Er roaming gratis?

49

Roaming er begrepet som brukes når vi snakker om mobilbruk i utlandet. Les denne artikkelen på GadgetsLand for å lære mer om hva roaming er, om det er gratis, og gjeldende regelverk angående roamingavgifter.

Vi er vant til å bruke mobilen mye, og de fleste ønsker å ta med mobilvanene på ferie uten å være redd for en gigantisk sjokkregning. Roaming er et begrep som kommer inn i bildet når vi snakker om mobilbruk i utlandet. Men hva er egentlig roaming og er det gratis? I denne artikkelen vil vi utforske konseptet roaming og se på gjeldende regelverk angående roamingavgifter.

EU renews roaming until 2032 with gradual reductions for data cost –  Euractiv
Bildekilde: www.euractiv.com

Hva er roaming?

Når du reiser utenlands hvor din mobiloperatør ikke har dekning, kan du bruke mobilnettet til en operatør i det landet du besøker. Dette kalles roaming. All bruk av mobilen i et utenlandsk mobilnett går under begrepet roaming, mens bruk av mobildata kalles dataroaming. Du kan tenke på deg selv og mobilen din som "på besøk" i mobilnettet hos en operatør i det landet du er i.

Hva er dataroaming? - Enkelt forklart - Fornye.no
Bildekilde: www.fornye.no

Roaming - av eller på?

Tidligere var det vanlig for folk å slå av roaming-knappen på mobilen når de var i utlandet, for å ha kontroll over utgiftene knyttet til mobildata. Men i dag er det ikke nødvendig å gjøre dette overalt, spesielt ikke når man er innenfor EU, EØS, Storbritannia og Sveits.

Med Roam Like Home, som er inkludert i de fleste mobilabonnement, kan du bruke mobilen som hjemme i disse landene uten å betale ekstra. Det er utenfor disse landene det er viktig å være oppmerksom på mobilbruken og eventuelle roamingavgifter.

Informasjon om priser

Når du ankommer et nytt land, vil du motta en melding fra din mobiloperatør som ønsker deg velkommen til landet og informerer deg om prisene for mobilbruk der. Det er viktig å lese disse meldingene nøye, da de vil gi informasjon om priser for mobildata og muligheter for mer databruk. Merk at prisene og tilbudene kan variere fra land til land.

Is Data Roaming Free in Europe?
Bildekilde: esimradar.com

Kostnadskontroll utenfor EU/EØS

For utenlandssurfing utenfor EU/EØS-området er det vanligvis en kostnadskontrollfunksjon i mobilabonnementet ditt. Dette er en tjeneste som aktiveres automatisk når du begynner å bruke mobildata i utlandet, og den sperrer databruken når du når en bestemt grense. Denne grensen avhenger av abonnementet ditt og destinasjonen du befinner deg i.

Det finnes to former for kostnadskontroll:

  1. Daglig kostnadskontroll: Dette starter når du bruker data i det nye landet og er begrenset til en viss sum per dag. Når du nærmer deg denne grensen, vil du motta en melding og en forespørsel om du vil kjøpe mer data. Dette gjelder for land som Tyrkia, USA, Thailand og Brasil.
  2. Månedlig kostnadskontroll: Dette er en grense som gjelder for hele måneden, og når du når denne grensen, vil mobilen din slutte å bruke mobildata i utlandet.
Norge er også med på gratis roaming på mobilen | Udland | DR
Bildekilde: www.dr.dk

Roamingregulering 2022

I 2022 ble det innført et nytt regelverk for roaming innenfor det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EEA). Ifølge denne reguleringen er det forbudt med roamingavgifter innenfor medlemslandene i EU, Island, Liechtenstein og Norge. Dette regelverket regulerer avgiftene som mobiloperatører kan pålegge sine abonnenter for bruk av telefon- og datatjenester utenfor deres hjemlands nettverk, samt de engrosprisene operatører kan ta betalt for tilgang til sine nettverk.

Roamingavgiftene har gradvis blitt redusert siden 2007, og fra 15. juni 2017 ble alle roamingavgifter avskaffet innenfor EØS. Regelverket inneholder flere bestemmelser, inkludert reguleringer om maksimale roamingavgifter, rettferdig brukspolitikk og maksimale termineringspriser.

Forskning viser at forbudet mot roamingavgifter i 2017 førte til en betydelig økning i bruken av mobildata blant reisende og genererte en forbrukeroverskudd på 2 milliarder euro i løpet av de første seks månedene etter implementeringen. Totalt sett ble forbudet ansett som velferdsfremmende da gevinstene for forbrukerne veide opp for tapene som mobiloperatørene pådro seg.

