Hvor mye koster det å lade opp bilen?

110

Oppdag kostnadene ved å lade opp en elbil og sammenlign ulike lade-alternativer. Finn ut hva det koster å lade hjemme og underveis, og få informasjon om gjennomsnittlige strømpriser. Utforsk batterikapasitet og forbruk for elbiler. Les mer på GadgetsLand.

Hva koster det å lade elbilen hjemme?

Har du lurt på hvor mye det egentlig koster å lade opp en elbil? Det skal vi ta en nærmere titt på – her har vi sammenlignet kostnader på noen av de vanligste lade-alternativene. Mange vurderer nå om den neste bilen blir en elbil. Da er det interessant å ha en formening om hva det koster å fylle opp strøm-tanken.

Hva det koster å lade en elbil avhenger av flere forhold. Hvor du lader, og om du har et abonnement på en lade-tjeneste. Vi ser på de ulike løsningene med priseksempler.

Hvis du har din egen lader, eller bruker en ladekabel til en vanlig stikkontakt, koster det den vanlige strømprisen å lade elbilen. Det er denne prisen og batteriets størrelse som bestemmer prisen for en full oppladning. Et batteri med en kapasitet på 40 kWh kan holde en ladning på akkurat 40 kWh. Hvis strømprisen er 1,44 kr. per kWh (eksempel fra SSB, 2. kvartal 2023), bør du i teorien betale i underkant av 58 kr. for en full opplading. Altså: Batterikapasitet x Strømpris = prisen for en lading.

Dersom batteriet ditt er større enn 40 kWh, må du gange strømprisen med dette tallet for å finne prisen for en opplading. Mange strømselskaper har varierende strømpriser som styres av tilbud og etterspørsel. Dermed endrer prisen seg time for time, avhengig av hvor mye strøm som blir konsumert. Dette betyr at hvis du lader bilen på et tidspunkt der mange andre husholdninger ikke bruker så mye strøm (for eksempel om natten), kan prisen for en lading være lavere. Samtidig vil prisen øke hvis du lader sent på ettermiddagen når alle lager mat.

Så mye koster det å lade opp elbilen
Bildekilde: bil24.no

Hvordan lader man en elbil på farten, og hva koster det?

Det hender man er nødt til å lade litt underveis, og ikke alle bor et sted hvor man kan ha egen lader. Da kan du benytte en av ladestasjonene som er satt opp. De befinner seg ofte på parkeringsplasser eller ved bensinstasjoner. Ladestasjonene eies og drives av forskjellige private operatører.

Du trenger ikke ha abonnement for å lade ved disse stasjonene – vanligvis trenger du derimot en "ladebrikke" med RFID-chip. Ladebrikken identifiserer deg og bilen din og lar deg "tanke" mot betaling. Disse brikkene og kortene kan kjøpes online hos de forskjellige operatørene. Du betaler i utgangspunktet per kilowattime (kWh), men noen operatører krever et fast beløp for en lading. Prisen per kWh varierer, og det er en rekke tilbydere. I dagens marked kan du regne med å betale et sted mellom 2,50 kr og 6,99 kr. per kWh (snittpris: 4,75) når du lader elbilen din.

Så mye koster det å lade opp elbilen
Bildekilde: bil24.no

Hvor mye koster det å lade elbilen hjemme?

Ifølge SSB (ekstern lenke), var gjennomsnittlig strømpris for kraft og nett (inkludert avgifter og fratrukket strømstøtte) kr 1,36 per kWh for 4. kvartal 2023. Vi bruker dette som utgangspunkt for våre utregninger, selv om prisen selvsagt vil variere fra dag til dag og i forhold til når på dagen eller natten du lader.

For å videre kunne finne ut hva det koster å lade elbilen hjemme, trenger vi å vite hvor mange kWh elbilens batteri klarer å ta imot for å bli fulladet, den såkalte batterikapasiteten. Det kan være greit å vite at elbilprodusentene legger inn en buffer for å beskytte batteriet slik at man aldri vil få ladet batteriet helt opp til oppgitt batterikapasitet. Se derfor etter nettokapasiteten (ekstern lenke) der dette er oppgitt når du ønsker å finne ut hvor mye det koster å lade.

Slik ser utregningen ut: Hva koster det å lade elbil hjemme? = Strømpris x batterikapasitet (bilens nettokapasitet)

Lurer du på hvilken batterikapasitet elbilen din har? Se batterikapasiteten til elbilen din her (ekstern lenke).

Se også

Forbruk elbil: Hva er kostnaden til en elbil per mil?

Rekkevidden til elbiler oppgis som antall kilometer WLTP. WLTP står for World Harmonized Light Vehicles Test Procedure og er en egen målemetode for å indikere bilens rekkevidde som ny. Testprosedyren er strengere enn den tidligere NEDC, men gir fortsatt ikke et reelt bilde av norske forhold med kulde som korter vesentlig ned på rekkevidden. Det er derfor bedre å forholde seg til Norsk Elbilforening sine utregninger, som sier at norske elbiler gjennomsnittlig forbruker mellom 1 og 2,5 kWh per mil. Når vi vet at det koster kr 1,36 å lade 1 kWh, kan vi dermed regne ut at det koster mellom kr 1,36 og kr 3,40 per mil å kjøre en elbil.

