Er det lov å ta med powerbank på fly?

29

Regelverket angående medbringelse av powerbanker på fly er en kombinasjon av klare og uklare retningslinjer. Finn ut hva reglene sier og hvilke begrensninger som gjelder. Les også om hva norske flyselskaper som SAS krever, samt advarselen fra Avinor om brannfare ved pakking av powerbanker i innsjekket bagasje.

Hva sier regelverket?

Regelverket angående medbringelse av powerbanker på fly er en kombinasjon av klare og uklare retningslinjer. Ifølge reglene fra Luftfartstilsynet kan enheter hvis hovedformål er å gi strøm til andre enheter, kun tas med i håndbagasjen. Det er altså ikke tillatt å pakke nødladere eller ekstrabatterier i innsjekket bagasje, uavhengig av deres styrke.

Nødladere er delt inn i tre kategorier basert på batteriets styrke:

Kategori Batteristyrke (Wh)
Kategori 1 Under 100 Wh
Kategori 2 100-160 Wh
Kategori 3 Over 160 Wh

Luftfartstilsynet påpeker også at det finnes flere andre krav og begrensninger som må følges.

10 tips for å fly trygt med powerbanken din - MyTrendyPhone.no
Bildekilde: www.mytrendyphone.no

Hva er Wh, og hvor mange har batteriet?

Wh står for "watt-timer" og beskriver batteriets totale ytelse, altså hvor lenge det kan levere strøm. Mange nødladere oppgir imidlertid ikke dette, men viser i stedet antall mAh (tusendels Amperetimer). Du kan imidlertid enkelt regne om fra mAh til Wh ved å bruke følgende formel:

Wh = mAh * 3,7 Volt / 1000

For å regne om fra Wh til mAh, kan du bruke denne formelen:

mAh = Wh * 1000 / 3,7 Volt

Det antas vanligvis at batteriets spenning er 3,7 Volt, men det kan variere. Det anbefales derfor å sjekke nødladerens spesifikasjoner. Du kan også bruke en online kalkulator for å forenkle beregningene.

Hvor stor nødlader får du egentlig med deg på flyet? - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Hva sier de norske flyselskapene?

Vi har kontaktet flere norske flyselskaper for å få klarhet i deres krav og restriksjoner angående medbringelse av powerbanker:

SAS

Pressesjef Tonje Sund hos SAS informerer om følgende:

  • SAS betrakter nødladere under 100 Wh som ekstrabatterier.
  • Passasjerer kan ta med opptil 20 ekstrabatterier per person, forutsatt at batteriene er beskyttet mot kortslutning og pakket individuelt.
  • Powerbanker regnes som reservebatterier og tillates kun i håndbagasjen.
  • Det er tillatt å ta med to powerbanker mellom 100-160 Wh.
  • Det er ikke nødvendig å kontakte flyselskapet på forhånd.

Advarsel fra Avinor

Avinor advarer mot å pakke powerbanker i innsjekket bagasje. Dette skyldes faren for brann, da powerbanker inneholder litiumbatterier som kan selvantenne. Avinor fjerner daglig et gjennomsnittlig antall på 60 powerbanker fra ulike flyplasser.

Seniorrådgiver for sikkerhet i Avinor, Ole Folkestad, påpeker at når passasjerer sjekker inn, inngår de en kontrakt med flyselskapet der de må oppgi om de har med seg farlig gods. Transport av batterier i innsjekket bagasje bryter denne kontrakten og dermed loven.

Det er også visse restriksjoner for medbringelse av litiumbatterier. SAS følger retningslinjene fra IATA (International Air Transport Association) angående transport av litiumbatterier. Passasjerer bør derfor sette seg inn i disse retningslinjene for ytterligere informasjon.

Sjekkliste: Kan du ta med din powerbank på flyet? — THE TRAVEL INSPECTOR
Bildekilde: www.thetravelinspector.no

Andre restriksjoner

Hoverboards og etthjulssykler som bruker litiumbatterier må sendes som last og kan ikke medbringes i innsjekket bagasje eller håndbagasje. Elektroniske sigaretter, piper eller sigarer skal ikke brukes om bord på SAS-fly og skal ligge nedpakket i håndbagasjen under hele reisen.

Det er viktig å merke seg at regelverk og restriksjoner kan endres over tid. Passasjerer oppfordres derfor til å sjekke de spesifikke retningslinjene til flyselskapet de skal reise med før de tar med seg powerbanker på flyet.

Disse powerbankene får du ikke ta med på flyet | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Folk spør også

Hvor stor powerbank er tillatt på fly?

I utgangspunktet fr powerbanken ikke vre p mer enn 100 watt-timer (Wh). 100 Wh tilsvarer ca. 27 000 mAh. Hvis powerbanken er strre enn dette, kan det hende at flyselskapet ditt krever at du lar powerbanken bli hjemme, eller at du m ha en spesialtillatelse for f den med.

Fullstendig svar på komputer.no


Hvordan pakke powerbank på fly?

Av sikkerhetsgrunner br du ha batteribanken i hndbagasjen og beskytte den mot kortslutning. Du gjr dette ved tape over endene eller bruke den integrerte beskyttelsen dersom batteribanken har dette. Det anbefales ogs pakke batteriet i originalemballasjen.

Fullstendig svar på www.mytrendyphone.no


Hvor mange mAh er lov på fly?

Du kan ha med deg n gjennomsiktig plastpose som kan lukkes. Posen skal ikke vre strre enn 1 liter, og hver vskeholder i posen kan ikke romme mer enn 100 milliliter. Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger og lignende. Mengden bestemmes av strrelsen p beholderen, ikke hvor mye vske det er i den.

Fullstendig svar på luftfartstilsynet.no


Hva kan ikke tas med på fly?

Hovedregelen er at det er forbudt med gjenstander som kan true sikkerheten ombord. Eksempler p dette er: Skytevpen, sjokkvpen og eksplosiver/brannfarlige gjenstander. Lekevpen, etterligninger og imitasjoner som kan forveksles med reelle vpen.

Fullstendig svar på www.ung.no


Videoer

4 tips to know if you want to take your power bank on a plane

Are power banks allowed on plane?

Car CAMPING in RAIN with SUV TENT

42 tips og triks for reiser i 2021

Slik slår du av Zippo håndvarmere - Enkelt trinn for å slå av påfyllbare håndvarmere

Er KINA virkelig det DU tror? (første dag i Shanghai)

Dette er EKTE😳🤯

Kaslab Airsoft viser at han er AIRSOFT SETUP /w OVERPOWERD WOLVERINE MTW ft Maxx m4w