Hvor mange værstasjoner er det i Norge?

96

Få innsikt i antallet værstasjoner i Norge og deres rolle i å samle meteorologiske data. Utforsk automatiske og visuelle målinger, samt bekymringer knyttet til nøyaktigheten av noen målestasjoner.

Værstasjoner spiller en viktig rolle i å samle meteorologiske data, inkludert nedbør, temperatur, fuktighet, lufttrykk og vind. I dag er de fleste værstasjoner automatiske, og Meteorologisk institutt har 277 automatiske værstasjoner (2023) som sender inn målinger hver time. Noen av disse stasjonene har til og med målinger hvert minutt.

Varslene fra Yr oppdateres nå mye oftere, og blir mer treffsikre
Bildekilde: www.aftenposten.no

Visuelle og manuelle målinger

En del værstasjoner utfører også visuelle målinger, for eksempel registrering av skymengde eller sikt. Det finnes 5 helt manuelle værstasjoner og 32 stasjoner der observatøren utfører visuelle målinger (2023). Disse visuelle målingene utføres til faste observasjonstider, som er koordinert internasjonalt. Observasjonene blir gjennomført hver tredje time hele døgnet, med start klokken 01, 04, 07 og så videre norsk normaltid.

Det har nylig vært noen bekymringer knyttet til nøyaktigheten av visse værstasjoner. Meteorologisk institutt har svartelistet noen av målestasjonene på grunn av ulike årsaker. Dette kan være fordi stasjonene er plassert på asfalt eller nær fjellvegger som holder på sola, eller på grunn av tekniske problemer med måleren.

Ifølge værstatistiker Bernt Lie, som driver nettstedet "Ver og vind", har denne svartelisten ført til feilaktige data og påvirket værvarslene som er basert på disse dataene. Han mener at instituttet må rydde opp og justere sine egne statistikker for å unngå feilinformasjon.

Meteorologisk stasjon - Wikiwand
Bildekilde: www.wikiwand.com

Det totale antallet værstasjoner i Norge

Antallet svartelistede målestasjoner varierer, men Meteorologisk institutt anslår at det for øyeblikket er rundt 130 målestasjoner som ikke oppfyller visse krav. Totalt anslås det at instituttet har omtrent 1000 værstasjoner plassert rundt omkring i Norge.

Det norske folk kan ha fått feilaktige opplysninger om været og temperaturene på grunn av disse problemene med målestasjonene. Data fra svartelistede målestasjoner kan ha blitt brukt i instituttets rapporter, værvarslinger og klimatologiske månedsoversikter, ifølge Cecilie Stenersen, direktør for Observasjons- og klimadivisjonen i Meteorologisk institutt.

Stenersen forsikrer imidlertid at man fortsatt kan stole på værvarslinger og temperaturdata fra meteorologisk, til tross for at noen målestasjoner er svartelistet. Det blir gjort en vurdering i hvert enkelt tilfelle med tanke på hvilke stasjoner som brukes basert på tilgjengelige opplysninger.

Se også

Internasjonalt samarbeid og ulike typer værstasjoner

For å utveksle meteorologiske observasjoner, inkludert synoptiske observasjoner som utføres på samme tidspunkt, er det et internasjonalt samarbeid koordinert av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Dette samarbeidet sikrer at observasjonene blir samkjørte og brukes til å produsere værkart.

Meteorologisk institutt har tilgang til et økende antall værstasjoner på oljeplattformer langt til havs, for eksempel utenfor Finnmark, på Haltenbanken og på de største feltene i Nordsjøen. Dette bidrar til å øke nøyaktigheten og dekningen av værobservasjonene.

Det finnes ulike typer meteorologiske stasjoner, og en standard værstasjon har vanligvis måleinstrumenter for å registrere temperatur, luftfuktighet, lufttrykk, vind og nedbør. Noen spesialiserte stasjoner kan ha flere måleinstrumenter for å samle mer spesifikke data.

Norges klima – Wikipedia
Bildekilde: no.wikipedia.org

Konklusjon

Med rundt 1000 værstasjoner spredt over hele landet spiller Meteorologisk institutt en viktig rolle i å samle og analysere meteorologiske data for å gi nøyaktige værvarsler og klimatologiske oversikter. Selv om det har vært noen bekymringer knyttet til visse målestasjoner og feilinformasjon, forsikrer instituttet om at kvaliteten på deres produkter opprettholdes gjennom grundige vurderinger av hvilke stasjoner som brukes til enhver tid.

Ved å fortsette å forbedre og evaluere sine rutiner, sikrer Meteorologisk institutt at de fortsetter å levere pålitelige og nøyaktige værvarsel og værobservasjoner til det norske folk.

Værstasjoner Norge
Bildekilde: vindnå.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Norske værrekorder er en oversikt over værrekorder i Norge. Oversikten tar for seg de vanligste meteorologiske parametrene, deriblant temperatur, nedbør og vind. Alle rekordene er fra offisielle målestasjoner der de fleste eies og drives av Meteorologisk institutt. En del stasjoner driftes av andre aktører (Jernbaneverket, NTNU, Bioforsk etc.) og leverer data til instituttet gjennom samarbeidsavtaler.

De første offisielle værstasjonene ble opprettet på slutten av 1860-tallet i forbindelse med oppstarten av Meteorologisk institutt. Siden den gang har stasjonsnettet vokst betraktelig.

Per mai 2009 har met.no tilgang til data fra drøyt 230 værstasjoner på fastlandet. I tillegg kommer snaut 400 nedbørstasjoner (målestasjoner som kun måler nedbør).

Folk spør også

Hvor plassere værstasjon?

Den br nemlig plasseres minst 1,2 meter over det hyeste punktet p taket p huset – og helst uten noen hindringer i nrheten som kan pvirke vinden. Det mest optimale er at den str 10 meter over bakken p en pen slette, ettersom vindhastigheten synker nrmere bakken.

Fullstendig svar på www.digi.no


Hvordan fungerer en værstasjon?

Vrstasjonene mler i sin enkleste form temperatur og luftfuktigheten, mens de mer avanserte har mlere som str ute og mler nedbr, vindstyrke og vindretning samt temperatur og luftfuktighet. Dermed har du alle data som kan fanges lokalt.

Fullstendig svar på www.power.no


Videoer

Simple Norwegian #17 - Weather & Seasons

Norway in July (South) | Weather, Activities & Nature | 2022

Værstasjon for smarttelefon fra Clas Ohlson

Why Norway Traded Part of Canada

Finding UAPs in Norway - with Project Hessdalen's Tech Director

"Ring 02634 og tast 1 for service"

Webinar om ekstremværet Hans og fremkommelighet ved større hendelser

Netcom Mobilpant – Vi kjøper din gamle smarttelefon!