Finn ut hva som ikke egner seg for bruk i en mikrobølgeovn og hvordan det påvirker din sikkerhet og ovnens funksjonalitet. Lær om farlige materialer og matvarer som ikke bør brukes, inkludert isoporbeholdere, visse typer plast, metall, papir og papp, tallerker med bly, frossent kjøtt, popkornposer uten mikrobølgeovnstilpasset emballasje, samt tomater og egg.
Innholdsfortegnelse
Røykutvikling i en mikrobølgeovn
I en hendelse i Tønsberg ble et bygg evakuert på grunn av røykutvikling i en mikrobølgeovn. Brannvesenet rykket ut og oppdaget at røyken stammet fra en kopp som ikke tålte varmen fra ovnen. Dette er et eksempel på hvor viktig det er å være klar over hvilke materialer som egner seg for bruk i en mikrobølgeovn.
Bygningsbranner og statistikk
Ifølge nasjonal statistikk har det vært ti bygningsbranner som har startet i mikrobølgeovner de siste to årene. Dette er en alarmerende statistikk som understreker viktigheten av å være oppmerksom på hva som kan og ikke kan brukes i disse ovnene.
Viktigheten av å skru av ovnen ved røykutvikling
Hvis du opplever røykutvikling i mikrobølgeovnen mens du bruker den til oppvarming, er det viktig å skru den av umiddelbart. Hvis brannen kun oppstår i maten i ovnen, kan det være lurt å la døren stå åpen for å hindre lufttilførsel og la brannen slokke av seg selv. Hvis det derimot brenner i fett inne i ovnen, er det viktig å ikke bruke vann til å slokke, da dette kan forverre situasjonen. Hvis ovnen brenner helt og det er fare for spredning til bygget, må hver person vurdere risikoen ved å bruke brannslokningsapparat eller husbrannslange. Det anbefales uansett å oppholde seg kortest mulig i brannrøyk, trekke seg ut, lukke døren til brannrommet, varsle andre i fare og ringe nødnummeret 110.
Se også
Ting du aldri bør ha i en mikrobølgeovn
Det er viktig å være klar over hvilke ting du aldri bør sette i en mikrobølgeovn. Dette er ikke bare for å beskytte ovnen, men også for å sikre din egen helse. Her er en liste over åtte ting du aldri bør bruke i en mikrobølgeovn:
-
Isoporbeholdere
Isoporbeholdere bør aldri varmes opp i mikrobølgeovnen. Når isoporen kommer i kontakt med varmen fra ovnen, gjennomgår materialet farlige kjemiske endringer. Det kan smelte og feste seg til maten eller veggene i ovnen, samtidig som det avgir helsefarlige kjemikalier. Selv om noen isoporbeholdere er merket som egnet for bruk i mikrobølgeovn, er det best å fjerne maten fra beholderen og varme den opp uten emballasje. Polystyren, som isopor er laget av, anses å være et mulig kreftfremkallende stoff.
-
Plast
Ikke alle typer plast egner seg for bruk i mikrobølgeovnen. Plastposer og beholdere som smør, yoghurt eller krydder bør ikke settes i ovnen, da de har en tendens til å smelte ved kontakt med varme. Noen plastbeholdere er merket med trekantede symboler og tallene 2, 4 og 5, som indikerer at de er egnet for bruk i mikrobølgeovn. Disse beholderne bør også ha et ikon med tre bølger for å sikre at de er trygge å bruke. Generelt sett bør plastposer unngås, da ingen av dem er trygge når de utsettes for varme.
-
Metall
Metall skal aldri plasseres i en mikrobølgeovn, da det kan forårsake gnister og skade ovnen. Metallgjenstander kan også forstyrre de mikrobølger som brukes til å varme maten, noe som kan føre til ujevn oppvarming og skade ovnen på lang sikt.
-
Papir og papp
Papir og papp, for eksempel kjøkkenruller og servietter, bør generelt sett ikke brukes i mikrobølgeovnen. Dette skyldes at de kan inneholde farlige stoffer som kan frigjøres når de kommer i kontakt med varm mat. Det er best å bruke mikrobølgeovnssikre alternativer som glass- eller keramikkbeholdere for oppvarming av mat.
-
Tallerker med bly
Gamle tallerker som inneholder bly bør ikke brukes i mikrobølgeovnen, da varmen kan føre til at blyet lekker inn i maten. Det er viktig å bruke tallerker og servise laget av mikrobølgeovnssikre materialer for å unngå helseproblemer.
