Oppdag den beste turhengekøyen for deg som vil ha komfort og funksjonalitet. Vi har testet og vurdert ulike hengekøyer for å gjøre jakten på den riktige køyen enklere. Les mer hos GadgetsLand.
Innholdsfortegnelse
Den beste turhengekøyen for deg som vil ha komfort
Oppdatert august 2022 med en ny hengekøye: Helsdon Hammock. Karakterene på noen av de øvrige hengekøyene ble i juni 2022 justert etter ytterligere vurderinger.
"Alle" har forelsket seg i hengekøyer de siste årene. Det er utvilsomt noe helt eget å våkne opp i skogen, dinglende mellom noen trær. Men med et hav av hengekøyer er det vanskelig å vite hva som er best.
Vi valgte derfor å hente inn en rekke populære hengekøyer for å gjøre jakten på den riktige køyen enklere. I hovedsak har vi ønsket å teste hengekøyer som gjør seg godt over flere netter i skogen. Til dette kreves at de har myggnetting og tarp (en vanntett duk med barduner som gir deg ly for regn og vind), samt en komfort som gjør at du ikke må til kiropraktor så fort du er tilbake.
Det ble rimelig fort konkludert med at noen av dem gjør seg bedre som park-hengekøyer, men med litt attåt. Altså hengekøyer som i utgangspunktet er bedre til parkliv og lek, men som du kan kjøpe myggnetting og tarp til og sove noen få netter i.
Amok sin Draumr 5.0 - En klar favoritt med ekstremt god komfort
Etter noen uker opp og ned i skogen har vi funnet en klar favoritt, som skiller seg tydelig ut fra de andre.
Sovekomforten til Amok sin Draumr 5.0 er i en annen liga enn alle de andre vi har testet. Den kan nærmest beskrives som "magisk", der du ligger flatt ut med panoramautsikt over alt rundt deg.
Den er også uhyre enkel å henge opp. Stroppene ligger i hengekøyeposen og kommer med instruksjoner sydd på stroppene. Posen kan du feste med en spenne inne i hengekøyen.
Ekstremt god komfort koster derimot. Selv om myggnetting kommer integrert i hengekøyen, så må du i tillegg kjøpe et liggeunderlag for i det hele tatt å kunne bruke køyen (det er den som gir den dens form), samt en tarp. Totalprisen inkludert et tresesongers liggeunderlag er rundt 4900 kroner, og med firesesongers rundt 5500 kroner. Du kan også kjøpe aluminiumsstenger for å styrke fot- og hodeenden til et par hundrelapper, men pinner gjør samme nytten.
Du kan også kjøpe andre produsenters liggeunderlag såfremt den er riktig størrelse og luftlommene går vertikalt fremfor horisontalt.
Liggeunderlaget presses inn i en egen lomme, som lukkes med en glidelås. Sørg for at oppblåsingshullet ligger øverst til høyre, hvor det er en liten åpning i underlagslommen. Hvis du behøver mer luft kan den etterfylles uten å dra ut hele underlaget.
Det kan derimot oppleves vanskelig å komme seg opp i køyen på første forsøk, men du lærer rimelig fort. Du må ta tak i stroppene på Amok sin Draumr 5.0 og svinge deg opp. Selv om det kan virke utfordrende i begynnelsen, blir det raskt en vane.
Sove ute i snøvær og minusgrader?
Vi måtte teste hvilken som var den beste hengekøyen til formålet.
Det kan være aldeles magisk å sove ute på vinterstid. Kombinerer du det med å henge og dingle mellom trærne, så får du potensielt en helt egen, eventyrlig natt. Men hvilke hengekøyer er best på vinterstid?
Vi har jo allerede testet en haug med hengekøyer, og kommer helt sikkert til å teste enda flere. Men samtlige er blitt testet mellom vår og høst en gang, og da er også behovene helt annerledes enn de er på vintertur.
