Når er det påbudt å bruke hørselvern?

73

Oppdag når det er påbudt å bruke hørselvern i arbeidslivet. Les om arbeidsgiverens ansvar, valg av riktig hørselvern og opplæring av arbeidstakere. Utforsk også regelverk og forskrifter angående helseskadelig støyeksponering i Norge.

Bakgrunn

I arbeidslivet er det viktig å beskytte arbeidstakere mot støy som oppfattes som sjenerende og potensielt helseskadelig. Arbeidsgiverens plikt til å stille hørselsvern til rådighet er derfor ikke bare knyttet til støy som kan føre til hørselsskader. I visse situasjoner kan hørselsvern være den eneste midlertidige løsningen inntil mer permanente tiltak kan gjennomføres.

Hørselvern påbudt skilt | Påbudsskilt | Flere varianter
Bildekilde: www.josafety.no

Påbudt bruk av hørselvern

I henhold til arbeidsmiljøloven § 2-3 (2) a) har arbeidstakeren medvirkningsplikt til å bruke påbudt verneutstyr. Arbeidsgiveren skal stille hørselsvern til disposisjon når gjennomsnittlig lydtrykknivå overstiger 80 dB eller når arbeidstakeren opplever støynivået som sjenerende.

Når arbeidstakere utsettes for et gjennomsnittlig lydtrykknivå (normert ekvivalentnivå) høyere enn 85 dB, eller når maksimalt lydnivå er høyere enn 130 dB (C) Peak, er det påbudt å bruke egnet hørselsvern. Disse grenseverdiene er etablert for å beskytte arbeidstakere mot skadelig støyeksponering.

Påbudt med hørselvern - påbudsskilt med symbol - MERKEFABRIKKEN.NO
Bildekilde: www.merkefabrikken.no

Valg av riktig hørselvern

Når det gjelder valg av hørselvern, er det viktig å vurdere vernets komfort, bruksområde og hvilken støy man skal beskytte seg mot. Det er også viktig at dempingen ikke er for høy eller for lav. Et hørselvern som overdemper kan føre til at arbeidstakeren mister kontakten med omgivelsene og ikke hører viktige varselrop. Samtidig må hørselvernet være effektivt nok til å holde den skadelige støyen ute.

Et godt tilpasset hørselvern bør ha et lydnivå på rundt 70 dB(A) i øreklokken for å sikre at man fortsatt kan oppfatte lyder i omgivelsene selv med hørselvern på. Det er også viktig å være oppmerksom på at hørselvernet skal tilfredsstille kravene i forskrift om konstruksjon, utforming og produksjon av personlig verneutstyr.

Opplæring og vedlikehold

Arbeidstakerne må gis opplæring i riktig bruk av hørselsvernet for å sikre optimal beskyttelse. Det er også viktig å sørge for god tilpasning og utforming av hørselvernet, slik at det oppleves minst mulig belastende for arbeidstakerne.

Arbeidsgiveren har også ansvar for vedlikehold og kontroll av personlig verneutstyr, inkludert hørselvern. Dette er regulert i forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.

Påbudt med hørselvern - Påbudsskilt med symbol og tekst - MERKEFABRIKKEN.NO
Bildekilde: www.merkefabrikken.no

Regelverk og forskrifter

I Norge finnes det lover, regler og forskrifter som har til hensikt å beskytte arbeidstakere mot helseskadelig støy. Arbeidsmiljøloven § 2-3 (2) a) fastsetter arbeidstakerens medvirkningsplikt til å bruke påbudt verneutstyr, inkludert hørselvern. Forskrifter om tiltaks- og grenseverdier for støy på arbeidsplassen pålegger arbeidsgiveren å tilby hørselvern ved støynivåer på 85 dBA og mer, målt som gjennomsnitt over 8 timer.

Byggteknisk forskrift (TEK) har også funksjonskrav for arbeidsplasser som skoler og kontorer, og spesifikke grenseverdier for støy fra tekniske installasjoner er beskrevet i Norsk Standard NS 8175: Lydforhold i bygninger – Lydklassifisering av bygninger.

Det er viktig å merke seg at til tross for eksisterende forskrifter, blir de ikke alltid fulgt. Det er derfor viktig at arbeidsgivere tar ansvar for å implementere tiltak for å redusere støyeksponeringen og sikre at arbeidstakerne bruker hørselvern når det er påbudt.

Det har imidlertid vært betydelig fremgang på mange arbeidsplasser når det gjelder støyreduksjon. Dette skyldes blant annet erstatning av støyende maskiner og motorer med mindre støyende alternativer. Kontinuerlig innsats for å redusere støyeksponeringen er avgjørende for å sikre et trygt og sunt arbeidsmiljø.

Skilt påbudt med hørselvern 150x200mm - Bsafe AS
Bildekilde: bsafe.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Når det gjelder bruk av hørselvern, finnes det lover, regler og forskrifter både på nasjonalt og EU-nivå som har til hensikt å beskytte mot helseskadelig støy. I Norge er det blant annet fastsatt forskrifter om tiltaks- og grenseverdier for støy på arbeidsplassen. Ifølge disse forskriftene er det påbudt å bruke hørselvern ved støynivåer på 85 dBA og mer, målt som gjennomsnitt over 8 timer. Ved eksponering i fire timer tillates dobbelt så sterk støy, det vil si 88 dBA. I tillegg må spissbelastningen ikke overstige 130 dBC. Disse grenseverdiene gjelder for støy som når øret, bak hørselvern hvis det brukes. Det er verdt å merke seg at grensene er betydelig lavere på arbeidsplasser der arbeidet krever intens konsentrasjon.

Byggteknisk forskrift (TEK) har også funksjonskrav for arbeidsplasser som skoler og kontorer. De konkrete grenseverdiene for støy fra tekniske installasjoner, for eksempel ventilasjonsanlegg og varmepumper, er beskrevet i Norsk Standard NS 8175: Lydforhold i bygninger – Lydklassifisering av bygninger.

Det er viktig å merke seg at til tross for eksisterende forskrifter, blir de ikke alltid fulgt. En undersøkelse utført av Arbeidstilsynet ved 640 bedrifter viste at 38 % ikke hadde gjennomført støymålinger, 43 % hadde ingen planer om å redusere støyen, og 63 % mottok pålegg om totalt 1098 forhold.

Det har imidlertid vært betydelig fremgang på mange arbeidsplasser når det gjelder støyreduksjon. Dette skyldes blant annet erstatning av støyende maskiner og motorer med mindre støyende alternativer. For eksempel har støynivået i førerkabinen til Vys El 18, ved samme hastighet, vist seg å være opptil 10-15 dBA lavere sammenlignet med den eldre El 14-modellen, som igjen var mindre støyende enn forgjengerne. Den sterkeste togstøyen i dag oppstår hovedsakelig fra tyfonen som brukes ved planoverganger. Denne støyplagen forsvinner gradvis etter hvert som planovergangene blir nedlagt.