Få bildet fra mobilen til TV-en via HDMI-kabel. Lær om forskjellige tilkoblingsmuligheter og oversikt over kabeltyper. Finn ut hvordan du kan speile bildet på TV-en og optimaliser innstillingene på forhånd.
Innholdsfortegnelse
Få bildet fra mobilen til TV-en
Denne metoden er mer pålitelig enn trådløst, men pass deg for fallgruvene!
Mange mobiltelefoner og nettbrett har innebygget mulighet til å overføre bilder og video til en TV eller annen skjerm trådløst, via for eksempel standarder som DLNA, Miracast, AirPlay eller Chromecast. Men selv om trådløst er kjekt, kan det i mange tilfeller være enda bedre med kabel. Ikke bare kan det være mer pålitelig og ha mindre forsinkelser, ofte kan du også vise høyere oppløsninger enn det du vanligvis kan trådløst. Noen smartmobiler og nettbrett har en HDMI-utgang i tillegg til en Micro-USB-utgang. Andre igjen støtter overføring av bilde via Micro-USB-utgangen, via spesielle kabler eller overganger. Problemet er at ulike produsenter bruker ulike løsninger.
Oversikt over kabler og tilkoblingsmuligheter
I denne guiden skal vi gå gjennom hvordan du får bildet over på TV-en din via kabel, og hva som er forskjellene mellom de ulike standardene. For å gjøre det lettere for deg å finne frem i kabeljungelen, starter vi med en oversikt over hvilke kabler som fungerer med noen av de mest populære telefonene:
Telefonmodell | Kabeltype |
---|---|
iPhone 12 | Lightning til HDMI-adapter |
Samsung Galaxy S21 | USB-C til HDMI-kabel |
Google Pixel 6 | USB-C til HDMI-adapter |
På vår Prisguide.no-tjeneste kan du søke og finne de fleste typer adaptere.
Hva er egentlig forskjellen mellom de ulike kabeltypene?
Hvis mobiltelefonen (eller nettbrettet) har en HDMI-kontakt, er det enkelt. Alt du trenger da for å få bildet over til TV-en er å skaffe en kabel med Micro-HDMI-plugg i den enden som skal inn i telefonen og vanlig stor HDMI-plugg i den enden som skal inn i TV-en. Den store pluggen kalles også Type A-plugg, mens Micro-HDMI-pluggen kalles Type C.
Når TV-en og mobiltelefonen er koblet sammen, vil bildet på telefonen speiles over til TV-en.
Selv om det finnes flere ulike versjoner av HDMI-standarden, trenger du ikke tenke på det når du skal kjøpe kabel. Den nyeste HDMI-standarden er HDMI 2.0, som kom høsten 2013. Denne støtter blant annet video med 4K-oppløsning i 60 bilder i sekundet. Standarden skal være bakoverkompatibel med tidligere HDMI-versjoner, og så lenge du har kabler av god kvalitet skal det ikke være nødvendig å bytte kabel.
De fleste mobiltelefoner har ikke en vanlig HDMI-kontakt, selv om enkelte nettbrett har det. Likevel kan de støtte HDMI – men da via den vanlige Micro-USB-kontakten og en adapter.
Se også
MHL - Mobile High-definition Link
Av en eller annen grunn har ikke mobilprodusentene klart å bli enige om hvordan TV-tilkobling via Micro-USB-kontakten skal fungere, og dermed finnes det ulike løsninger. Om du vil ha en telefon som kan kobles til TV-en din burde du se etter MHL på spesifikasjonslisten. Dette er den "nye" standarden for tilkobling til TV.
MHL står for Mobile High-definition Link og er en metode å koble utstyr som for eksempel mobiltelefoner til TV-er med en kabel. På mobiltelefoner er MHL-tilkoblingen integrert i USB-kontakten, slik at du kan bruke samme plugg til å lade telefonen som til å koble den til TV-en.
En eldre metode du sikkert kjenner til er HDMI-tilkobling - disse brede kablene du fester bak TV-en. Det finnes overganger fra MHL til HDMI, slik at du kan bruke HDMI-kabel i stedet.
En vanlig misoppfatning er at MHL bare er HDMI over en annen kabel. Men de to standardene er faktisk ganske forskjellige. MHL er utviklet for å kunne overføre videosignaler i 1080p (full HD), lyd og samtidig kunne lade den tilkoblede enheten. Det er få ledninger i kabelen, noe som fører til at selve pluggen kan være mindre. Når mobiltelefonen er tilkoblet TV-en vil TV-en lade telefonen. Foruten å overføre bilde og lyd kan MHL-standarden også brukes til å styre den tilkoblede enheten. Du kan altså bruke TV-ens fjernkontroll til å styre en tilkoblet telefon.
Den vanligste løsningen er at det er MHL-tilkobling integrert i USB-tilkoblingen på telefonen. Slike telefoner krever en kabel som passer både i telefonen og i TV-en, så det ser ut som en USB-kabel som ender i en HDMI-plugg du setter i TV-en. Selv om telefonen er koblet til TV-ens HDMI-inngang er det ingen HDMI- eller USB-tilkobling i bruk. Alt går over MHL-protokollen. I teorien kan MHL-tilkoblingen skje over en hvilken som helst plugg med nok pinner. Dette betyr at selv om standarden er trådet, spiller det ingen rolle hva slags tilkobling som er i hver ende. Dermed kan i teorien for eksempel Apple tilby MHL gjennom iPhone-tilkoblingen om de ønsker det. (For ordens skyld støtter ikke iPhone dette).
MHL utvikles av MHL Consortium. En rekke produsenter er medlemmer av denne gruppen, fra BMW til ZTE. Det er altså ventet at teknologien vil dukke opp mange steder etter hvert.
Innstillinger som må klargjøres på forhånd
Før du kobler mobiltelefonen til TV-en via HDMI eller MHL, må visse innstillinger klargjøres på forhånd:
- Sjekk om TV-ens Smart View er slått på: Innstillinger > Generelt > Styring av ekstern enhet (External Device Manager) > Enhetstilkobling (Device Connect Manager) > Tilgangsvarsel (Access Notification).
- Åpne mobilens SmartThings-app og gå til Innstillinger > Tap view, Tap sound. Slå på bryteren for å aktivere funksjonen.
- Hold telefonen din nærmere TV-en og trykk på "Tillat oppdagelse av telefon i nærheten" når meldingen vises på telefonskjermen.
Med disse innstillingene på plass er du klar til å koble mobilen til TV-en og nyte bildet på en større skjerm.