Opplev hvorfor vaflene har en tendens til å sette seg fast i vaffeljernet og lær nyttige tips og triks for å unngå dette frustrerende problemet. Finn også råd om hvilke egenskaper du bør se etter når du skal kjøpe et nytt vaffeljern og hvordan du kan tilpasse oppskriften for ulike allergier. Les videre på GadgetsLand.
Innholdsfortegnelse
Det er få ting som er så erkenorsk som vafler. Derfor er det ekstra kjedelig når vaffelstekingen går skjeis, og resultatet blir en haug med revnede, seige vafler. Mange opplever at vaflene setter seg fast i vaffeljernet, uansett om det smøres eller ikke. Dette kan være frustrerende, men det finnes noen tips og triks som kan hjelpe deg med å unngå at vaflene setter seg fast.
Kan jernet reddes?
Hvis vaffeljernet ditt har blitt helt umulig å bruke og vaflene stadig setter seg fast, kan det være på tide å vurdere å skaffe et nytt vaffeljern. Vaffeljern kommer i ulike varianter og med forskjellige egenskaper. Noen har for eksempel et teflonbelegg som hindrer at vaflene setter seg fast, mens andre har et innvendig rutemønster av tagger inspirert av vokskakene i en bikube som bidrar til jevn steking.
Hva kjøper man i stedet?
Når du skal kjøpe et nytt vaffeljern, kan det være lurt å se etter et jern med et godt teflonbelegg og et justerbart termostat. Et teflonbelegg gjør det enklere å få vaflene til å slippe taket, mens en justerbar termostat gir deg mulighet til å stille inn riktig temperatur for steking av vafler. Det finnes også vaffeljern med utskiftbare plater, som gir deg mulighet til å variere mellom ulike typer vafler.
Se også
Hvordan/hvor ofte skal det smøres? Evt. bruke fett i røra?
For å unngå at vaflene setter seg fast i vaffeljernet, kan det være lurt å pensle jernet med smeltet smør eller flytende margarin før du begynner å steke. Dette gir vaflene en fin farge og god skorpe samtidig som det hindrer at de setter seg fast. Det kan også være en god idé å pensle vaffeljernet mellom hver andre eller tredje vaffel for å sikre jevn steking og unngå at vaflene setter seg fast.
Du nevner også muligheten for å bruke fett i røra. Dette kan være et alternativ for å redusere sjansen for at vaflene setter seg fast. Noen oppskrifter anbefaler å tilsette smeltet smør eller flytende margarin i røren for å gjøre den mer smidig og lettere å håndtere.
Allergier å ta hensyn til?
Hvis du har allergier å ta hensyn til, finnes det alternativer du kan prøve. For glutenfrie vafler kan du erstatte hvetemel med maisenna, kokosmel eller annet glutenfritt mel. Hvis du ønsker å lage vafler uten egg, kan du bruke vann og litt ekstra bakepulver i stedet. Hvis du ønsker vafler uten melkeprodukter, kan du bruke plantebasert melk som erstatning.
Andre tips for vellykket vaffelsteking
Her er noen ekstra tips for å lykkes med vaffelstekingen:
- La vaffelrøren svelle i minimum 15 minutter før du begynner å steke. Dette bidrar til at røren tykner og gir deg vafler som ikke deler seg.
- Hell Flytende Melange eller pensle vaffeljernet med smør eller margarin før du steker vaflene. Dette gir vaflene en fin farge og hindrer at de setter seg fast.
- Eksperimenter med ulike smakstilsetninger som rømme, kardemomme, kanel, revet gulrot, eple, bær eller revet ost for å gi vaflene ekstra smak.
- Vær forsiktig med å overfylle vaffeljernet, da dette kan føre til at røren renner over og blir vanskelig å rengjøre. Juster mengden røre etter størrelsen på vaffeljernet ditt.
- Hvis vaflene får "vaffelører" på kantene eller vaffeljernet blir vanskelig å rengjøre, kan du enkelt klippe av de ekstra tuppene med en saks før servering.
Med disse tipsene og triksene håper vi at du kan nyte vellykket vaffelsteking uten at vaflene setter seg fast i jernet. Lykke til!
Vennlig hilsen,
Rolf Lokøy
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
De fleste vaffeljern har et innvendig rutemønster av tagger inspirert av vokskakene i en bikube. Stekingen foregår ved at disse taggene varmes opp. Produktet har ofte også en regulerbar termostat og et teflonbelegg som hindrer at vaflene setter seg fast.