Hvorfor blir bilder blå?

17

Opplever du at bildene dine blir for blå? Lær om årsakene bak dette problemet, hvordan justere hvitbalanse og utnytte luftperspektiv for å få bedre farger i bildene dine. Les mer på GadgetsLand.

Når det kommer til fotografering, kan det være frustrerende å oppleve at bildene dine enten blir for blå eller for gule, spesielt når de er tatt i mørket. Dette problemet skyldes feil hvitbalanse, som kameraet kan ha problemer med å justere automatisk i mørke omgivelser.

Hvitbalanse er en viktig innstilling som påvirker fargene i bildet ditt. Når kameraet velger en for kald hvitbalanse, vil bildet se blått ut, mens en for varm hvitbalanse vil resultere i gule fargetoner. For å unngå dette kan du justere hvitbalansen manuelt i kameramenyen. Velg for eksempel innstillingen "Overskyet" eller "Skygge" hvis bildet blir for blått, eller "Glødelampe" hvis det blir for gult.

På de fleste kameramodeller har du også muligheten til å finjustere hvitbalansen enda mer nøyaktig ved hjelp av funksjoner som for eksempel "W/B set". Dette vil gi deg mer kontroll over fargene i bildet ditt.

En annen nyttig tips er å fotografere i RAW-format. Dette gjør det mulig å justere hvitbalansen i bildebehandlingsprogrammer som Photoshop og Lightroom. Ved å bruke disse programmene kan du finjustere fargene etter at bildet er tatt, og dermed få et mer nøyaktig resultat.

Hvorfor er himmelen blå?
Bildekilde: www.forskning.no

Problemer med blåstikk i bilder

En av leserne våre, Tom Dysa, har opplevd et ganske fremtredende blåstikk i bildene sine, spesielt når han ønsker å inkludere en himmel med kraftige skyformasjoner. Han bruker et Hoya-pl-cir-filter med en Canon EOS 350 og et 20/35 3,5-4,5 USM-objektiv.

Tom har forsøkt å justere kamerainnstillingene ved å velge laveste parametere, bortsett fra skarphet som han justerer i Picasa. Han har også satt hvitbalansen til "Overskyet", men er usikker på om dette er riktig.

Et mulig problem kan være bruken av Picasa. Dette bildebehandlingsprogrammet kan begrense mulighetene for oppløsning og oppskarping, og kan derfor påvirke bildenes kvalitet. Det kan være lurt å prøve andre bildebehandlingsprogrammer for å se om dette løser problemet.

Forum - Blå stikk
Bildekilde: fokus.foto.no

Luftperspektiv og fargetoner

Luftperspektiv, også kjent som atmosfærisk perspektiv, spiller også en rolle i hvordan farger oppfattes i et bilde. Når vi ser på gjenstander på avstand, påvirker atmosfæren lysets spredning, noe som kan gi en blålig tone til fjerne ting.

I bildekunst brukes luftperspektiv til å skape en illusjon av dybde. Jo mer vanndamp og støv det er i luften, desto mer spres lyset. Dette fører til at farger blir lysere, mindre mettede og får et preg av bakgrunnsfargen. Varme farger som rødt, oransje og gult absorberes lettest av atmosfæren og assosieres derfor med nære objekter, mens blå og grønne toner assosieres med fjerne ting.

Luftperspektivet blir forsterket når landskapet betraktes mot solen. Fargeskarpheten, detaljklarheten og kontrasten avtar proporsjonalt med avstanden til betrakteren. Perspektiv er en annen metode for å skape dybdevirkning i et todimensjonalt bilde, der gjenstander som er lenger unna virker mindre og linjene synes å møtes i det fjerne.

Ved fotografering kan du forsterke luftperspektivet ved å bruke teleobjektiv, og du kan også bruke fargede filtre eller polarisasjonsfiltre for å forsterke eller dempe effekten av luftperspektiv.

For å oppnå best mulig resultat når du tar bilder i snøen, er det viktig å være oppmerksom på de spesielle utfordringene som følger med. Snø reflekterer lyset på en unik måte, og dette kan påvirke både eksponering og fargetoner i bildet. Ved å følge noen enkle råd, som å justere hvitbalansen og være bevisst på luftperspektiv, kan du oppnå flotte bilder selv under utfordrende forhold.

Vi håper denne artikkelen har gitt deg nyttig informasjon om hvorfor bilder kan bli blå, samt noen tips og triks for å oppnå bedre farger i bildene dine. Ved å forstå hvitbalanse og luftperspektiv kan du ta mer kontroll over fargene i bildene dine og skape storslåtte fotografier.

Hva vil Wiki fortelle oss?

Luftperspektiv eller atmosfærisk perspektiv er den virkningen atmosfæren har på gjenstander sett på lang avstand. Med økende avstand får gjenstanden mindre kontrast (også mot omgivelsene), fargene blir lysere og mindre mettet og fargene får preg av bakgrunnsfargen (som regel blålig).

I bildekunst (særlig landskapsbilder) brukes luftperspektiv til å gi en illusjon av dybde. Luftperspektiv skyldes hovedsakelig at dagslyset spres av den mellomliggende luften. Jo mer vanndamp og støv det er i luften desto mer spres lyset. I tørt klima er det lite luftperspektiv og omrissene blir hardere og fargene skarpere. På kalde, tørre dager om vinteren når atmosfæren er helt klar er det lite luftperspektiv og fjell langt borte kan føles nær. Varme farger som rødt, oransje og gult absorberes lettest av atmosfæren slik at disse fargene forbindes med det som er nær betrakteren, mens blå og grønne toner forbindes med fjerne ting. Luftperspektivet blir sterkere når landskapet betraktes mot solen. Fargeskarpheten, detaljklarhet og kontrast avtar proporsjonalt med avstanden til betrakteren. Perspektiv er en annen måte å skape dybdevirkning i et todimensjonalt bilde og bygger på at gjenstander lenger unna fremstår som mindre slik at linjene synes å løpe sammen i det fjerne.

Rembrandt brukte blant luftperspektiv i «St. Paul-katedralen i London» (1640). Den norske bildekunstneren Nikolai Astrup brukte ikke luftperspektiv noe som bidrar til å gjøre forgrunn og bakgrunn til likeverdige komponenter i hans bilder.

Ved fotografering forsterkes luftperspektivet ved bruk av teleobjektiv. Fargede filter eller polarisasjonsfilter kan forsterke eller dempe luftperspektivet.