Sikkerhet og roaming

Det er viktig å merke seg at selv om roaming kan være praktisk for mobilbruk i utlandet, er det viktig å være oppmerksom på sikkerheten. Når du bruker åpne trådløse nettverk i utlandet, kan du utsette deg for sikkerhetsrisikoer. Det anbefales å være forsiktig med sensitiv dataoverføring på slike usikrede Wi-Fi-nettverk, da hackere kan potensielt snappe opp informasjon som brukernavn og passord.

For å opprettholde sikkerheten anbefales det å bruke lokale Wi-Fi-nettverk for å surfe på nettet når du er i utlandet. Dette gir imidlertid ikke samme nivå av sikkerhet som ditt eget mobilnettverk, så det er viktig å være oppmerksom og ta forholdsregler.

Samlet sett er roaming en nyttig tjeneste som lar deg bruke mobilen i utlandet. I EU, EØS, Storbritannia og Sveits er roaming vanligvis inkludert i mobilabonnementet, slik at du kan bruke mobilen som hjemme uten ekstra kostnader. Når du er utenfor disse områdene, er det viktig å være oppmerksom på roamingavgifter og følge med på mobilbruken for å unngå uventede kostnader. Ved å være bevisst på roaming og ta nødvendige forholdsregler kan du nyte mobilen din uten bekymringer, uansett hvor du er i verden.

European Union roaming regulations - Wikipedia
Bildekilde: en.wikipedia.org

Hva vil Wiki fortelle oss?

Roaming Regulation 2022 ((EU) 2022/612) for the European Economic Area (EEA) prohibits roaming charges within the member states of the European Union, Iceland, Liechtenstein, and Norway. This regulation governs the charges imposed by mobile network operators on their subscribers for using telephone and data services outside their home network's country, as well as the wholesale rates that networks can charge each other to provide access to their networks. The original regulation was passed in 2007 and has since been recast in 2022.

The steady reduction of maximum roaming charges has been the trend since 2007. In December 2016, the Member States voted to eliminate all roaming charges by June 2017, which ultimately resulted in the complete abolition of roaming charges within the EEA as of June 15, 2017.

Several regulations contain provisions regarding roaming charges, including Regulation No 531/2012 on roaming on public mobile communications networks within the Union, Regulation 2015/2120 and Regulation 2017/920 that amend it, as well as Regulation 2016/2286 and Regulation 2021/2228 setting the fair use policy and maximum termination rates, respectively. The current roaming regulation has been extended until June 2032, following a ten-year extension agreed upon in April 2022.

Research indicates that the ban on roaming charges in 2017 resulted in a significant increase in mobile data usage among travelers and generated a consumer surplus of €2 billion within the first six months of implementation. Overall, the ban was deemed welfare-improving as the gains for consumers outweighed the losses incurred by mobile network operators.

Folk spør også

Skal roaming være av eller på?

En grei huskeregel er uansett skru av roaming nr du er utenfor EU og ES slik at du har kontroll p datatrafikken. Husk ogs p at omrder utenfor rekkevidde av vanlige basestasjonene, som om bord p ferger, skip eller fly gjerne har dekning via satellitt.

Fullstendig svar på mobiltelefoni.no


Hva er forskjellen på mobildata og roaming?

Nr du reiser utenlands hvor Telia Norge ikke har mobilnett, kan du bruke mobilnettet til en mobiloperatr i det landet du besker. Dette kalles roaming. All bruk p mobilen i et utenlandsk mobilnett, gr under begrepet roaming, mens bruk av mobildata kalles dataroaming.

Fullstendig svar på www.telia.no


Når skal man bruke roaming?

Nr du reiser til utlandet, og ikke lenger oppholder deg innenfor mobilnettet til Telia i Norge, kan du bruke mobilnettet til en operatr i det landet du besker. Dette kalles for roaming. Bruk av internett i utlandet kalles for dataroaming. Det norske begrepet for roaming er gjesting.

Fullstendig svar på support.phonero.no


Hvorfor slå av roaming?

Vurder skru av roaming p mobilen Dette er dyrere enn vanlig dekning og kan gi markant hyere utgifter. S her gjelder det vre p vakt. Det er smart sjekke hva som gjelder der du oppholder deg. Er du usikker, skru av roaming p mobilen for unng uforutsette hye mobilregninger.

Fullstendig svar på www.telenor.no


Videoer

📱 EU-Roaming & Auslandstelefonie – Tipps und Fallen

Roam like at home: Das musst Du über das neue EU-Roaming wissen (inkl. Kostenfallen)!

How does EE roaming work?

Is data roaming still free in Europe o2?

How To Get Data Internationally (3 Ways)

How do I avoid roaming charges on EE?

How to connect to a roaming network on iPhone | 48 | Changing up mobile

T-Mobile / AT&T International Roaming Problem on iPhone? Try this!