Er pulsklokker nøyaktige?
Pulsklokker og aktivitetsmålere kan estimere hvor mange kalorier man har forbrent basert på puls, kjønn, vekt og alder, men de kan ikke måle nøyaktig, ifølge forsker Rhys Thatcher ved Aberystwyth-universitetet i Wales.
I en test utført av forskere ved universitetet ble tre av de mest solgte aktivitetsmålerne i Wales undersøkt for å finne ut hvor presise de er når det gjelder forbrente kalorier. Resultatene viste at den ene pulsklokken overestimerte forbrenningen ved gåing med 50 prosent og undervurderte forbrenningen ved løping med 4 prosent.
Det anbefales derfor å ikke stole blindt på antall kalorier som vises på pulsklokken. Det beste er å fokusere på kostholdet i tillegg til aktivitetsmålingen.
En aktivitetsklokke som brukes til forskning gjennomgår omfattende tester med svært nøyaktige, dyre og kompliserte målemetoder for å sikre nøyaktigheten. Aktivitetsklokker som selges til forbrukere trenger derimot ikke å gjennomgå denne typen validering før de kommer på markedet.
Det er viktig å merke seg at ulike modeller av pulsklokker og smartklokker kan ha forskjellige sensorer og algoritmer som kan føre til over- eller underestimering av resultater. Derfor kan ulike klokker vise forskjellige svar, selv under samme aktivitet.
Forsker Benedikte Western ved Universitetet i Agder har også stilt spørsmål ved nøyaktigheten til aktivitetsklokker. Hun påpeker at spesielt data om energi- og kaloriforbruk kan være unøyaktige. Aktivitetsmålere brukt i forskning må gjennomgå grundige og kostbare valideringstester for å sikre påliteligheten av målingene, noe som ikke er påkrevd for klokker som selges til kunder.