Når lyner det mest i Norge?

24

Oppdag når det er høysesong for lynnedslag i Norge, samt råd og tips for å beskytte deg og eiendelene dine. Få innsikt i skader forårsaket av lyn, og lær hvordan du kan unngå dem.

Sommeren er mange steder synonymt med trykkende luft, som ofte fører til lyn og torden. Norge er et land som er utsatt for hyppige lynnedslag, og det er viktig å være bevisst på hvordan man kan unngå skader forårsaket av lynet. I denne artikkelen skal vi se nærmere på når det lyner mest i Norge, samt gi råd og tips for å beskytte deg og eiendelene dine.

Her lyner det mest - og minst i Norge - Frende Forsikring
Bildekilde: www.frende.no

Høysesong for lynnedslag

Ifølge forsikringsbransjen er høysesongen for lynnedslag i Norge i tredje kvartal, nærmere bestemt i juli, august og september. Hele 8 av 10 lynskader meldes inn i denne perioden, og det er viktig å være ekstra oppmerksom og ta forholdsregler i disse månedene.

I år har lynet allerede slått ned mer enn 110 000 ganger i "fastland med økonomisk sone" i Norge, noe som er høyere enn årstotalen for 2015, 2016 og 2017. Antallet lynnedslag varierer fra år til år, og det er derfor vanskelig å forutsi hvor mange skader som vil oppstå i 2018. Det er imidlertid en bekymring blant forsikringsbransjen om at antallet skader kan nærme seg nivået som ble registrert i det eksepsjonelle året 2014, da det ble meldt over 18 000 skader og forsikringsselskapene utbetalte over 500 millioner kroner i erstatning.

Været, lyn | Her lyner det mest og minst i Norge
Bildekilde: www.nordlys.no

Skadene forårsaket av lynnedslag

De typiske skadene som oppstår etter et lynnedslag er brannskader. Det er også vanlig å melde om matvarer som blir ødelagt i kjøleskap og frysere på grunn av strømbrudd forårsaket av lynet. Elektronikk som TV-er og PC-er er også utsatt for skader, og det er viktig å være klar over at alt som er koblet til en stikkontakt kan bli ødelagt av lynet.

Se også

Beskyttelse mot lynskader

Det finnes enkle grep du kan ta for å beskytte deg og eiendelene dine mot skader forårsaket av lynnedslag. Det eldste trikset i boken, som mange lærte da de var små, fungerer fortsatt - trekke ut kontakter fra støpsler i hjemmet eller på hytta hvis du ikke har overspenningsvern i sikringsskapet ditt.

Det er også viktig å være oppmerksom på værmeldingene og ta forholdsregler når det varsles om tordenvær. Hvis det er fare for lynnedslag, bør du unngå å bruke elektroniske apparater og holde deg unna vinduer og dører. Det er også lurt å være forsiktig med å bruke telefonen under tordenvær, da mobiltelefoner kan tiltrekke seg lyn.

Selv om det er sjeldent at lynnedslag fører til personskader i Norge, er det alltid viktig å være forsiktig og ta de nødvendige forholdsreglene. Statistikk viser at tre personer ble drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013.

I disse 10 kommunene lyner det mest – og her lyner det minst
Bildekilde: www.p4.no

Oversikt over steder med flest og færrest lynnedslag

Ifølge Frende forsikring er det store variasjoner når det gjelder hvor ofte de ulike kommunene i Norge er utsatt for tordenvær. De har utarbeidet en oversikt basert på tall fra Meteorologisk institutt over hvilke steder det er registrert flest og færrest lynnedslag:

Kommune Antall lynnedslag
Lørenskog, Akershus -
Nes, Akershus -
Sør-Odal, Hedmark -
Skedsmo, Akershus -
Rindal, Møre og Romsdal -
Nittedal, Akershus -
Skiptvet, Østfold -
Sarpsborg, Østfold -
Ås, Akershus -
Gjerdrum, Akershus -
Bø, Nordland -
Andøy, Nordland -
Harstad, Troms -
Sortland, Nordland -
Karlsøy, Troms -
Flakstad, Nordland -
Kvæfjord, Troms -
Hadsel, Nordland -
Røst, Nordland -
Moskenes, Nordland -

Det er viktig å merke seg at tallene for antall lynnedslag mangler i denne oversikten. For mer detaljert informasjon om lynaktiviteten i ulike kommuner, kan man henvise til Meteorologisk institutt.

For å oppsummere, høysesongen for lynnedslag i Norge er i tredje kvartal, spesielt i juli, august og september. Det er viktig å ta forholdsregler for å unngå skader forårsaket av lynet. Trekke ut kontakter fra støpsler hvis det ikke er overspenningsvern i sikringsskapet og være oppmerksom på værmeldingene er noen av de tiltakene man kan gjøre. Husk at det er bedre å være føre var enn å risikere skader på eiendeler eller helse.

Her lyner det mest og minst | Huseierne
Bildekilde: www.huseierne.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Når det gjelder tordenvær i Norge, oppstår det oftere i indre strøk enn ved kysten om sommeren på grunn av kraftigere oppvarming av jordoverflaten. Om vinteren forekommer derimot tordenvær nesten bare langs kysten, særlig på Vestlandet.

Folk spør også

Når på året lyner det mest?

Om vinteren er det generelt f lynnedslag sammenlignet med om sommeren. Derfor er det totalt sett for ret mest lyn i Srst-Norge og p Finnmarksvidda og minst lynaktivitet langs kysten i Nord-Norge og i deler av fjellet i Sr-Norge. Hvor mange lynnedslag det er i Norge hvert r, varierer veldig.

Fullstendig svar på www.nrk.no


Hvor lyner det minst i Norge?

B, Nordland. Andy, Nordland. Harstad, Troms.

Fullstendig svar på www.p4.no


Hvor slår lynet mest ned?

Det starter gjerne med lyn fra toppen til bunnen av skyen, og slike internlyn i en sky er det mest vanlige. Men det er lyn fra skyen og ned i bakken som er det farligste, og rundt 100.000 lyn treffer bakken i Norge hvert r. Lynet kan ogs g mellom skyer, fra bakken og opp i skyen og fra skyen og ut i ladet luft.

Fullstendig svar på www.aftenposten.no


Hvor er det mest torden?

Omrder i Uganda og ya Java i Indonesia er blitt nevnt som de stedene p jorda med mest tordenvr.


Videoer

LANDET PÅ LANGS | Lyn og torden på vidda! - Episode 10

200k - Bloopers og bak kamera

Hvem fryser mest #DanskHumor #Danmark#Norge#Guld #Koldt 

Den Lille, Sinte Mann

Abrahamsen Show med Erik Follestad | Hockey, historier fra turer og Spårtsklubben

Edderkoppen Lucas | Redd for stormer | Cartoonito

Teltcamping i regn og snø tordenstorm

2 netters bilcamping i kraftig regn