Les om hva mobildata brukes til, hvordan du kan sjekke forbruket ditt, og få tips om apper som bruker mest mobildata. Velg riktig mobilabonnement for å dekke dine behov og unngå overskridelser på datakvoten din.
Innholdsfortegnelse
Det er ingen fasitsvar på hvor mye mobildata en app bruker. Det avhenger av innholdet, innstillingene og hvordan appen brukes. Men det er mulig å følge med på forbruket og beregne det selv. Mobiltelefonen din holder automatisk oversikt over hvor mye mobildata som brukes av hver app.
Slik sjekker du forbruket ditt
For å sjekke total databruk, kan du enkelt finne en oversikt i Mitt Telenor-appen. Last ned appen for å få full kontroll over ditt mobildataforbruk.
Mobildataforbruket til favorittappene dine
De fleste av oss har noen favorittapper som vi bruker daglig. Mange av disse appene bruker internett og krever derfor varierende mengder mobildata. Men vet du nøyaktig hvor mye data de mest populære appene bruker?
La oss ta en titt på hvilke apper som bruker mest mobildata, og hvordan du kan sjekke forbruket på dine apper:
Netflix og andre strømmetjenester
Streaming av filmer og TV-serier på tjenester som Netflix kan bruke mye mobildata. For en standard oppløsning kan det gå med rundt 1 GB per time. Velger du å se i HD eller ultra-HD, kan forbruket doble eller tredoble seg. Hvis du vil se film når du er på farten, kan det være lurt å laste ned innholdet mens du er tilkoblet Wi-Fi og se det offline senere. Med Telia Play kan du lagre favorittinnhold og se det offline uten å bruke mobildata.
YouTube og andre videobaserte sosiale medier
Hvis du er en aktiv bruker av sosiale medier som Snapchat, Instagram, YouTube og TikTok, kan det gå med mye mobildata på videostrømming. Snapchat bruker for eksempel 1 MB per 10 sekunders video, mens YouTube kan bruke opptil 1 GB per time. Facebook og Instagram bruker mindre data, med rundt 100 MB per time. Selv korte videoklipp kan kreve overraskende mye mobildata, så det er smart å sjekke hvor mye data du bruker totalt på disse appene.
Musikk og podcast
Streaming av musikk på tjenester som Spotify eller iTunes krever ikke så mye mobildata som videotitting. Avhengig av hvilken app du bruker, kan du regne med et forbruk rundt 100 MB per time. Du kan lytte i opptil 10 timer før du passerer 1 GB. Podcasts bruker vanligvis litt mindre data enn musikkstrømmetjenester, rundt 40-90 MB per time.
Surfing på nett
Hvis du bruker mobilen eller nettbrettet til å lese nyheter, søke etter informasjon eller surfe på nettsteder, vil dataforbruket variere avhengig av nettsidene du besøker og innholdet de har. Generelt sett bruker nettsurfing mindre data enn streaming av video. Du kan sjekke hvor mye data du bruker ved å se på innstillingene i nettleseren din eller bruke en app som måler dataforbruket ditt.
Se også
Hvor mye mobildata trenger du?
Når du velger et mobilabonnement, er det viktig å vurdere hvor mye mobildata du trenger. Hvis du er en ivrig bruker av strømmetjenester og sosiale medier, kan det være lurt å velge et abonnement med større datamengde. Men hvis du hovedsakelig bruker Wi-Fi og ikke er avhengig av å være online når du er på farten, kan et mindre datapakke være tilstrekkelig for deg.
Husk at det også kan være lurt å vurdere om du har tilgang til Wi-Fi på de stedene du vanligvis bruker mobilen mest. Ved å koble til Wi-Fi kan du spare mobildata og unngå overskridelser på datakvoten din.
Velge riktig mobilabonnement
I dagens mobilmarked tilbyr forskjellige selskaper forskjellige abonnementer med ulike datapakker og hastigheter. Telia tilbyr mobilabonnement og mobilt bredbånd med ubegrenset data, perfekt for de som bruker mye mobildata. Du kan også velge mindre datapakker avhengig av ditt behov. Det er viktig å sammenligne tilbudene og finne et abonnement som passer best for dine behov og bruksmønstre.
Det er også verdt å merke seg at mobilnettverkene i Norge bruker forskjellige teknologier, som GSM, UMTS, HSDPA og LTE, for å muliggjøre kommunikasjon mellom enhetene. Frekvensene kan påvirke datakapasiteten og rekkevidden. Høyere frekvenser gir bedre refleksjon av radiobølgene, mens lavere frekvenser kan passere gjennom hindringer lettere.
For å oppsummere, er det viktig å være bevisst på ditt mobildataforbruk og velge et abonnement som passer til dine behov. Ved å følge med på forbruket ditt og gjøre noen smarte valg, kan du spare mobildata og unngå overskridelser på datakvoten din.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Et mobilnett eller mobilnettverk er et radionettverk bestående av flere radiomaster eller basestasjoner fordelt utover et landområde. Hver mast dekker et gitt område, og for å unngå interferens med eventuelle nabomaster, bruker hver av disse et eget sett med frekvenser. De ulike basestasjonene er koblet sammen i et nettverk, noe som lar et stort antall terminaler (for eksempel mobiltelefoner) kommunisere med hverandre på tvers av basestasjonene.
En gruppe basestasjoner i et område kalles en celle, siden terminalene (mobiltelefonene) i cellen får oppkall fra alle mastene i cellen, og systemet velger den beste basestasjonen å sette opp samtalen igjennom. Mobiltelefonen gir beskjed til hjemmesentralen når den flytter seg fra en celle til en annen. Denne cellestrukturen er årsaken til at mobiltelefonen kalles «cell phone» på amerikansk-engelsk – på britisk-engelsk heter av det «mobile phone».
I Norge har vi pr. 1. oktober 2012 fire selskaper som har sine egne kommersielle mobilnettverk. Disse selskapene er Telenor, Telia, Mobile Norway og Ice Communication. Det finnes i dag betydelig flere tilbydere av mobiltjenester i Norge (mobiloperatører), men disse benytter seg av ett eller flere av disse fire mobilnettene.
I de ulike mobilnettverkene benyttes ulike teknologier for å muliggjøre kommunikasjon mellom forskjellige enheter. Telenor, Telia og Mobile Norway benytter seg av GSM (2G), UMTS (3G), HSDPA (populært kalt 3,5G) og LTE (LTE er også kalt «4G» selv om LTE pr. definisjon ikke kvalifiserer til denne benevnelsen), over radiofrekvensområdene 900, 1800 og 2100 MHz. Ice Communication opererer med LTE- og 5G-teknologien i frekvensbåndene 700, 800, 1800 og 2100 MHz, samt de vil ta i bruk 3,6GHz.
Det er verdt å merke seg at det som forbrukere kan oppleve som ett enkelt mobilnettverk, i praksis kan være flere forskjellige teknologier som kommuniserer sammen over ulike frekvenser. Dette er også årsaken til at ulike teknologier (for eksempel GSM og UMTS) ofte har ulik dekning i samme område.
En generell regel når det gjelder radiofrekvenser er at jo lavere frekvenser, desto lavere datakapasitet, men samtidig lengre rekkevidde. Høyere frekvenser gir bedre refleksjon av radiobølgene, mens lavere frekvenser kan krumme, eller bøye radiobølgene så de lettere passerer mindre hindringer.