Oppdag kostnadene ved å ringe fra Norge til Thailand og hva du bør være klar over. Finn ut om inkluderte pakker, priser for andre land, og alternativer for å redusere kostnadene. Les mer på GadgetsLand.
Innholdsfortegnelse
Når det kommer til å ringe fra Norge til utlandet, er det viktig å være klar over at reglene om fri EU-roaming ikke gjelder. Dette betyr at kostnadene kan variere avhengig av mobilabonnementet ditt og mobiloperatøren du bruker.
Inkluderte pakker
Dersom du ringer ofte til utlandet, kan det være lurt å sjekke hva som eventuelt inngår i mobilabonnementet ditt. Mange mobilabonnementer inkluderer fri bruk i Norden, noe som kan være gunstig for samtaler til land som Danmark og Sverige.
Priser for å ringe til Sverige eller Danmark
Uten egne pakker kan prisene variere mellom mobiloperatørene. Ifølge en undersøkelse inkluderer Onecall og Talkmore gunstige priser for samtaler til Norge og Norden. Mycall tilbyr abonnementer som inkluderer ubegrenset ringing til både EU, Storbritannia, USA og Canada, selv om de kan være noe dyrere enn abonnementer fra andre operatører.
Det er verdt å merke seg at både Onecall og Mycall tilhører Telias portefølje av selskaper. OneCall har valgt å fokusere på Norden ved å inkludere ringing til hele Norden i abonnementene sine. MyCall derimot har valgt å tilby abonnementer spesielt tilpasset kunder med behov for å ringe til de fleste land i verden.
Telia selv tilbyr kun inkluderte ringeminutter til utlandet i sitt "toppabonnement" Telia X, der man får 1000 minutter til Norden og Baltikum inkludert hver måned.
Se også
Priser for andre land
Når det gjelder land som Spania, Polen, og Storbritannia, har de fleste mobiloperatørene lignende priser. Happybytes skiller seg imidlertid ut ved å beholde EU-prisene så lenge Storbritannia ikke øker prisene.
Det er viktig å merke seg at prisene i EU er regulert med en makspris, og nye priser vil gjelde fra 15. mai. For eksempel vil det koste 2,42 kroner per minutt og 0,76 kroner å sende SMS.
Alternativer og anbefalinger
Flere mobiloperatører anbefaler å bruke tjenester som krever internett dersom man ringer til utlandet. Dette kan inkludere tjenester som WeChat, WhatsApp og Messenger, som kan være kostnadseffektive alternativer til tradisjonell telefoni. Chilimobil har nylig redusert prisene for å ringe og sende SMS-er til utlandet.
For å få bedre kontroll på surfingen i utlandet kan man benytte seg av tjenester som Datakontroll Utland og Mitt Telenor-appen.
Oppsummering
Når det gjelder kostnadene ved å ringe fra Norge til Thailand, vil prisen avhenge av mobilabonnementet og mobiloperatøren du bruker. Det kan være lurt å sjekke om mobilabonnementet inkluderer pakker for samtaler til utlandet, spesielt hvis du ringer ofte. Alternativt kan det være gunstig å bruke internettbaserte tjenester for å redusere kostnadene.
Husk at prisene kan endres over tid, så det er alltid lurt å sjekke med mobiloperatøren for de mest oppdaterte prisene og tilbudene.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
HIV er et retrovirus, hvilket betyder, at det angriber levende celler i kroppen ved at binde sig til cellens overflade og sender sit genetiske materiale (RNA) ind i værtscellen, hvor det omdannes til DNA og indarbejdes i cellens eget genetiske materiale. Da virus ikke har eget stofskifte, udnytter det værtscellens stofskifte til at skabe kopier af sig selv.
Virusset angriber især de immunceller, som kaldes CD4-positive T-hjælpeceller (CD4+ eller T-4). CD4 er en type lymfocyt (undergruppe af hvide blodlegemer) som normalt beskytter kroppen mod virusinfektioner. Hiv kan komme udenom immunsystemet ved at binde sig fast til overfladen på forskellige immunceller (bl.a. makrofager og CD4) og trænger herefter ind i cellerne.
Når et tilstrækkeligt stort antal af disse celler er smittet, vil hele reguleringen af immunsystemet bryde sammen. Idet virusset trænger ind i cellen, "omdefineres" (revers transkriptase) cellens funktion og bliver en "fabrik" for reproduktion af nye virus eksemplarer, hvilke igen inficerer nye celler. Efterhånden bryder således immunsystemet ned. En række af de såkaldte opportunistiske infektioner vil da forekomme – det vil sige, infektioner, som kroppen normalt holder stand imod, men som udnytter immunsystemets svækkelse til at blusse op og angribe kroppen.
HIV smitter primært ved ubeskyttet sex hvor inficeret sæd eller blod kommer i kontakt med partnerens slimhinder, fx i vagina, anus eller mundhulen. Smitte via munden er dog mindre sandsynligt, da spyt i munden indeholder store mængder af de naturlige enzymer som nedbryder virusset. Mund og tandkød kan dog have usynlige ridser og sår, som kan danne en åben port for virusset. Andre kønssygdomme, fx herpes og klamydia, øger risikoen for overførsel, fordi der dannes sår i slimhinden, som gør den mindre modstandsdygtig.
Selv under optimale betingelser for virusset, vil det ikke nødvendigvis smitte. Den vigtigste faktor, der afgør smittefarligheden, er mængden af viruspartikler i blod eller sæd, såkaldt virus load. Lav virus load reducerer transmissionsrisikoen betydeligt, samtidig med at den ved høj virus load øges tilsvarende.
Transmission sker lettere fra mand til mand end fra mand til kvinde eller omvendt, eftersom virusset primært findes i større koncentrationer i sæd fra manden og i langt mindre grad i kvindelige vaginalsekreter, og eftersom indersiden af skeden er tykkere og mere modstandsdygtig over for ridser og sår under samleje. Ubeskyttet analsex, anses derfor for at være særdeles højrisikobetonet, og væsentligt mere risikobetonet end ubeskyttet vaginalsex.