Finn den beste bærbare PCen i 2024 gjennom vår omfattende test. Utforsk de nyeste fremskrittene innen teknologi og oppdag anbefalte modeller for studenter under 8.000 kroner. Les mer hos GadgetsLand.
Innholdsfortegnelse
Vi har gjennom året testet og skrevet om datamaskiner i alle typer og vektklasser. For behovene er like forskjellige som lommebøkene våre. Hva som er best, kommer an på ditt eget behov.
Behov og preferanser
Noen trenger en superkraftig maskin som kan redigere 8K-video og utføre grafikk i profesjonell kvalitet. For andre handler det bare om å kunne besvare mailer og skrive et par brev så enkelt og billig som mulig. Mens andre igjen setter bærbarhet og vekt over alt annet, fordi maskinen skal kunne tas med i vesken hver dag. Og så er det gamerne, som krever de nyeste grafikkortene og de kraftigste prosessorene.
Nyhetene i 2024
Skal man sammenfatte nyhetene i forhold til tidligere år, blir stikkordene raskere, større, lettere. Ikke bare ble prosessorene raskere (det blir de hvert år), men en ny generasjon grafikkprosessorer fra Nvidia, GeForce RTX 40-serien, betyr også at grafikkhastigheten ble skrudd i været. Til glede for både gamere og grafisk kreative. Samtidig lyktes det å presse den kraftigere maskinvaren inn i stadig mindre kabinetter. Så det er ikke lenger en umulig drøm å ha en maskin med fullvoksne krefter som får plass i lommen på ryggsekken.
Og når vi ser bort fra gamingmaskinene, er det i dag mulig å jobbe en hel dag på maskinen uten å lade batteriet underveis. Skulle uhellet være ute, kan nesten alle bærbare PC-er lades med en hvilken som helst USB-C-adapter.
Et viktig fremskritt det siste året har vært bedre skjermer. Skjermer med høyere oppløsning og god bildekvalitet er blitt normen for alt annet enn de aller billigste maskinene. Hvis man møter en PC med Full HD-skjerm (1920 x 1080 pixels), er det typisk en gamingmaskin hvor hastighet betyr alt. Vi har også sett flere maskiner med OLED-skjermer og touch-funksjon. Og ikke lenger bare i den dyreste prisklassen.
Men uansett hvor god datamaskinen din er, kommer den til kort hvis ikke internettforbindelsen er i orden. Hvis flere i husstanden skal kunne strømme video i høy oppløsning, trenger du en god ruter. Og skal hastigheten også være god i de fjerneste steder av boligen, er det ingen vei utenom et Mesh-nettverk.
Se også
Hva bør jeg se etter når jeg kjøper en datamaskin?
Når du kjøper en laptop til jobb eller studier, er det viktigste at den er lett og kompakt (1–1,5 kg). Batteritiden er også viktig, så du slipper å ta med laderen. Regnekraften er sjelden et problem, så lenge den har en Intel Core i7-prosessor eller en AMD Ryzen 8 eller høyere. Sørg for at maskinen har minst 16 gigabyte RAM og en SSD på 512 gigabyte.
Grafikkortet er også viktig, spesielt for gamere eller de som jobber med grafisk design. Sørg for å velge en maskin med et kraftig grafikkort som kan håndtere de nyeste spillene eller grafiske programmer.
Anbefalte bærbare PC-er for studenter under 8.000 kroner
En student-PC i denne prisklassen bør ha minst 8 GB arbeidsminne - helst mer, men det er vanskelig å finne - og minimum 500 GB lagringsplass. I tillegg bør den ha en grei ytelse og ikke for høy vekt. Vi mener også at skjermen bør være av IPS-typen og at PC-en ikke bør ha mange eller store mangler når det gjelder konstruksjon eller funksjoner.
HP Pavilion Aero 13
HP Pavilion Aero 13 er en imponerende maskin med god ytelse til en rimelig pris. Den har en kraftig 8-kjernet AMD Ryzen 7 5800U-prosessor og AMDs innebygde grafikk. Maskinen har 8 GB RAM og en IPS-skjerm på 13,3" med god oppløsning og 100 prosent dekning av sRGB-fargerommet.
Acer Aspire 3 er en annen anbefalt laptop for studenter med begrenset budsjett. Den har også god ytelse og en rimelig pris.
Oppsummering
I 2024 har det skjedd betydelige fremskritt innen bærbare PC-er. Prosessorene har blitt raskere, grafikkortene har fått en ny generasjon, og skjermene har blitt bedre med høyere oppløsning og bildekvalitet. Maskinene har også blitt lettere og mer kompakte, samtidig som batteritiden har forbedret seg. Nettverksforbindelse og internett er viktig for å få mest mulig ut av maskinene.
Når du kjøper en bærbar PC, er det viktig å vurdere ditt eget behov og preferanser. For studenter, anbefales maskiner med lett vekt, god batteritid, tilstrekkelig RAM og lagringsplass. Grafikkortet kan også være viktig avhengig av bruksområdet. HP Pavilion Aero 13 og Acer Aspire 3 er to anbefalte modeller for studenter under 8.000 kroner.
Det er viktig å gjøre grundig research, snakke med forhandlere og utføre en grundig sammenligning før du foretar et kjøp. Ved å følge anbefalingene og vurdere dine egne behov, kan du finne den rette bærbare PCen for deg i 2024.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
Den økende populariteten til Ubuntu har skapt en økt etterspørsel etter Canonicals kommersielle kundestøttetjenester. Det har ført til at stiftelsens midler fortsatt står urørt i tilfelle Canonical skulle bli nødt til å trekke seg ut av prosjektet en gang i fremtiden. Mark Shuttleworth beskriver stiftelsen som krisemidler i tilfellet Canonicals involvering må stoppe.
Den 1. mai 2007 annonserte Dell at de ville selge skrivebordsmaskiner og bærbare med Ubuntu forhåndsinstallert. Den 24. mai 2007 gikk disse maskinene ut for salg. De sa også at kunder kunne kjøpe kundestøtte for Ubuntu fra Canonical via Dell, noe som er ventet å øke etterspørselen ytterligere etter Canonicals kommersielle tjenester, og utsette et eventuelt behov for å ta i bruk stiftelsens finansielle midler.
Et annet særpreg som mange brukere vil forbinde med Ubuntu, er det grafiske brukergrensesnittet Unity. Unity er ikke et skrivebordsmiljø, men en vindusbehandler og et grafisk skall for GNOME. Det er en samling programmer som bruker GNOME på en annen måte enn vanlig. Unity debuterte i Ubuntu Netbook Edition 10.10 den 10. oktober 2010, og ble standard i Ubuntu 11.04 «Natty Narwhal» som ble lansert 28. april 2011.
Kubuntu er en slik offisiell versjon. Kubuntu er yngre enn Ubuntu; den første versjonen av Kubuntu var 5.04 «Hoary Hedgehog», som tilsvarte den andre versjonen av Ubuntu.
De 20 første versjonene av Kubuntu benyttet K Desktop Environment (KDE) som standard skrivebordsmiljø. Fra versjon 4.0 skiftet dette skrivebordsmiljøet navn til KDE Software Compilation. I desember 2014 ble KDE splittet opp i tre deler: KDE Applications, KDE Frameworks 5 og KDE Plasma 5, og fra og med Kubuntu 15.04 «Vivid Vervet» har Kubuntu benyttet KDE Plasma 5.