Kan barn sykle på elsykkel?

41

Les om aldersgrenser, utfordringer og foreldres ansvar når det kommer til barn og bruk av elsykler.

El-sykler har blitt stadig mer populære, og det er ikke uvanlig å se reklame for el-sykler til barn helt ned i syv års alder. Men er det egentlig trygt og riktig for barn å sykle på elsykkel? Dette er et spørsmål som har skapt debatt og diskusjon blant både foreldre, eksperter og lovgivere.

Elsykkel barn: Dette må du vite - Startsiden Guider
Bildekilde: www.startsiden.no

Aldersgrense for å kjøre el-sykkel?

Per i dag finnes det ingen aldersgrense for bruk av vanlig sykkel i Norge. Selv om det er alminnelige krav til aktsomhet og varsomhet i trafikken, gjelder disse også for el-sykler. Da el-sykler regnes som sykler, er det ingen spesifikke ferdighetskrav som til vanlige kjøretøy. Dermed kan selv små barn kjøre el-sykkel fullt lovlig.

En tradisjonell sykkel er vanligvis grei å håndtere for barn, der balansen ofte er det største utfordringen for de aller minste. Med en el-sykkel kommer imidlertid flere nye faktorer inn i bildet, som motor og batteri. Dette kan skape nye utfordringer for barna, spesielt siden el-sykler generelt er tyngre enn vanlige sykler. Mange barn kan derfor slite med å håndtere dem, og den økte vekten kan også føre til uforutsett stor fart nedover bakker.

Spørsmålet om det bør være en aldersgrense for bruk av el-sykkel har blitt reist av flere, men det er problematisk å lovregulere bruken. Et argument mot lovregulering er at det allerede finnes mange potensielt farlige produkter til salgs for barn, og det er opp til foreldrene å vurdere barnas egnethet og følge opp bruken av el-sykkel.

Elsykkel barn: Dette må du vite - Startsiden Guider
Bildekilde: www.startsiden.no

Forskjellige typer el-sykler

Det finnes ulike typer el-sykler tilgjengelig på markedet, inkludert landeveissykler, hybridsykler og terrengsykler. Noen sykler er også markedsført som særlig egnet for triksing. El-sykkelen tiltrekker seg enkelte ungdommer på grunn av miljøaspektet, da den kan erstatte mer forurensende transportmidler.

Ifølge Naturforbundet viser undersøkelser at en tredjedel av de som låner el-sykkel i en uke, endrer reisevanene sine. El-sykkelen gir en mer praktisk transportløsning enn vanlig sykkel og kan redusere reisetiden betydelig. Dessverre har ungdommers bruk av el-sykler også medført noen problemer, som å fristes til å trimme motorene.

Konklusjon

Så kan barn sykle på elsykkel? Juridisk sett er det ingen aldersgrense for bruk av el-sykler i Norge. Imidlertid må man ta hensyn til barnets ferdigheter og evne til å håndtere en el-sykkel, samt foreldrenes ansvar for å veilede og følge opp bruken av sykkelen. Det kan være lurt å vurdere barnets alder, størrelse, balanseferdigheter og modenhet før man lar dem sykle på elsykkel. Til slutt er det viktig å huske på at sikkerhet alltid bør være førsteprioritet, uansett hvilken type sykkel barnet bruker.

Elsykkel barn: Dette må du vite - Startsiden Guider
Bildekilde: www.startsiden.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

En sykkel (fra gresk: kyklos, «hjul») er et framkomstmiddel vanligvis bestående av ett eller flere hjul festet i en sykkelramme, som føreren plasserer seg selv på og kan holde i bevegelse ved muskelkraft. Personen som opererer sykkelen kalles syklist og aktiviteten kalles sykling. En syklist på en tohjulssykkel kalles ofte en rytter, særlig i konkurransesammenheng. Sykler finnes i mange forskjellige utgaver, både med ett, to, tre og fire hjul, som regel for én, men i enkelte tilfeller også for flere brukere. Tohjulssykkelen for én bruker, der hjulene er montert i sykkelrammen – det ene foran det andre – er mest vanlig.

Den vanligste typen sykkel er tråsykkel, mens løpesykkel er mindre vanlig (bortsett fra som balansesykel brukt av små barn).

Sykkler ble funnet opp på 1800-tallet og popularisert på 1900-tallet, og det finnes nå over én milliard sykler over hele verden, dobbelt så mange som antall biler. Sykkelen er det mest brukte transportmiddel i store deler av verden. Den er populær som rekreasjonsmiddel og er blitt tilpasset for bruk som leketøy for barn, treningsverktøy for ungdom og voksne, militær- og politibruk, transporttjenester, miljøvennlig transportmiddel og konkurranseidrett.

De grunnleggende trekkene til sykkelen har ikke endret seg nevneverdig siden de første kjededrevne versjonene ble introdusert rundt 1885. Detaljer er blitt forbedret, særlig ved fremveksten av moderne materialer og data-verktøy for konstruksjon og produktutvikling. Dette har muliggjort en bred spredning av forskjellige spesialdesign for særskilte former for sykling.

Sykkelen har hatt sterk påvirkning på samfunnet, både med tanke på kultur og på å fremme moderne avansert produksjons- og industri-prosesser. Mange komponenter som senere spilte en viktig rolle i utviklingen av bilen ble opprinnelig funnet opp for sykkelen, for eksempel kulelagre, luftfylte dekk, kjede-drevne tannhjul, eike-hjul mm.

Folk spør også

Kan man ha barnesete på elsykkel?

Har du sm barn kan det monteres en innretning til et bilsete foran i vognen. Det viktigste for barnas sikkerhet er at de sitter stabilt i syklene og er festet med belter. F ting gjort: p noen el-lastesykler fr du med deg bde barnet og ukeshandelen.


Hvor gammel må man være for å sykle på el sykkel?

Det betyr ogs at elsykler ikke er omfattet av hjelmplikt eller aldersgrense, men det anbefales bruke hjelm og praktisere aldersgrense p 14 r for bruk av elsykler. Krav til sykkel og elsykkel finner man i forskrift 19. februar 1990 nr. 119.

Fullstendig svar på lovdata.no


Er det lov å sitte to på en elsykkel?

Det finnes el-sykler med to sitteplasser, og som det naturligvis er lov sitte to p.

Fullstendig svar på www.ung.no


Kan barn kjøre el sykkel?

Aldersgrense og hjelmpbud Vr oppmerksom p at utleieselskapene har hyere aldersgrense for bruk av deres elsparkesykler, 16 eller 18 r. Det er i tillegg pbudt med sykkelhjelm for barn under 15 r som bruker elsparkesykkel, etter forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjring med motorvogn 4.

Fullstendig svar på www.naf.no


Videoer

X-pro electric bike

10 Most Innovative Electric Bikes that could change how you travel

10 MOST INNOVATIVE ELECTRIC BIKES FOR ADULTS

Benno Boost E cargo bike ENG subtitles

Hvordan ta en wheelie på sykkel?

Slik kan du lære barnet ditt å sykle

Affordable Electric Bike Review - Like You've NEVER Seen Before!

Per og Papps S01 E02 | Styler Sykkelen