Årets bærbare PC-er tilbyr både god ytelse og rimelige priser. Vi hjelper deg med å finne den rette student-PCen innenfor ditt budsjett. Les våre anbefalinger og tips nå!
Innholdsfortegnelse
Hva er nytt siden i fjor?
For det første har det meste blitt svært mye dyrere, inkludert PCer, og det er derfor vanskeligere enn noen gang tidligere å finne PCer som er både gode og billige, uten å fire på krava.
Det virker også som om det er mindre å velge mellom i år enn i fjor. Mange modeller er det bare én enkelt forhandler som lagerfører, og dermed er det mindre konkurranse og færre priser å sammenligne med. Samtidig er det veldig mange nesten like modeller som har sine unike modellnumre. Onde tunger ville kanskje sagt at dette er nettopp for å oppnå denne effekten.
Noen lyspunkt er det imidlertid, som for eksempel at rask lagringsplass er blitt rimeligere enn det noen gang har vært, og man kan nå få ganske gode SSDer for en rimelig penge.
Uansett er det sant i år som i fjor at det er mange penger å spare - og mye kvalitet å få - ved å gjøre grundig arbeid før man kjøper. Fokuser på punktene vi tar opp i disse artiklene, snakk med forhandlere, spør og grav, og du vil fort komme frem til riktig produkt - og pris - for deg.
PC: Under 8.000 kroner
En student-PC i denne prisklassen bør ha minst 8 GB arbeidsminne - helst mer, men det er vanskelig å finne - og minimum 500 GB lagringsplass.
I fjor var anbefalingen minst 256 GB lagringsplass, men dette synes vi ikke helt holder nå lenger.
I tillegg bør studentmaskinen ha en grei ytelse og ikke for høy vekt. Vi mener også at skjermen bør være av IPS-typen og at PC-en ikke bør ha mange eller store mangler når det gjelder konstruksjon eller funksjoner. Noen kompromisser må vi imidlertid kunne godta, gitt at prisen er riktig.
HP Pavilion Aero 13
HP Pavilion Aero 13: Kr 5.897.
Denne PCen er imponerende kapabel for prisen. En kraftig 8-kjernet AMD Ryzen 7 5800U-prosessor gjør at man har nok muskler under panseret om man skulle trenge det, og AMDs innebygde grafikk er også kjent for å være hakket hvassere enn Intels tilsvarende.
8 GB RAM er OK, selv om vi skulle ønsket oss mer, men det duger.
Skjermen er en IPS-type 13,3" med god oppløsning, og i tillegg dekker den 100 prosent av sRGB-fargerommet.
Dette er maskinen for studenten med begrenset budsjett, men som vil ha en maskin som er lettvekter i størrelse uten å være det samme med ytelsen.
Acer Aspire 3
Acer Aspire 3 Lenovo Yoga-modeller vinner testen vår denne gang. Hvilken av dem du bør velge kommer an på hvordan du vil jobbe. De to vinnerne er begge helt fantastiske å bruke, men er ikke like gode på alle områder.
Denne Yogaen, som vi betegner som en 2021-modell fordi den har forrige generasjon prosessor, har for eksempel et skikkelig dårlig kamera og er ikke det beste valget for deg som skal kjøre tunge programmer. Om du klarer deg uten den aller råeste ytelsen – noe de fleste studenter og kontorister absolutt gjør – og ikke bruker eller bryr deg om kameraet, er det denne maskinen du bør gå for.
Den er stilig å se på, lett og har et solid design i aluminium, med detaljer som at skjermen enkelt kan åpnes med en finger. Sistnevnte er ofte en indikator på gjennomført konstruksjon, og er veldig praktisk. Batteritiden er også helt suveren. Vi målte over 13 timer videoavspilling, og selv med variert bruk har denne alle forutsetninger for å vare hele dagen uten lading.
