Les artikkelen 'Er støydemping skadelig?' for å lære om bruk av støydempende hodetelefoner som erstatning for hørselvern på arbeidsplassen.
Innholdsfortegnelse
De siste årene har det blitt mer og mer normalt for folk å eie aktiv støydempende hodetelefoner. Utfordringen det skaper på arbeidsplasser er at folk bruker heller aktiv støydempende hodetelefoner istedenfor hørselvern. Inntrykket jeg har fått er at mange arbeidsplasser har akseptert en slik substitusjon. Dermed oppstår spørsmålet om støydempende hodetelefoner kan erstatte hørselvernet på en arbeidsplass.
Hva er godkjent hørselvern?
Tidligere (frem til 1995) var det Arbeidstilsynet som godkjente hørselvern, men i dag er det produsentene selv som skal sikre kravene til hørselvern. De skal tilfredsstille myndighetenes CE-krav etter EN-standard 352. Det vil si at hvis du kjøper noe som skal brukes som hørselvern må de være tydelig CE-merket. Hodetelefonene skal også informere om hvilken dempingsevne de har, som vil si hvor mye dB som blir redusert ved bruk av hodetelefonen.
Kan du bruke støydempende hodetelefoner som hørselvern?
Når støydempende hodetelefoner ikke blir klassifisert eller godkjent som hørselvern av produsenten, så kan de ikke brukes som hørselvern. Utfordringen er at aktive støydempende hodetelefoner er designet for å redusere spesifikke frekvensspekter av bakgrunnsstøy fra omgivelsene. Det gjør at uønsket støy kan fortsatt eksponere brukeren.
Se også
Hvorfor er det så viktig med hørselvern?
Å bruke aktiv støydempende hodetelefoner som hørselvern kan gi brukere falsk trygghet, som igjen kan utsette dem for høyere risiko for å motta hørselskade. Grunnen til det er at når en person tror man er beskyttet mot en gitt fare, så kan forsiktigheten de ellers hadde vist til faren være borte. Når man da eksponerer seg for farlig støy i tro om at man blir beskyttet, øker sannsynligheten for en uønsket hendelse som hørselskade.
Selv om man bruker godkjent hørselvern er det også viktig å vite hvordan de skal brukes. Si du bruker et hørselvern i støysonen som skal dempe støyen med 30 dB løpet av arbeidsdagen. Hvis du da tar av hørselvernet i 5 minutter vil dempingseffekten kun være 20 dB løpet av arbeidsdagen. Hvis du bruker hørselvernet 90% av dagen i støysonen, vil den totalt dempende effekten være 10 dB selv om hørselvernet har 30 dB demping.
Støyrelaterte skader og konsekvenser
Det er ikke uten grunn at støy utgjør omlagt halvparten av meldte yrkesskader til Arbeidstilsynet. Det meldes rundt 2000 arbeidsrelaterte hørselskader årlig. Til SSB rapporteres det at over 110 000 arbeidstakere har pådratt seg nedsatt hørsel eller øresus (levekårsundersøkelse 2016). Derfor er det ekstremt viktig med å drive forebyggende tiltak og sikre bruk av riktig hørselvern på arbeidsplassen.
Arbeidstilsynets advarsler og anbefalinger
Arbeidstilsynet advarer mot å bruke vanlige hodetelefoner og støyreduserende hodetelefoner som erstatning for godkjent hørselvern på arbeidsplassen. Disse er ikke godkjent som hørselvern og skal derfor ikke brukes i støysoner på jobb.
Arbeidstilsynet oppfordrer også til å ta hensyn til totalbelastningen av støy i løpet av en dag. Dersom en arbeidstaker utsettes for sterk støy på jobb og i tillegg lytter til høy musikk på fritiden, er det stor risiko for gradvis nedsatt hørsel over tid.
Se også
Konklusjon
For å opprettholde en sunn og trygg arbeidsplass er det viktig å bruke godkjent hørselvern som tilfredsstiller CE-kravene etter EN-standard 352. Støydempende hodetelefoner kan ikke erstatte hørselvern, da de ikke er designet eller godkjent for å gi tilstrekkelig beskyttelse mot farlig støy. Ved å ta hensyn til totalbelastningen av støy, både på jobb og privat, kan man redusere risikoen for støyrelaterte hørselskader.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Aktiv støydemping eller aktiv støyreduksjon er en moderne metode for å dempe støy. En mikrofon registrerer støyen, gjerne litt nærmere kilden enn øret, og lyden forsterkes og sendes ut av en høyttaler i motfase slik at støyen og lyden fra høyttaleren virker mot hverandre i destruktiv interferens slik at det blir nesten stille.
Enkelte rutefly har montert slike høyttalere i kabinen for å dempe støyen som passasjerene opplever.
Det selges stadig flere øreklokker og hodetelefoner med aktiv støydemping. Disse har en mikrofon utenfor klokka med en forsterker som snur fasen og gir støyen i hodetelefonen i motfase slik at støyen nesten ikke høres av brukeren. Samme høyttalerelement i hodetelefonen brukes til musikk og kommunikasjon med andre, enten over radio eller gjennom et intercomanlegg.
Det er store prisforskjeller mellom forskjellige hodetelefoner med aktiv støydemping.
Høyttaleren for aktiv støydemping bør enten plasseres nær støykilden, ellers må det brukes mange høyttalere for å dekke et lite område med støydemping.
I et rom med litt avstand mellom støykilde og høyttaleren for aktiv støydemping, og hvor en person kan bevege seg i rommet, vil det finnes punkter der den aktive støydempingen fra høyttaleren er faseforskjøvet 180 grader i forhold til lyden fra støykilden (forskjell i avstand på en halv bølgelengde). Da er lyden fra støyen i fase med lyden fra høyttalerens aktive støydemping, og interferensen resulterer i dobbelt så sterkt signal, som tilsvarer 3 dB økning av støyen.
Aktiv støydemping er mest effektiv for å dempe lave lydfrekvenser, ettersom bølgelengdene da er lengre og man har bedre kontroll over nodene mellom destruktiv og konstruktiv interferens.