En elsykkel bør ha en batterikapasitet på minst 500 Wh for å være egnet for daglig bruk i bymiljøet. Rekkevidden vil variere avhengig av forholdene, men under gode forhold kan man forvente en rekkevidde mellom 60-80 km. Les mer om hva du bør se etter når du velger en elsykkel hos GadgetsLand.
Innholdsfortegnelse
Rekkevidde
En elsykkel med krankmotor og batterikapasitet på 500 Wh, som Kalkhoff Image 3.B Move, er en prisgunstig og høykvalitets elsykkel som er best egnet for bruk i bymiljøet. Under gode forhold som flat asfalt, lav førervekt og gode værforhold, kan man forvente en realistisk rekkevidde mellom 60-80 km. Produsenten oppgir en optimal rekkevidde på 150 km, men dette er høyst usannsynlig.
Det er viktig å merke seg at rekkevidden kan bli betydelig redusert når man sykler i motbakker. Derfor, hvis man bor i et bymiljø med mange bratte bakker, er det bedre å velge en elsykkel med høyere dreiemoment.
Dreiemoment i motbakke
Dreiemomentet (Nm) på elsykler har betydning for hvor effektivt sykkelen kan dra deg opp bakker. Kalkhoff Image 3.B Move har et dreiemoment på 50 Nm, noe som gir god assistanse i motbakker. Men det er viktig å være klar over at rekkevidden vil bli redusert når man sykler i motbakker.
Sikkerhet
Elsykler må oppfylle visse tekniske krav for å være trygge. Kalkhoff sykler gjennomgår grundige tester før de blir solgt. Både rammer, seter, bremser og hjul blir testet i et laboratorium med spesiallagde maskiner. Dette bidrar til å sikre at syklene er trygge for forbrukerne.
Kalkhoff Image 3.B Move er utstyrt med hydrauliske bremseskiver (Shimano MT200) både foran og bak, noe som ansees som sikrest. Sykkelen bremser godt og kontrollert. Den har også reflekser, samt gode front- og baklys som gir god synlighet i mørke omgivelser.
Se også
Komfort
Kalkhoff Image 3.B Move er svært komfortabel å bruke, spesielt på grunn av den oppreiste sittestillingen. Sykkelen har også demper på forhjulet, et mykt sete med egen demper, og komfortable pedaler. Dette gjør den egnet for bruk i bymiljøet på ulike typer underlag.
Funksjonalitet
Image 3.B Move har et praktisk og kompakt LCD-display som er enkelt å lese av. Sykkelen er også sammenleggbar, noe som gjør den praktisk for de som reiser med tog og ønsker å komme seg raskt videre.
Sammendrag:
En elsykkel bør ha en batterikapasitet på minst 500 Wh for å være egnet for daglig bruk i bymiljøet. Rekkevidden vil variere avhengig av forholdene, men under gode forhold kan man forvente en rekkevidde mellom 60-80 km. Dreiemomentet på elsykkelen er viktig for å få god assistanse i motbakker, og en modell med høyere dreiemoment anbefales for bratte bakker. Sikkerhet er viktig, og elsykler bør oppfylle tekniske krav og være utstyrt med gode bremser og lys. Komfort er også viktig, og en elsykkel med oppreist sittestilling, demping og komfortable pedaler vil være mer behagelig å bruke. En praktisk og kompakt LCD-display er også en fordel.
Hva vil Wiki fortelle oss?
En elsparkesykkel (elektrisk sparkesykkel), også kalt ståmoped, er en sparkesykkel med en elektrisk motor. Den elektriske sparkesykkelen var først en sparkesykkel med en liten motor, men noen modeller har blitt utvidet med sete, blinklys, horn og mer utstyr. Elsparkesykkelen er blitt populær i mange land etter ny lovgivning på slutten av 2010-årene. I Stockholm, København og Oslo og flere byer har man spesielt sett en stigning i bruken av elektriske sparkesykler, etter at der er blitt lansert deleordninger i byen hvor forbrukeren kan låne den elektriske sparkesykkelen i en tidsperiode og betale per minutt.
Der er flere forskjellige elektriske sparkesykkelmodeller, men de seneste år har man typisk sett modeller med 250–500 Watt børsteløse likestrømsmotorer, montert i navet, navmotorer også kalt hub-motorer. Disse motorene krever ikke mye vedlikehold. Sparkesykkelen kan typisk kjøre i 20–30 km/t med disse.
Vekten på elektriske sparkesykler varierer fra 5 til 20 kg, alt etter hvor stort batteriet og motorene er. Elektriske sparkesykler utstyres oftest med litium-ionbatterier.
Elektriske sparkesykler kan fås med mange forskjellige slags tilbehør: sete, lykter, speedometer, foldeteknikk, motorbremser, skivebremser og lignende.
Watt, ampere, volt, watt-timer og kilowatt-timer
Det er mange varianter av elektriske sparkesykler. Motorstyrke og batteri spesifiseres i Watt (W), Ampere (A), Volt (V), Amperetime (Ah) og Watt-time (Wh) eller Kilowattime (kWh) .
Rekkevidden er avhengig av variabler som førerens vekt, topografien, regenerering av strøm, vær og føreforhold. Energimengden i batteriet blir brukt opp av motoreffekten, det vil være med på å bestemme sykkelens rekkevidde. (Et batteri angitt som 250Wh eller 0.25kWh, vil kunne drive en motor som bruker 250 W kontinuelig i 1 time)
Klimaavtrykk
En livsløpsanalyse i en amerikansk studie fra 2019 anslår at en gjennomsnittlig elsparkesykkel gir et utslipp på 126 gram CO2e/km. Halvparten av utslippet kommer fra produksjonen, først og fremst av batteriet, men også aluminiumet og stålet, 43% kommer fra innsamling av sparkesyklene, og resten fra transport fra Kina, lading og vedlikehold. Studien sier videre at dersom sparkesykkelens levetid strekkes til to år, vil utslippene gå ned til 90 gram CO2e/km, men om levetiden er så kort som et halvt år, går utslippene opp til 450 gram CO2e/km. Faktisk levetid kan være så lavt som to-tre måneder i København, noen uker til måneder i Finland og helt nede i 28 dager i Louisville i Kentucky i USA. Dette betyr at i beste fall er elsparkesyklene så vidt bedre enn en liten bensinbil, og i verste fall gir de større utslipp i CO2e/km enn en stor bensinbil. Det er også negativt at elsparkesykler i Oslo først og fremst erstatter gange (60% av bruken), langt sjeldnere kollektivtrafikk, mens bare 8% sier at de alternativt ville valgt taxi eller egen bil.
Danmark
Liberal Alliance har med daværende transportminister Ole Birk Olesen i spissen vært fortaler for ny lovgivning for disse transportmidlene. Første utkast til en prøveordning for de elektriske sparkesyklene ble fremlagt i desember 2017. Her ble prøveordningen positivt mottatt blant de andre partiene. Siden er prøveordningen pr. 17. januar 2019 trådt i kraft, etter at alle partier unntatt Enhedslisten stemte for forslaget.
Norge
Elsparkesykler har blitt populært blant pendlere, byfolk og campingentusiaster etter at små elektriske kjøretøy ble likestilt med sykkel i april 2018.