Hva gjør man med gammel dekoder?

19

Få tips om hva du kan gjøre med din gamle dekoder når den mister funksjoner etter en oppdatering. Lær om fjernkontrollprogrammering og oppgraderingsalternativer for å dra nytte av de nyeste TV-funksjonene. Les mer på GadgetsLand.

Med den raske teknologiske utviklingen er det ikke uvanlig at eldre dekodere mister funksjoner og ikke lenger kan takle oppdateringer. Dette gjelder spesielt for dekodere som er flere år gamle, som for eksempel ADB AHD PVR 5720-dekoderen. Hvis du har en slik dekoder, vil du oppleve at du mister flere funksjoner etter en stor oppdatering som Telenor ruller ut den 23. april 2024.

Utgåtte dekodere - Allente
Bildekilde: www.allente.no

Oppdateringens konsekvenser

Den kommende oppdateringen vil føre til at eldre dekodere som ADB AHD PVR 5720-dekoderen mister flere funksjoner som filmleie, arkiv og start forfra. Disse funksjonene vil ikke lenger være tilgjengelige, og du vil ikke ha muligheten til å beholde dagens programvareversjon. Oppdateringen vil skje automatisk, og det er ingen mulighet for kompensasjon hvis dekoderen din er over fem år gammel.

Til tross for tapet av en rekke funksjoner, vil eldre dekodere fortsatt fungere for live-TV, opptaksfunksjonalitet, pause programmer, programguide, favorittlister og radio. Disse grunnleggende funksjonene vil være tilgjengelige, men start forfra, filmleie og arkiver vil være utilgjengelige.

Slik er Canal Digitals nye dekodere | Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Programmering av fjernkontrollen

En måte å håndtere situasjonen på er å programmere fjernkontrollen for T-We Boks II til å også kontrollere TV-en din. Dette vil eliminere behovet for flere fjernkontroller og gjøre det enklere å betjene TV-en og dekoderen samtidig. Hvis fjernkontrollen ikke fungerer som forventet etter programmering, kan du prøve å programmere den igjen.

Etter at fjernkontrollen er programmert, vil du få tilgang til flere TV-funksjoner. For eksempel kan du justere volumet for dekoderen ved å holde [Shift]-tasten nede samtidig som du trykker på en av volumtastene. I tillegg kan du nå også kontrollere mange andre funksjoner på TV-en, som meny, fargetaster og talltaster, med boksens fjernkontroll. For å velge en TV-funksjon, holder du nede [Shift]-tasten på fjernkontrollen samtidig som du trykker på ønsket kommando.

Alternativer for eldre dekodere

Hvis du ønsker å beholde de tapte funksjonene og dra nytte av de nyeste TV-funksjonene, kan det være lurt å vurdere å oppgradere til en nyere dekoder. En oppgradert dekoder vil gi deg tilgang til de nyeste funksjonene som tilbys av Telenor. Sjekk med Telenor om mulige oppgraderingsalternativer og priser for å finne den beste løsningen for deg.

Retur av utstyr - Altibox
Bildekilde: www.altibox.no

Konklusjon

Med den kommende oppdateringen vil eldre dekodere som ADB AHD PVR 5720-dekoderen miste flere funksjoner. Selv om det ikke er mulig å beholde dagens programvareversjon eller få kompensasjon, vil eldre dekodere fortsatt fungere for grunnleggende TV-funksjoner. Du kan også programmere fjernkontrollen for T-We Boks II til å kontrollere TV-en din, slik at du kan redusere antall fjernkontroller. Hvis du ønsker å dra nytte av de nyeste TV-funksjonene, kan det være lurt å vurdere å oppgradere til en nyere dekoder. Ta kontakt med Telenor for å utforske oppgraderingsalternativer.

Vent med dekoder
Bildekilde: www.bt.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Kabel-TV er en ekomtjeneste som reguleres av ekomloven og ekomforskriften. Et moderne kabel-tv-nett kalles et HFC-nett (Hybrid Fiber Coaxial nett), der det benyttes både fiberkabler og koaksialkabler til overføringen. I et HFC-nett overføres sendingene på andre frekvenser på kablene enn de som benyttes ved trådløs kringkasting. Mens kabel-tv-nett tidligere hadde énveis overføring (fra hovedsentralen til abonnentene), er HFC-nett bygget for toveis trafikk, der returretningen benyttes bl.a. ved bredbåndskommunikasjon. Toveisforbindelsen i en koaksialkabel sikres ved at den nedre delen av frekvensspekteret (opp til ca. 60 MHz) benyttes til retursignalering, mens resten av spekteret brukes i forover-retningen.

I et moderne HFC-nett overføres både analoge og digitale tv-kanaler. Alle tv-kanalene er tilgjengelige samtidig i tv-uttaket, og bruken av tv og bredbånd påvirker ikke hverandre. For å motta det digitale tv-tilbudet trengs en dekoder (Set Top Box, STB) for hvert tv-apparat. Innenfor det digitale tilbudet er det typisk en grunnpakke, et utvalg av tilleggspakker, valgfrie enkeltkanaler, og tilbud om ”premium” pakker med sport- og filmkanaler. I tillegg kan man hos de fleste operatører få tilbud om video on demand (VOD). Nye tjenester som ”start forfra” og ”ukesarkiv”, samt tilgang til kanaltilbudet via smarttelefoner og nettbrett både innen og utenfor hjemmet, er også blitt en del av tilbudet fra kabel-tv-nettene.

De fleste operatører tilbyr digitale dekodere som også har PVR (Personal Video Recorder), som man kan gjøre opptak av tv-programmer med. Denne boksen kan også sette programmet på pause hvis man vil gjøre et opphold i tv-tittingen i løpet av sendingen. Det finnes også dekodere som har innebygget kabelmodem, slik at man kan få bredbåndstilgang med trådløst nettverk (Wi-Fi) gjennom dekoderboksen, og Internett rett inn på tv’en.

HFC-nett benyttes også til overføring av FM radio analogt, DAB-radio og digitale musikkanaler, samt radiosendinger til tv-apparatet. Gjennom bredbåndsforbindelsen kan man også få bredbåndstelefoni (IP-telefoni).