Når slettes overvåkningskamera?

10.01.2024, 10:35 24

I henhold til norsk lov skal opptak fra kameraovervåkning slettes senest 1 uke etter at opptakene har funnet sted. Dette gjelder for virksomheter som bruker kameraovervåkning i sin drift.

Dersom det er gjort opptak av spesielle hendelser, for eksempel straffbare handlinger eller ulykker av interesse for politiet, kan opptakene lagres i inntil 30 dager.

Det finnes imidlertid noen unntak fra plikten til å slette opptak. Opptak i besittelse av politiet, opptak av betydning for rikets sikkerhet eller der de som opptakene består av gir tillatelse til lengre lagring, kan unntas fra slettingen. Virksomheter kan også lagre opptak lenger dersom de kan dokumentere en nødvendig årsak til det.

Tidligere var det en maksimum opptakstid på 7 dager, men denne regelen ble endret i 2018. Nå kan opptakene lagres lenger dersom det kan dokumenteres at det er nødvendig.

Ifølge Datatilsynet skal opptakene slettes fortløpende med et rimelig intervall når kameraovervåking virker proaktivt. Syv dager kan være en tommelfingerregel, da de fleste relevante hendelser vil bli oppdaget innen en uke. Loven åpner for lengre lagring, men virksomheten må da kunne dokumentere hvorfor dette er nødvendig. Når kameraovervåking virker reaktivt, kan opptak som viser den aktuelle hendelsen beholdes så lenge som er nødvendig for å oppklare hendelsen, politianmelde eller fremme et rettskrav.

Forskrift om kameraovervåking i virksomhet ble innført i 2018 som en del av personopplysningsloven (GDPR). Lovverket stiller større krav til personvern, og virksomheter må ha bedre kontroll på hvordan data brukes og oppbevares.

Ifølge forskriften må arbeidsgiver ha et legitimt behov for å sette opp kameraovervåkning. Det er ikke et legitimt behov å filme korridorene hvor kun ansatte ferdes, men det kan være begrunnet å overvåke verdifulle områder som oppbevaringsrom eller inngangspartier av sikkerhetshensyn.

Kameraovervåkning må kunngjøres, og virksomheter må informere om formålet med overvåkningen og hvordan personopplysningene behandles.

Har du et spørsmål? Spør oss!

Folk spør også

Er Apple Watch serie 3 vanntett?

lagt til på 10.01.2024, 11:56

How long does ice cream take in Ninja CREAMi?

lagt til på 10.01.2024, 12:55

Will iPhone 14 be better than 13 Pro?

lagt til på 13.02.2024, 10:07

Hvor bør en ruter stå?

lagt til på 07.02.2024, 08:32

Er OneBlade bra?

lagt til på 19.01.2024, 08:57