Hvem ringer fra skjult nummer?

16

Opplev irriterende anrop fra ukjente nummer? Les om økende problem med svindelanrop og hvordan du kan beskytte deg. Få oversikt med Telenor's "Se Hvem" tjeneste.

De fleste opplever det som irriterende når det ringer fra et ukjent nummer man ikke kjenner igjen. Dette problemet forsterkes av svindlere som ofte ringer fra skjulte eller hemmelige numre. I følge en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Telenor, har hele 9 av 10 nordmenn opplevd å bli oppringt av ukjente numre, og antallet slike anrop har økt med hele 42% fra året før.

Ny iPhone-oppdatering forteller deg hvem som ringer fra “skjult nummer”
Bildekilde: www.dagens.no

Økende problem med svindelanrop

Svindelanrop fra utlandet utgjør en spesiell bekymring, og landene Kosovo, Papa Ny-Guinea, Tunisia og +44 (Storbritannia) er spesielt nevnt som kilder til slike anrop. En av de vanligste formene for svindel knyttet til skjulte numre er investeringssvindel, hvor svindlere prøver å lure folk til å investere i falske prosjekter.

For å bekjempe dette problemet blokkerer Telenor daglig 200 000 svindelanrop. Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge, oppfordrer alle til å sette seg inn i hvordan disse svindelanropene fungerer for å unngå å bli lurt.

Spoofing: Slik unngår du å bli lurt av falske telefonnumre
Bildekilde: www.online.no

Ukjent nummer kan være både positivt og negativt

Det å bli oppringt av ukjente numre trenger ikke nødvendigvis å være negativt. Det kan være viktige telefoner fra sykehuset, borettslaget eller til og med fra telefonselgere. Dessverre kan det også være svindlere som prøver å lure deg.

I følge Telenor er det viktigste å ikke oppgi sensitiv informasjon hvis du blir oppringt av ukjente numre. Dette inkluderer personlige passord, PIN-koder eller annen BankID-informasjon. Svindlere blir stadig mer avanserte og kan kamuflere seg bak tilsynelatende norske telefonnumre ved hjelp av teknikken som kalles spoofing.

Se også

Nyheter 12.01.2024, 00:51 25
Når kom vafler til Norge?
Nyheter 13.02.2024, 09:55 22
Kan man se NRK i USA?
Nyheter 07.02.2024, 08:23 23
Når kommer fold 5?

Slik får du oversikt

En måte å håndtere anrop fra ukjente numre på er å vite hvem som ringer før du svarer. Telenor har utviklet en tjeneste kalt "Se Hvem" som gir deg full kontroll på hvem som faktisk kontakter deg. Tjenesten fungerer som en kjapp telefonkatalog i digitalisert form, og gir deg tilgang og oversikt over alle nummer og adresser i Norge.

Ved å benytte "Se Hvem" kan du være bedre forberedt på anrop fra ukjente numre og unngå å bli lurt av svindlere. Tjenesten sørger også for at viktige nummer fra kontaktlisten din blir prioritert.

Det er viktig å være oppmerksom og forsiktig når ukjente numre ringer deg. Ved å ta noen enkle forholdsregler kan du beskytte deg mot svindel og bevare personvernet ditt.

Ukjent nummer? Slik får du kontroll
Bildekilde: www.online.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Hvem ringer fra skjult nummer? Ifølge Wikipedia-artikkelen om Martin Johnsrud Sundby, en tidligere norsk langrennsløper, ble saken om hans dopingdom holdt skjult fra offentligheten frem til juli 2016. Sundby ble av Den internasjonale voldgiftsretten for sport dømt for overtredelse av dopingreglene på grunn av feiladministrasjon av et i utgangspunktet lovlig astmapreparat. Denne feiladministrasjonen førte til at han ble diskvalifisert og mistet seieren i Tour de Ski 2015 og sammenlagtseieren i verdenscupen sesongen 2014/15.

Artikkelen gir ingen informasjon om hvem som ringer fra skjult nummer i forbindelse med Martin Johnsrud Sundby.

For å lese mer om Martin Johnsrud Sundbys karriere og dopingdom, kan du besøke denne lenken.