-
Frossent kjøtt
Frossent kjøtt bør ikke tines i mikrobølgeovnen, da dette kan ødelegge kjøttet. Det anbefales å tine kjøttet på en trygg måte, for eksempel ved bruk av kjøleskap eller kaldt vann.
-
Popkornposer uten mikrobølgeovnstilpasset emballasje
Hvis du ønsker å lage popkorn i mikrobølgeovnen, må du sørge for at posen er spesifikt laget for bruk i mikrobølgeovn. Popkornposer som ikke er tilpasset mikrobølgeovnen, kan smelte og føre til brann.
-
Tomater og egg
Tomater og egg har en tendens til å eksplodere når de blir oppvarmet i mikrobølgeovnen. Dette skyldes den høye fuktigheten i disse matvarene, som kan føre til trykkoppbygging og eksplosjoner. Det er best å unngå oppvarming av hele tomater eller egg i mikrobølgeovnen.
Konklusjon
Når du bruker en mikrobølgeovn, er det viktig å være oppmerksom på hvilke materialer og matvarer som er egnet for bruk. Isoporbeholdere, visse typer plast, metall, papir og papp, tallerker med bly, frossent kjøtt, popkornposer uten mikrobølgeovnstilpasset emballasje, samt tomater og egg bør aldri brukes i mikrobølgeovnen. Ved å være bevisst på disse retningslinjene kan du sikre både din egen sikkerhet og bevare mikrobølgeovnens funksjonalitet.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Vanlige feil når man tilbereder mat i mikro er å varme maten for lenge eller på for sterk varme. For eksempel kan en tidsforskjell på 20 sekunder kan ha mye å si i mikro. Frossent kjøtt bør ikke tines i mikro da det ødelegger kjøttet. Plastikkemballasje av typen brukt for yoghurt og smør bør ikke brukes siden det kan smelte og avgi farlige gasser. Plastfolie bør også tas av maten før oppvarming, da det kan avgi farlige gasser til maten. Gamle tallerker kan dessuten inneholde bly som kan komme over i maten ved oppvarming i mikrobølgeovnen. Det er brannfarlig å kjøre mikrobølgeovn uten noe inni. Papir og papp, som for eksempel kjøkkenruller og servietter, bør som hovedregel ikke brukes i mikrobølgeovn da de kan inneholde farlige stoffer som avgis i kontakt med varm mat. Metalldeler må ikke bli med inn i mikroen, ellers kan det slå gnister.
Mange spiser middagsrester bestående av pasta og ris, men dette bør man være forsiktig med, særlig hvis det er lagret i romtemperatur. Slike matvarer inneholder og gir gode vekstforhold for bakterien bacillus cereus som produserer toksiner. Bakteriene kan overleve koking, og toksinene kan føre til sykdom og i verste fall leversvikt. Det har vært påvist flere dødsfall etter å ha spist rester av pasta og ris. For å hindre bakterieutvikling bør slike rester først kjøles ned og deretter lagres i kjøleskap eller under 6-8 grader, ikke i romtemperatur. Mattilsynet anbefaler å kjøle maten raskt ned ved å sette gryten i kaldt vann og røre om. Pasta og ris bør heller ikke lagres utendørs, og bør ikke bli stående på kokeplaten etter at den er ferdig siden det kan gi gode vekstforhold for bakterien.
Steking
Konvensjonelle mikrobølgeovner egner ikke så godt til å steke eller bake matretter slik med konvensjonelle stekeovner. Varming av frozzenpizza i en konvensjonell mikrobølgeovn kan for eksempel resultere i seig konsistens, hvor bare litt av overflaten blir stekt men pizzaen ikke blir varmet godt nok opp inni.
På en del nyere mikrobølgeovner finnes det imidlertid stekefunksjoner under navn som «crisp» og «grill». For at disse skal fungere må man benytte en spesiell metallpanne kalt «crisp-panne» som maten skal stå på mens den er inni mikroen. Virkemåten er da at hele crisp-pannen i seg selv blir varmet opp til svært høy temperatur av mikrobølgeovnen, og da i realiteten fungerer som en stekepanne for maten som ligger oppå. Crisp-panner fungerer kun på mikrobølgeovner som har crisp-funksjon, og det må brukes en crisp-panne som er kompatibel med mikrobølgeovnen.