Når kom bærbar PC?

10.01.2024, 22:01 22

Den første bærbare datamaskinen, også kjent som laptop, ble introdusert av Apple i 1991. Denne typen datamaskin hadde integrert pekeenhet og tastaturet var plassert lengre frem for å gi støtte til håndleddene, slik at man ikke trengte et bord for å bruke den.

Bærbare datamaskiner kom på markedet allerede på begynnelsen av 1980-tallet, men det var først mot slutten av tiåret at de ble tilstrekkelig lette og kraftige med gode batterier for å få gjennomslag i markedet. Fra denne tiden stammer også betegnelsen "laptop".

I starten var de bærbare maskinene ofte tilleggsutstyr til en kraftigere stasjonær modell. Nå er bærbare PC-er svært kompakte, lette, har høykvalitets LCD-skjermer, oppladbare batterier med lang brukstid og datakraft på høyde med stasjonære modeller.

Mange oppgaver som tidligere ble utført på bærbare PC-er gjøres nå på nettbrett og smarttelefoner. Fordelene med PC-er er at de har et tastatur og kan enkelt kobles til eksterne enheter som mus og skriver.

Osborne 1 var navnet på den første kommersielt vellykkede bærbare datamaskinen. Den ble lansert i april 1981 av Osborne Computer Corporation, men var ganske tung med en vekt på nesten 11 kilo og hadde en hard plastkoffert for å kunne tas med på fly.

En bærbar datamaskin er en liten og lett datamaskin med en nedslåbar skjerm som gjør det enkelt å ta den med seg og bruke den på forskjellige steder. For å være et godt alternativ til stasjonære maskiner bør skjermen og tastaturet ha en viss størrelse.

På grunn av dyrere komponenter vil en bærbar datamaskin ofte være omtrent dobbelt så dyr som en stasjonær maskin med tilsvarende ytelse. Overoppheting kan være et problem på grunn av varmeutvikling, og det er vanlig at eldre bærbare maskiner slår seg av på grunn av opphopet støv på prosessorkjøleren.

De fleste PC-leverandører tilbyr bærbare datamaskiner. Salget av ferdige bærbare datamaskiner har overgått salget av stasjonære maskiner i Norge.

Har du et spørsmål? Spør oss!

Folk spør også

Er Garmin VENU 2 bra?

lagt til på 10.01.2024, 20:39

Hvor ofte må man tømme robotstøvsuger?

lagt til på 09.04.2024, 23:12

Er Jabra Elite 3 vanntett?

lagt til på 13.02.2024, 07:36

Does Samsung frame TV stay on all the time?

lagt til på 10.01.2024, 18:50

Hvordan fungerer et polaroid kamera?

lagt til på 16.05.2024, 10:31