Få informasjon om hvor lenge et elsykkelbatteri varer og hvordan du kan forlenge levetiden. Finn ut om fordeler og ulemper ved ulike motorplasseringer på elsykler og få tips om vedlikehold og lading av batteriet. Oppdag hvordan du kan få mest mulig glede av din elsykkel.
Innholdsfortegnelse
Synsingen er utbredt om fordeler og ulemper ved forskjellige motorplasseringer. Vi har selv prøvd og solgt det meste, og gjort oss ulike erfaringer.
Motorplassering og effekt
En elsykkel kan ha motor plassert i bakhjulet, i kranken eller sentralt plassert. Hver plassering har sine fordeler og ulemper.
En motor i bakhjulet med en effektiv momentsensor gir godt skyv bakfra og en følelse av en sprekere elsykkel. Det er lettere å sykle i høy fart for egen maskin fordi motoren ikke gir motstand når den er koblet ut over 25 km/t. Det gir også en kvikkere oppstart, noe som er en fordel i oppoverbakker.
På den andre siden kan en krankmotor oppleves roligere og mer harmonisk fordi motoren beveger seg i takt med pedalene. Men for å oppnå en effektiv omdreiningshastighet, må man gire mer hyppig.
Det er viktig å merke seg at skifte av slange og dekk på sykler med navmotor er mer komplisert, og det er også høyere risiko for punktering og felgskade.
Sentral og lav plassering av motoren i kranken gir den beste vektbalansen. Midtmotoren er velegnet til tunge oppgaver som transportsykler utsettes for, og den kan brukes med alle girtyper. Navmotoren har begrensning i forhold til kassettgir.
Slitasjen på kjede og drivverk er høyere for en krankmotor, da all kraft overføres via kjedet til bakhjulet. Det er også viktig å være oppmerksom på at det er et krafttap i denne overføringen, så dreiemomentet oppgitt i Nm for en motor er ikke nødvendigvis den kraften en midtstilt motor gir på bakhjulet.
Valg av krankmotor
Etter flere års erfaring med forskjellige produsenter, har vi nå hovedsakelig valgt å selge elsykler med krankmotor. De beste leverandørene har satset på denne teknologien, og det finnes velrenommerte produsenter som Bosch og Yamaha som har bidratt til at dette har blitt den dominerende løsningen. Selv om elsyklene med krankmotor kan være litt dyrere, er de mer stabile i drift og har lengre levetid.
Stadig flere nordmenn har fått øynene opp for elsykkelen, og nesten halvparten av elsyklistene bruker sykkelen i all slags vær gjennom hele året.
Se også
Vedlikehold av elsykkelbatteriet
En elsykkels batteri er ofte den dyreste komponenten på sykkelen, og det er viktig å ta vare på det for å unngå unødvendige kostnader. Batteriets levetid avhenger av hvordan det blir behandlet.
Det anbefales å lade batteriet litt etter litt eller å lade det når det er nesten tomt. Hyppig vedlikeholdslading kan bidra til å forlenge batteriets levetid. Det er ikke skadelig å lade batteriet litt og litt, til tross for tidligere råd om å unngå dette.
Det er viktig å unngå konstant lading av batteriet, spesielt over natten, da dette kan føre til kortslutning og brannfare.
Hurtiglading er effektivt når man har dårlig tid, men det kan redusere batteriets levetid over tid. Derfor anbefales det å bruke en vanlig lader når man har god tid.
Det er viktig å aldri la batteriet gå helt tomt før lading. Tidligere batterier måtte lades ut for å nullstilles, men med dagens litiumsbatterier er det motsatt. Å lade et tomt batteri kan føre til uopprettelig skade og redusert rekkevidde.
Dersom batteriet går tomt og ikke kan lades opp, anbefales det å ta det med til verkstedet for å undersøke om battericellene kan reddes. Det er ikke anbefalt å forsøke å åpne batteriet på egen hånd.
For å opprettholde batteriets levetid er det også viktig å vaske sykkelen regelmessig for å fjerne sand, salt, smuss og annet som kan slite på sykkelen. Et korrekt smurt kjede bidrar også til å redusere slitasje på sykkelen.
Oppsummert kan et elsykkelbatteri vare i mange år hvis det blir behandlet riktig og får nødvendig vedlikehold. Ved å følge anbefalingene for lading og vaske sykkelen jevnlig, kan man forlenge batteriets levetid og dermed få mer glede av elsykkelen.
Kilder:
- Erfaringer fra verkstedet Yedlik
- Fortums anbefalinger for lading av batteri