Regelverket angående medbringelse av powerbanker på fly er en kombinasjon av klare og uklare retningslinjer. Finn ut hva reglene sier og hvilke begrensninger som gjelder. Les også om hva norske flyselskaper som SAS krever, samt advarselen fra Avinor om brannfare ved pakking av powerbanker i innsjekket bagasje.
Innholdsfortegnelse
Hva sier regelverket?
Regelverket angående medbringelse av powerbanker på fly er en kombinasjon av klare og uklare retningslinjer. Ifølge reglene fra Luftfartstilsynet kan enheter hvis hovedformål er å gi strøm til andre enheter, kun tas med i håndbagasjen. Det er altså ikke tillatt å pakke nødladere eller ekstrabatterier i innsjekket bagasje, uavhengig av deres styrke.
Nødladere er delt inn i tre kategorier basert på batteriets styrke:
Kategori | Batteristyrke (Wh) |
---|---|
Kategori 1 | Under 100 Wh |
Kategori 2 | 100-160 Wh |
Kategori 3 | Over 160 Wh |
Luftfartstilsynet påpeker også at det finnes flere andre krav og begrensninger som må følges.
Hva er Wh, og hvor mange har batteriet?
Wh står for "watt-timer" og beskriver batteriets totale ytelse, altså hvor lenge det kan levere strøm. Mange nødladere oppgir imidlertid ikke dette, men viser i stedet antall mAh (tusendels Amperetimer). Du kan imidlertid enkelt regne om fra mAh til Wh ved å bruke følgende formel:
Wh = mAh * 3,7 Volt / 1000
For å regne om fra Wh til mAh, kan du bruke denne formelen:
mAh = Wh * 1000 / 3,7 Volt
Det antas vanligvis at batteriets spenning er 3,7 Volt, men det kan variere. Det anbefales derfor å sjekke nødladerens spesifikasjoner. Du kan også bruke en online kalkulator for å forenkle beregningene.
Hva sier de norske flyselskapene?
Vi har kontaktet flere norske flyselskaper for å få klarhet i deres krav og restriksjoner angående medbringelse av powerbanker:
SAS
Pressesjef Tonje Sund hos SAS informerer om følgende:
- SAS betrakter nødladere under 100 Wh som ekstrabatterier.
- Passasjerer kan ta med opptil 20 ekstrabatterier per person, forutsatt at batteriene er beskyttet mot kortslutning og pakket individuelt.
- Powerbanker regnes som reservebatterier og tillates kun i håndbagasjen.
- Det er tillatt å ta med to powerbanker mellom 100-160 Wh.
- Det er ikke nødvendig å kontakte flyselskapet på forhånd.
Se også
Advarsel fra Avinor
Avinor advarer mot å pakke powerbanker i innsjekket bagasje. Dette skyldes faren for brann, da powerbanker inneholder litiumbatterier som kan selvantenne. Avinor fjerner daglig et gjennomsnittlig antall på 60 powerbanker fra ulike flyplasser.
Seniorrådgiver for sikkerhet i Avinor, Ole Folkestad, påpeker at når passasjerer sjekker inn, inngår de en kontrakt med flyselskapet der de må oppgi om de har med seg farlig gods. Transport av batterier i innsjekket bagasje bryter denne kontrakten og dermed loven.
Det er også visse restriksjoner for medbringelse av litiumbatterier. SAS følger retningslinjene fra IATA (International Air Transport Association) angående transport av litiumbatterier. Passasjerer bør derfor sette seg inn i disse retningslinjene for ytterligere informasjon.
Andre restriksjoner
Hoverboards og etthjulssykler som bruker litiumbatterier må sendes som last og kan ikke medbringes i innsjekket bagasje eller håndbagasje. Elektroniske sigaretter, piper eller sigarer skal ikke brukes om bord på SAS-fly og skal ligge nedpakket i håndbagasjen under hele reisen.
Det er viktig å merke seg at regelverk og restriksjoner kan endres over tid. Passasjerer oppfordres derfor til å sjekke de spesifikke retningslinjene til flyselskapet de skal reise med før de tar med seg powerbanker på flyet.