Hvor Langt Unna Er Lynet? Tips og Sikkerhetstiltak

44

Oppdag hvordan du kan måle avstanden til lynet og lær viktige sikkerhetstiltak under tordenvær. Beskytt eiendeler med råd fra eksperter og installer overspenningsvern.

Ekstremværet Hans herjer nå over sør- og midt-Norge, og med det følger flerrende lyn og dype tordenskrall. Lynnedslag er ikke uvanlig i Norge, og selv om antallet nedslag har gått ned fra 235 000 i 2021 til nesten 183 000 i fjor, er sommermånedene fortsatt de mest risikofylte. Ifølge Finans Norge skjer over halvparten av lynskadene i juni, juli og august, og forsikringsselskapene har måttet utbetale 66 millioner kroner for skader på bygninger og innbo.

En undersøkelse fra Norstat i 2021 viste imidlertid at bare 30 prosent av oss sikrer eiendelene våre ekstra når det lyner. Dette er noe brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring mener er altfor lavt. Han oppfordrer til å trekke ut støpsler og bruke eksterne ladere eller mobildata når tordenværet er på sitt verste, for å unngå skader på elektronisk utstyr.

Hvor langt unna er lynet? – Yr
Bildekilde: www.yr.no

Sikkerhetstiltak under tordenvær

For å redusere sjansen for alvorlige ulykker og beskytte eiendelene best mulig, er det visse forholdsregler man bør være oppmerksom på. Energiforskerne Oddgeir Rokseth og Frank Dahlslett fra SINTEF har satt sammen en liste med tips for å håndtere tordenvær. Her er noen av deres råd:

Unngå berøring av strømledninger og vannledninger

I et tordenvær kan strømledninger over bakken være potensielt farlige. Strømkabler som er nedgravd i jorden, som i de fleste byer, utgjør vanligvis mindre risiko. Allikevel advarer Rokseth mot å berøre strømledninger og vannledninger i huset under stormen. Det er også viktig å holde seg unna strømførende gjerder utendørs.

Overspenningsvern for beskyttelse av elektronikk

Det finnes tre typer overspenningsvern: Type 1 (grovvern), Type 2 (mellomvern) og Type 3 (finvern). Det er kun "finvernet" som kan installeres av enkeltpersoner. Dette er en skinne med ekstra stikkontakter som kobles mellom strømuttaket i veggen og støpslene til elektronikken. Det anbefales å koble sårbare enheter som datamaskiner og modem til et slikt finvern. Dette kan bidra til å beskytte verdifulle elektroniske enheter som TV-er mot skader forårsaket av lynnedslag.

Merk: For å dra nytte av finvernet er det nødvendig å allerede ha et grovvern eller mellomvern, som er den vanligste typen, installert i sikringsskapet ditt.

Hvor langt unna er lynet? – Yr
Bildekilde: www.yr.no

Tips for å måle avstand til lynet

Statsmeteorolog Arild Mentzoni gir følgende tips for å måle avstanden til lynet:

  • Ta tiden: Teller du antall sekunder fra du ser lynet til du hører torden, kan du finne ut hvor langt unna lynet er. Lyden beveger seg med en fart på rundt 330 meter per sekund. Tar det tre sekunder fra du ser lynet til du hører torden, er du omtrent en kilometer unna.
  • Rumling i stedet for smell: Ofte høres det en rumling i stedet for ett stort smell når det tordner. Dette skyldes at lyden fra ulike deler av lynkanalen når øret på forskjellige tidspunkter.

Se også

Nyheter 10.01.2024, 21:31 21
Når kom Samsung S20+?
Nyheter 13.01.2024, 06:36 27
Hvor er det mest lyn i Norge?

Sikkerhetstiltak under tordenvær

Selv om det er sjelden at mennesker blir skadet eller drept av lyn i Norge, er det viktig å ta de rette forholdsreglene for å unngå risiko. Her er noen nyttige tips:

Indoor Safety

Hvis du er innendørs, bør du føle deg ganske trygg. Unngå å bruke fasttelefonen under tordenvær, og trekk ut støpsler og tv-antenner fra veggene for å beskytte elektronisk utstyr.

Outdoor Safety

Hvis du er utendørs under tordenvær, bør du være oppmerksom på følgende:

  • Bilen er det tryggeste stedet: Hvis lynet treffer bilen, følger det karosseriet og strømmen videre til bakken. Selv om det kan bli en kraftig smell og bilen kan punktere, er det fortsatt trygt inne i bilen.

Ved å følge disse sikkerhetstiltakene kan du minimere risikoen for skader under tordenvær. Husk alltid å ta de nødvendige forholdsreglene og søke trygghet når det lyner.

Lyn og torden: Hvordan unngå lynnedslag og hvor langt unna er det?
Bildekilde: www.speidersport.no

Oppsummering

Å forstå hvordan man kan måle avstanden til lynet og å ta nødvendige sikkerhetstiltak under tordenvær er viktig for å beskytte både mennesker og eiendeler. Ved å følge rådene fra eksperter som Energiforskerne Oddgeir Rokseth og Frank Dahlslett fra SINTEF, samt meteorolog Arild Mentzoni, kan vi redusere risikoen for alvorlige konsekvenser av lynnedslag. Det er viktig å være oppmerksom på sikkerhetstiltakene både innendørs og utendørs, og å installere passende overspenningsvern for å beskytte elektronisk utstyr. Husk alltid å følge lokale råd og veiledning fra eksperter for å maksimere sikkerheten din under tordenvær.

Hvor langt unna er lynet? – Yr
Bildekilde: www.yr.no

Folk spør også

Hvor langt borte er lynet?

Avstand til lynet Lyd gr omtrent 1 kilometer p 3 sekunder, s det er vanlig at det gr en viss tid mellom lynet og tordenskrallet. En tommelfingerregel er at hvis man kan telle til tre (tell 1001, 1002, 1003) fra man ser lynet til man hrer tordenskrallet, s er lynet 1 kilometer vekke.

Fullstendig svar på snl.no


Hvor langt unna er lyner?

Lyden beveger seg nemlig med en fart p omtrent 330 meter per sekund. S hvis du teller sekunder (1001, 1002, 1003) fra du ser lynet, og til du hrer smellet, kan du dele antall sekunder p 3, og svaret forteller deg hvor langt unna tordenvret er i antall km.

Fullstendig svar på www.speidersport.no


Er det farlig å dusje mens det lyner?

Bading og dusjing Er det noe feil med elanlegget i huset, kan du f stt mens du dusjer eller bader. Men med dagens regelverk og elektriske anlegg skal det ikke vre noe fare forbundet med dusje eller bade inne under lyn- og tordenvr, sier Rygh Pedersen.

Fullstendig svar på www.aftenposten.no


Er det farlig å sitte ved vinduet når det lyner?

- Glasset kan eksplodere nr lynet slr ned, derfor br man ikke oppholde seg ved vinduet, sier Frank Dahlslett. Du br heller ikke oppholde deg i drpninger. Unng strmfrende ledninger og metallrr i huset.

Fullstendig svar på www.abcnyheter.no