Derfor tok vi våre "topp tre" hengekøyer med på vinterovernatting for å sjekke hvilke av våre favoritter vi foretrakk på vinterstid.
På sommerstid kan man finne på å ligge med halve overkroppen utenfor posen på de varmeste nettene, mens på vinterstid er soveposen snurpet nesten helt igjen for å holde på varmen. Og noen av oss kan til og med finne på å pakke inn vinterposen i en sommerpose for et ekstra lag med varme. Det er med andre ord en ganske annen opplevelse å sove ute på de ulike årstidene.
Det gjør ikke det ene bedre enn det andre, men de krever ulikt av deg. Derfor tenkte vi at det ville være naturlig å hente inn favorittene våre for å sjekke dem også i årets kaldeste måneder.
På mange måter er denne testen mer som en utvidet test av samletesten, eventuelt en forlenget toppliste. Derfor får de heller ikke nye karakterer denne gangen. Det vi derimot har vurdert er hvordan vi opplever dem når det ikke lenger er varmt ute og trærne bare er nakne grener.
Testet av Morten Hatland
Navn: Morten Hatland
Instagram: @mortenhatland
Vår ambassadør Morten Andrè Hatland bor i Bergen med samboer og to barn. De bruker naturen aktivt til lek, utforskning, tur og overnatting. Det kan være i skogen i hengekøya, på fjellet i telt, eller på sjøen i en kajakk. Morten drar også på lengre og mer utfordrende turer alene.
Vi ga Morten oppdraget "Tre netter i hengekøye" der han skulle teste:
- Ticket To The Moon Dobbel hengekøye
- DD Hammocks Frontline XL
- Kammok Roo Dobbel hengekøye
Les Morten sine generelle råd om hengekøye og hans erfaringer med de ulike hengekøyene i kommende artikler.
Planlegging:
3 netter i Hengekøye
Jeg er så heldig å få i oppdrag av den nettbaserte friluftsbutikken Hekta på tur å skrive en produktanmeldelse, synspunkt og erfaringer av 3 forskjellige hengekøyeløsninger for bruk til tur og overnatting.
Når det kommer til selve utfordringen og overnatting i naturen generelt er jeg ikke vanskelig å be, så dette tar jeg på strak arm. Jeg hiver meg ut allerede i kveld for å prøve den første hengekøyen. Gleder meg. Det fine er at du ikke trenger å reise langt for å sove ute, og til hengekøye trenger du kun 2 trær med 4-5 meters avstand, og det skal ikke være vanskelig å finne.
I går kom pakken i posten. Ticket to the moon dobbel hengekøye, som jeg har erfaring med tidligere og brukt selv ved et par overnattinger, DD Hammocks Frontline XL som jeg har både hørt og lest mye fint om, og den nye Kammok Roo Double som jeg ikke har noe kjennskap til fra tidligere. I tillegg en DD Hammock tarp som jeg kommer til å bruke som tak over køyene.
Er du på utkikk etter hengekøye eller kun er nysgjerrig på det, så følg med fremover, så vil jeg skrive fordeler/ulemper og en konklusjon om de ulike hengekøyene.
Gjennomføring:
DD Hammock Frontline XL
"Første vårdag" (1. mars) er noe vi ser frem til hvert år. Bare det å si frasen "første vårdag" Vi vet vi går mot mildere, lysere og lengre dager. Hva er vel bedre da enn å pakke sekken å komme seg på tur? Jeg tok med samboer og minsten på en kortreist tur i en skog 20 minutter fra der vi bor.
Som første del av oppdraget "Tre netter i hengekøye" ville jeg prøve en køye som jeg har vært nysgjerrig på lenge; nemlig DD Hammocks Frontline XL. Eller som jeg mener er det nærmeste man kommer et tretelt. Lux utgaven av hengekøyer.
Førsteinntrykket var at det var stort pakkvolum på selve posen med hengekøyen, men jeg forstod fort at det var en grunn til dette. Du har...