Hvor mye koster det å lade en mobil til 100 prosent hver eneste dag i ett år

128

Er du nysgjerrig på hvor mye det koster å lade en mobiltelefon til 100 prosent hver dag i ett år? Les videre for å finne ut av kostnadene knyttet til strømforbruk av forskjellige elektroniske enheter som mobiltelefoner, nettbrett, smartklokker og elsykler.

Så mye koster det å lade en mobil til 100 prosent hver eneste dag i ett år

Vet du egentlig hvor mye det koster deg i året å holde mobiltelefonen din med strøm?

Eller hva med smartklokka og elsykkelen?

I dag går jo de fleste portable elektriske dingser på oppladbare batterier. Det betyr at vi slipper å kjøpe inn og bytte batterier til stadighet, men gjør det også litt vanskelig å innse hvor mye elektrisitet som går med for at alt skal holdes i gang.

Er det egentlig øre eller kroner som tikker av gårde når vi setter nettbrettet i ladekontakten?

På papiret er det egentlig et ganske enkelt regnestykke, for vi vet jo hva strømmen koster i Norge.

Joda, det varierer jo litt etter hvor man bor og hva slags strømavtale man har, men inkludert nettleie og avgifter hevder Statistisk sentralbyrå (SSB) at gjennomsnittsprisen er på 1 krone og 23,4 øre per kilowattime (kWh) for vanlige husholdninger.

Dette basert på tall fra fjerde kvartal 2018. I sommerhalvåret burde prisene gå litt ned.

Men i dag tar vi i litt ekstra, og runder av til 1,25 kroner for en kWh. Da har vi en god «i verste tilfelle»-pris.

Når vi i tillegg vet hvor mye strøm et batteri kan holde, blir det enkelt å finne ut hvor mye vi må betale for å gå fra et tomt til et fullt batteri.

Så mye koster det å lade mobilen
Bildekilde: www.p4.no

Batterikapasitet og kostnad

Store, moderne smartmobiler som Samsung Galaxy S10 og Apple iPhone Xs har eksempelvis batterier med kapasitet i overkant av 10 wattimer (Wh).

Siden det går 1000 wattimer på én kilowattime, blir regnestykket for en gjennomsnittsmobil enkelt: 1,25 kroner delt på 1000 blir 0,125 øre per wattime. Eller 1,25 øre for å lade opp et passe stort mobilbatteri.

Går vi ut fra at vi gir mobiltelefonen en full lading per dag, snakker vi da om en årlig kostnad på rundt fire og en halv krone for mobilstrøm.

I tabellen under har vi tatt den typiske batterikapasiteten på noen av de mer populære batteridrevne dingsene våre:

Enhet Batterikapasitet (Wh) Pris for full lading (kr) Årlig kostnad (kr)
Smarttelefon 10 1,25 4,56
Nettbrett 25 3,13 11,40
Laptop 50 6,25 22,80
Smartklokke 1 0,13 0,47
Elsykkel 500 62,50 228,00

Vi har også sett hva dette vil si for økonomien dersom du gjør dette hver eneste dag i et helt år.

Men med det eventuelle unntaket av smartklokka og mobiltelefonen er det jo nesten ingen som på daglig basis lader helt ut og helt opp noe av det vi har listet opp.

Så mye koster det å lade mobilen - nearadio.no
Bildekilde: www.nearadio.no

Akseptabel kostnad

En spørreundersøkelse utført av TNS Gallup for Statnett viser at mange nordmenn overestimerer kostnaden ved å lade en mobiltelefon i ett år.

Kun ni prosent av de spurte svarte riktig svar: Tre kroner for et helt år med lading av en gjennomsnittsmobil.

Det amerikanske softwareselskapet Opower har målt at en fullading av en iPhone 6 til 10,5 wattimer vil koste litt over tre kroner i året med norske strømpriser.

For en iPhone 6s vil tilsvarende ladefrekvens koste rundt fem kroner året.

Det viser at kostnaden ved å lade en mobiltelefon er relativt lav sammenlignet med andre strømforbrukende enheter i husholdningen.

Sammenligning med andre enheter

Den egentlige strømforbrukeren i norske husholdninger er oppvarming. Ifølge energirådgiver Trond Paasche i Enova Svarer, kan oppvarmingen i en gjennomsnittsbolig utgjøre hele 9000 kroner i året.

Forbruket til mobilstrøm vil selvsagt variere mye med bruk og mobiltelefontype. Noen telefoner må lades oftere etter ett eller to år.

Det er viktig å merke seg at kostnadene nevnt i denne artikkelen er basert på gjennomsnittlige strømpriser og batterikapasiteter. Enkelte strømavtaler og enheter kan ha avvikende priser og forbruk.

Det kan være lurt å sjekke strømavtalen din og eventuelle øvrige kostnader knyttet til lading av elektriske enheter for å få en mer nøyaktig beregning av kostnadene.

Hvor mye koster det å lade mobilen?
Bildekilde: www.aftenbladet.no

Konklusjon

Å lade en mobiltelefon til 100 prosent hver dag i ett år vil koste deg rundt fire og en halv krone. Dette er en relativt lav kostnad sammenlignet med andre strømforbrukende enheter i husholdningen.

Det er viktig å være oppmerksom på at kostnadene kan variere avhengig av strømpriser, batterikapasiteter og enhetens bruk.

Så mye koster det å lade mobilen | Strømsmart | NorgesEnergi
Bildekilde: norgesenergi.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Priser og tilgjengelighet

Den 9. januar 2007 presenterte Steve Jobs iPhone, og sa at den først ville bli tilgjengelig i løpet av juni i USA og Canada, så i Europa i løpet av fjerde kvartal, og deretter i Asia i 2008. Den vil komme i to versjoner og med to forskjellige priser. De norske prisene var da ikke kjent, men i USA ble 8 GB-modellen solgt for $399, forutsatt to års bindingstid med mobilselskapet AT&T Wireless som gir en totalpris på rundt $1838 . Modellen med 16 GB selges i USA for $499, som med to års bindingstid utgjør $1 938.

Apple kunngjorde at målet var å nå 1% markedsandel for mobiltelefoner i 2008, noe som betød ca. 10 millioner solgte enheter.

Jobs kunngjorde også at Cingular Wireless vil være eksklusiv operatør for iPhone i USA gjennom en flerårig kontrakt. Den var forøvrig en GSM-telefon med et vanlig SIM-kort, derfor utelukkes ikke andre GSM-baserte mobilselskaper.

Den 18. september 2007 ble det kunngjort at Tyskland og Storbritannia den 18. september 2007 skulle bli de første europeiske landene der iPhone ble tilgjengelig. Eksklusiv operatør i England var O2 og T-Mobile i Tyskland. Prisen på telefonen i England var £269, mens den i Tyskland kostet €399.

Svensk-finske TeliaSonera fikk avtalen med Apple og lanserte telefonen i Finland, Norge (under NetCom), Sverige, Danmark, Estland, Litauen og Latvia. Det er snakk om 3G iPhone som ble vist fram under WWDC 2008 den 9. juni. Telefonen kom i salg 11. juli og hadde 3G og GPS.

Flere nordmenn importerte den første iPhone-versjonen fra USA. Ved hjelp av diverse verktøy fjernes operatørlåsen, slik at man kan benytte et hvilket som helst SIM-kort i telefonen, for så å selge dem via forskjellige nettsteder.

iPhone-brukere bruker erfaringsmessig langt mer av mobilt internett enn øvrige mobilbrukere.