Kan man se på overvåkningskamera?
Ja, man kan se på overvåkningskameraer. Det er en rettighet for alle som er registrert hos en virksomhet å få innsyn i opplysninger som er lagret om seg selv, inkludert overvåkningsopptak der vedkommende er avbildet. Det er imidlertid viktig å merke seg at man kun har rett til innsyn i de delene av opptakene hvor man selv er avbildet.
Kameraovervåking krever ikke godkjenning fra Datatilsynet, men den som overvåker har ansvaret for å følge alle reglene i personvernloven før overvåkingen settes i gang. Det er viktig å oppfylle kravene selv ved bruk av uekte kamerautstyr (dummyer) eller falske skilt om kameraovervåking.
For at overvåkingen skal være lovlig, må den ha et behandlingsgrunnlag. I de fleste tilfeller er "interesseavveining" det relevante behandlingsgrunnlaget. Det betyr at man må vurdere interessene til både den som overvåker og personene som blir overvåket. Veilederen tar utgangspunkt i kravene for å bruke interesseavveiing som behandlingsgrunnlag.
Det er viktig å ha et klart formål med overvåkingen og begrense den til egen eiendom. En virksomhet kan ikke overvåke nabobedriftens område. På samme måte kan en privatperson lovlig overvåke eget hus og hage, men ikke fange opp deler av et offentlig område eller en annen persons eiendom. Privatpersoner kan heller ikke overvåke andres private sfære, som leieboere og deres besøkende. Informasjon om overvåkingen må også deles med de som bor eller arbeider på stedet.
Selv om overvåkingen kan være lovlig, kan opptakene ikke brukes på vilkårlig vis. Publisering av private opptak krever samtykke fra de som er på opptaket. Det er viktig å respektere personvernet til de involverte.
For å holde seg innenfor regelverket for kameraovervåkning, er det viktig å bruke sunn fornuft. Bruk overvåkningskameraer med et konkret formål og pass på å ikke overvåke offentlige områder, naboer eller steder hvor folk ikke forventer å bli overvåket.