Skjermen er en annen juvel og egner seg fint for bilderedigering. Panelet er i et praktisk 16:10-format som gjør at du får bedre oversikt og plass til flere apper om du multitasker. Oppløsningen er høy, og bildet knivskarpt. En oppdateringsfrekvens på inntil 90 Hz sikrer også jevnere bevegelser på skjermen, og med mettede og presise farger blir alt du ser på mer interessant. Lysstyrken er såpass høy at det ikke er noe stort problem at skjermen er ganske blank.
Tastaturet og pekeplaten er blant de absolutt beste i testen. Tastene er raske, med god demping og lager lite lyd. De har også pen bakbelysning. Glasspekeplaten er på sin side stor, presis og veldig jevn – den lugger aldri.
Mye minne og lagringsplass er med på å fremtidssikre maskinen og sørge for at den takler mange apper og nettleserfaner samtidig. Viften høres neste aldri, og støyer faktisk ikke mye selv når du tyner den. Yogaen har ingen HDMI-port, så her må du kanskje kjøpe til en USB-C- eller Thunderbolt til HDMI-adapter om du vil koble til en del eksterne skjermer.
Maskinen fremstår veldig responsiv og raskt til all normal bruk, og er på omtrent før du har åpnet lokket. Tyngre apper for videoredigering eller modellering ville vi likevel vurdert «årets» Yoga for.
Kameraet er som nevnt også svakt. Virkelig kriminelt dårlig. Så ikke velg denne maskinen om du vil bruke det mye.
De andre av Yoga-modellene i testen, årets modell, er god på det «fjorårsmodellen» ikke hevdet seg helt med. Ytelsen er høyest i testen og helt rå, mens kameraet h
Billig laptop: Skaff deg bærbar PC billig med tips fra vår toppliste
Vi har samlet de bærbare maskinene som gir deg mest for pengene. Nå for tiden er det mange laptoper som ikke koster en månedslønn, og som gir deg alt du trenger av ytelse og funksjoner. Her vil du finne gode laptoper for studier eller jobb, vi har også sneket inn en forholdsvis rimelig gaming-laptop. Ikke uventet ser vi kjente merker som Acer, Lenovo og HP komme høyt opp på listen.
Når vi tester bærbare PCer i budsjettkategorien, ser vi på ytelse, byggkvalitet, tilkoblinger, antall porter, batteritid og mye mer. Vi sammenligner dette med prisen for å se hvor mye du får for pengene.
Om du vil ha det aller beste, og har økonomien til det, kan du sjekke ut vår toppliste over beste laptoper.
Billig laptop 2023 - topplisten akkurat nå
Topp 3
Her har vi listet opp topp tre produkter akkurat nå, for å gi deg en rask oversikt over det aller beste du kan kjøpe. Les videre i artikkelen for å lære mer om produktene, eller finne andre modeller.
Til deg som vil skaffe en bærbar PC billig
Det som omfattes av begrepet «Acer Aspire 5» ville vært fem eller flere modeller fra et annet merke. Dermed kan det være vanskelig å velge den rette modellen. Ikke bare leveres den med en rekke ulike prosessorer, fra både AMD og Intel, men den leveres også i tre ulike størrelser.
Men du får ganske kraftig prosessor og nok RAM til litt gaming. Selv med basismodellen på 14 tommer klarte vi å klemme ut gode resultater i ytelsestestene våre. Her fikk vi litt over seks timers batteritid, noe som burde klare seg hele dagen om du ikke kjører for krevende oppgaver.
Det er en veldig lett bærbar PC, men utmerker seg først og fremst når det gjelder prisen. Her får du mye for pengene.
Er det en Chromebook eller et nettbrett? Heldigvis slipper du å velge. Her får du nemlig to formfaktorer i en, og med på kjøpet får du allsidigheten til Chrome OS til en svært overkommelig pris. Som med de fleste Chromebooks får du også glimrende batterilevetid – hele 22 timer.
Vi må legge til at tastaturet er lite og berøringsflaten ikke er den beste, og det er også synd at du må velge mellom å lade eller å lytte til musikk om du bruker kablede hodetelefoner.
Om prisen er viktig for deg, skal du imidlertid vite at disse kompromissene er verdt å inngå.