Mesh-nettverk har blitt stadig mer populære i hjem og kontorer som ønsker å utvide sitt trådløse nettverk. Lær mer om hva det betyr å være "mesh kompatibel" og hvordan det påvirker ytelsen og funksjonaliteten til et mesh-nettverk.
Innholdsfortegnelse
Mesh-nettverk har blitt stadig mer populære i hjem og kontorer som ønsker å utvide sitt trådløse nettverk på en effektiv og pålitelig måte. Men hva betyr det egentlig å være "mesh kompatibel"? I denne artikkelen vil vi utforske begrepet mesh kompatibilitet og se på hvordan det påvirker ytelsen og funksjonaliteten til et mesh-nettverk.
Teoretiske wifi-hastigheter
En av de viktigste forskjellene mellom mesh-noder fra ulike produsenter er nodenes teoretiske wifi-hastigheter. Mesh-noder følger standarder som AC1200 eller AC1750, som indikerer den maksimale hastigheten noden kan overføre data med. For eksempel betyr AC1750 at en mesh-node kan oppnå hastigheter på opptil 1750 Mb/s, fordelt på 450 Mb/s på 2,4 GHz-båndet og 1300 Mb/s på 5 GHz-båndet.
Det er viktig å merke seg at disse teoretiske hastighetene vanligvis ikke oppnås i praksis på grunn av forskjellige faktorer som avstand, interferens og nettverkstrafikk. Det er derfor viktig å være oppmerksom på at de oppgitte hastighetene er ideelle og ikke nødvendigvis representerer den faktiske hastigheten du vil oppleve i et mesh-nettverk.
Dedikert backhaul-bånd
En av de viktigste funksjonene som skiller de raskeste mesh-nodene fra de vanlige AC1750-nodene er bruken av et dedikert backhaul-bånd. Mens vanlige mesh-noder bruker samme radiodel for kommunikasjon med klienter og kommunikasjon med andre mesh-noder, har de raskeste nodene en ekstra radiodel som brukes til å sende og motta data fra andre mesh-noder. Dette backhaul-båndet er vanligvis på 5 GHz og sikrer at mesh-systemet opprettholder full hastighet til klienter til tross for at trafikken går gjennom flere repeatere.
Uten et dedikert backhaul-bånd vil hastigheten halveres for hver mesh-repeater trafikken går gjennom. Dette skyldes at de samme radiodelene må brukes til både å motta og sende videre trafikken. Imidlertid er det viktig å merke seg at halvering av topphastighet ikke nødvendigvis betyr halvering av faktisk hastighet. Den faktiske hastigheten til klientene vil bare bli påvirket når hastigheten overstiger det som er tilgjengelig på det dedikerte backhaul-båndet.
Se også
Mesh-nettverk og mesh wifi
Et mesh-nettverk er en nettverkstopologi der flere enheter, kalt noder, kobles direkte til hverandre uten behov for en sentral server eller hub. Dette gjør det mulig for nodene å kommunisere direkte med hverandre og omdirigere trafikk basert på tilgjengeligheten av noder i nettverket. Mesh-nettverk er også kjent for sin feiltoleranse, da nettverket kan forbli oppe selv om en eller flere noder går ned.
Mesh wifi er en implementering av mesh-nettverk i trådløse nettverk. Det innebærer å ha flere tilgangspunkter, enten som dedikerte enheter eller innebygget i en ruter, som fungerer som ett nettverk. Avhengig av produsenten og teknologien som brukes, kan en av tilgangspunktene betraktes som hovedenheten eller alle nodene kan være likestilte.
En viktig standard for mesh wifi er EasyMesh, som er utviklet av bransjeforeningen WiFi Alliance. EasyMesh er fortsatt relativt ny, men den gir leverandører muligheten til å bruke åpne standarder og skaper mer forutsigbarhet og pålitelighet i mesh-nettverk.
Fordeler med wifi mesh
Wifi mesh-nettverk har flere fordeler som gjør dem attraktive for bruk i hjem og kontorer. Noen av disse fordelene inkluderer:
- Utvidet dekning: Mesh-noder kan plasseres strategisk rundt i bygninger for å utvide wifi-dekningen og eliminere døde soner.
- Pålitelig ytelse: Ved bruk av dedikerte backhaul-bånd kan mesh-noder opprettholde høy hastighet og stabilitet i hele nettverket.
- Feiltoleranse: Hvis en node svikter, kan de gjenværende nodene i mesh-nettverket fortsatt opprettholde drift og sikre kontinuerlig tilgang til internett.
- Enkel installasjon og administrasjon: Mesh-nettverk er vanligvis enklere å installere og administrere sammenlignet med tradisjonelle nettverksoppsett.
Konklusjon
Mesh-kompatibilitet er en viktig faktor å vurdere når du velger et mesh-nettverkssystem. Det refererer til evnen til en mesh-node til å kommunisere med andre noder og opprettholde høy hastighet og stabilitet i nettverket. Ved å bruke dedikerte backhaul-bånd og implementere åpne standarder som EasyMesh, kan mesh-nettverk levere utvidet dekning, pålitelig ytelse og feiltoleranse.
Det er viktig å merke seg at den faktiske ytelsen til et mesh-nettverk kan variere avhengig av faktorer som avstand, interferens og nettverkstrafikk. Det anbefales å velge en pålitelig og anerkjent leverandør som tilbyr god kundestøtte og oppdateringer for å sikre optimal ytelse.
Se også
Hvor lenge må Motorola Edge 30 Ultra Lade på 125 W før den holder hele dagen?
Hva vil Wiki fortelle oss?
Thread er en IPv6-basert nettverksprotokoll for strømgjerrige maskenettverk beregnet for tingenes internett, med innebygd sikkerhet og plass til fremtidig utvidelse av funksjonalitet. Hovedbruksområdet er hjemmeautomasjon, hvor den konkurrerer med protokoller som blant annet WiFi og Bluetooth. Grunnet Thread sin universale protokollform skal den kunne gi full funksjonalitet med alle kompatible hjemmesentral, noe som ofte ikke er tilfelle med konkurrerende protokoller.
Thread bruker 6LoWPAN (akronym for: IPv6 over Low-Power Wireless Personal Area Networks), som i sin tur er basert på den trådløse protokollen IEEE 802.15.4 med mesh kommunikasjon, i likhet med Zigbee og andre systemer. Thread er imidlertid IP-adresserbar via skyen og har AES-kryptering. En BSD-lisensiert åpen-kildekode-implementasjon av Thread, kalt "OpenThread", har blitt utgitt av Google.
Thread hevder at protokollen har god feiltoleranse og kan settes opp slik at systemet fortsetter å fungere selv om en komponent feiler, men da er man avhengig av å sette opp flere kantrutere. Thread reklamerer også med god sikkerhet, hvor bare utstyr som er spesielt godkjent kan bli med i nettverket, og all kommunikasjon i nettverket er sikret med en nettverksnøkkel.
Konkurrerende protokoller for tingenes internett inkluderer Bluetooth Low Energy (inkludert Bluetooth-Mesh), Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi HaLow, Bluetooth-5, Wirepas, MiraOS og VEmesh.