Ifølge SSB (ekstern lenke) var gjennomsnittlig kjørelengde 1 295 mil for en elbil i 2022. Med dette som utgangspunkt vil det da koste et sted mellom kr 1 761,- og kr 4 403,- å kjøre en elbil i året.

Dette må du betale for å lade elbilen | NorgesEnergi AS
Bildekilde: norgesenergi.no

Grunnleggende begreper

Bilens batterikapasitet blir oppgitt i Watt-timer (Wh) eller kilowattimer (kWh), mens forbruk og ladestrøm til og fra batteriet oppgis i kilowatt (kW). En kWh betyr at batteriet kan levere strøm til at du kan bruke 1000 Watt (1 kW) i 1 time. Alternativt 500 Watt i 2 timer, eller 2000 W i en halvtime. Og motsatt når det kommer til lading. Lader du med 1 kW vil det ta 10 timer å fylle et 10 kWh-batteri. Øker du effekten på laderen til 10 kW lader du det samme 10 kWh-batteriet på 1 time.

Dette må du betale for å lade elbilen | NorgesEnergi AS
Bildekilde: norgesenergi.no

Beregning av kostnader

Kostnadene for å lade bilen er avhengig av forbruket på bilen per km og hvor mye du kjører. For enkelthetens skyld bruker vi et rundt tall på 200 Wh per km, eller 2 kWh per mil. Hvis du kjører 10 mil om dagen tur-retur jobb vil du bruke omtrent 20 kWh (100 km * 200 Wh per km = 20 000 Wh = 20 kWh).

Ifølge SSB (11/01-21) er gjennomsnittlig strømpris for husholdninger, inkludert avgifter og nettleie ca. 72,9 øre per kWh. For simpelthetens skyld beregner vi ca. 1,5 kr per kWh inkludert avgifter og nettleie. Så hvis forbruket hver dag er 20 kWh og du lader all forbruket hjemme, vil prisen bli omtrent 30 kr per dag.

For å dekke dette forbruket trenger man en ladeeffekt på 2 kW i 10 timer hver dag (2 kW * 10 timer = 20 kWh). Ved å bruke nødladeren (medfølgende ladekabel mot vanlig stikkontakt) får man 2,3 kW per time som dekker mange sitt daglige behov.

En mer korrekt beregning gjøres ved å bruke gjennomsnittsforbruket til bilen din og ukentlig kjørelengde. Samtidig lader man ofte på jobb, mens man er på trening, på offentlige plasser, osv. og dermed er ofte den reelle kostnaden lavere hjemme privat ettersom man fordeler ladingen utover flere lokasjoner.

*Beregningen tar ikke høyde for varmetap og virkningsgraden av ombordladeren i bilen som har omtrent 10-15% tap.

Hvor mye koster det å lade opp bilen? Strømutgiftene for kjøring med elbil per km er lave i Norge hvor prisen for elektrisk energi er lave. Typisk forbruk for nyere elbiler ligger på mellom 1,0 og 2,5 kWh per mil. Strømprisene vil i likhet med bensinprisene variere, men elbileiere kunne med 2015-priser forvente å kjøre én mil for under 2 kroner forutsatt at bilen ble ladet på eget strømnett. I mange byer er det satt ut ladestolper som tilbyr gratis lading for elbiler. Bilprodusenten Tesla tilbyr også gratis lading, men da med et begrenset nett av ladestasjoner. De som utelukkende kan basere bilbruken på disse, vil altså bare ha kostnader til dekk, reparasjoner, service og avskrivning.

Motsatt vil det forholde seg for elbilister som baserer seg på lading på hurtigladestasjon. Prisene her varierer, men ligger hos to av de store leverandørene i Norge, Fortum og Grønn Kontakt, på 2,50 kroner per minutt (2015). Hurtigladerne leverer ofte 50 kW, så prisen per kWh blir i et slikt oppsett på 3 kroner, som følgelig gir en driftskostnad på mellom 4,50 og 7 kroner per mil avhengig av biltype og kjøremønster.

Hva vil Wiki fortelle oss?

Hvor mye koster det å lade opp bilen? Strømutgiftene for kjøring med elbil per km er lave i Norge hvor prisen for elektrisk energi er lave. Typisk forbruk for nyere elbiler ligger på mellom 1,0 og 2,5 kWh per mil. Strømprisene vil i likhet med bensinprisene variere, men elbileiere kunne med 2015-priser forvente å kjøre én mil for under 2 kroner forutsatt at bilen ble ladet på eget strømnett. I mange byer er det satt ut ladestolper som tilbyr gratis lading for elbiler. Bilprodusenten Tesla tilbyr også gratis lading, men da med et begrenset nett av ladestasjoner. De som utelukkende kan basere bilbruken på disse, vil altså bare ha kostnader til dekk, reparasjoner, service og avskrivning.

Motsatt vil det forholde seg for elbilister som baserer seg på lading på hurtigladestasjon. Prisene her varierer, men ligger hos to av de store leverandørene i Norge, Fortum og Grønn Kontakt på 2,50 kroner per minutt (2015). Hurtigladerne leverer ofte 50 kW, så prisen per kWh blir i et slikt oppsett på 3 kroner, som følgelig gir en driftskostnad på mellom 4,50 og 7 kroner per mil avhengig av biltype og kjøremønster.