvis for eksempel poden har valgt å leke helikopter med Smarties-røret.
Spørsmålet blir så om fordelene utklasser ulempene. For det er en hel del ulemper også. De viktigste innvendingene er effektivitet og batteritid. Håndholdte støvsugere er generelt sett ikke like kraftige som de tradisjonelle støvsugerne, og de har heller ikke like stor kapasitet til å samle opp støv og skitt. Dette betyr at du kanskje må tømme og lade støvsugeren oftere enn ønsket, spesielt hvis du bruker den til større oppgaver. Det kan også være utfordrende å nå alle kriker og kroker med en håndstøvsuger, spesielt hvis den har en stor og klumpete design.
Til tross for disse ulempene er håndholdte støvsugere fortsatt svært populære på grunn av deres praktiske og enkle bruk. De er ideelle for rask rengjøring av små områder og for å håndtere mindre søl og smuler. Hvis du allerede har en tradisjonell støvsuger, kan en håndholdt støvsuger være et nyttig tillegg til rengjøringsarsenalet ditt.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
Når det gjelder små motorer til bruk i applikasjoner som husholdningsapparater, håndholdt verktøy og kontormaskiner finnes en rekke spesialmotorer. Disse utmerker seg først og fremst med sin enkle konstruksjon egnet for masseproduksjon. De har ofte lav virkningsgrad og ytelse, men er spesielt tilpasset bruken, de er dermed ofte en integrert del av apparatet.
Elektriske motordrifter er den største sluttbrukeren av elektrisk energi, med 43-46 % av totalen. Små motorer er flest i antall. Størst energiforbruk står mellomstore motorer på 0,75 til 375 kW for, mens motorer over 375 kW bruker en forsvinnende liten del av totalen. Det blir dermed av stor betydning i et ressursperspektiv å fokusere på virkningsgrad og energibruk i mindre og mellomstore motorer. Virkningsgraden for mellomstore motorer kan være over 95 %, men ofte velges motorer i industriaplikasjoner som er større enn det som egentlig er nødvendig. Med bedre tilpasning kan en forbedre energiutnyttelsen, det samme gjelder bruk av kraftelektroniske omformere til applikasjoner der driftsforholdene endres mye.
Når det gjelder små motorer til bruk i applikasjoner som husholdningsapparater, håndholdt verktøy og kontormaskiner finnes en rekke spesialmotorer. Disse utmerker seg først og fremst med sin enkle konstruksjon egnet for masseproduksjon. De har ofte lav virkningsgrad og ytelse, men er spesielt tilpasset bruken, de er dermed ofte en integrert del av apparatet.