Les vår grundige test av sykkelvogner og finn den beste sykkelvognen for deg og din familie. Vi har testet fem modeller og vurdert dem basert på stabilitet, komfort, pakkeplass og tilbehør.
Innholdsfortegnelse
Av fem sykkelvogner gikk kun én på trynet
Ungene må i barnehagen, du er allerede for sein til et viktig møte og bilen konket i forgårs. Dette kunne blitt oppskriften på et helt vanlig familiemareritt, med mindre man har noen lure triks i ermet. Som for eksempel en trillevogn som på null komma niks blir til en sykkelvogn, og vips var tidsklemmen forrige ukes vits.
Det var omtrent det vi konkluderte med da vi i fjor testet en el-lastesykkel. Men ettersom dette er en særs kostbar løsning på et kjent tidsproblem, fant vi ut at det var på høy tid å teste helt vanlige sykkelvogner, som både kan fungere som vanlige trillevogner og som pulk.
Dette er vognene vi har testet - og hvordan vi vurderer dem (klikk på «Mer» for å se all teksten).
De fem vognene vi har testet har blitt stresstestet i halvkrappe svinger, fått målt graden av vibrering i setet, blitt kjørt i bakker, på grussti, over kjipe fartshumper og med varierende last.
Noen vogner har en ordentlig «rykk og napp»-opplevelse i oppoverbakker, andre mangler demping og får den fartsglade testbabyen på ni måneder til å hyle, og sørger i neste sving for å gå helhjertet på trynet.
NB: Ingen vannmeloner eller barn ble skadet i testperioden.
Hamax Outback
Hamax Outback har mer eller mindre alt vi ønsker oss i en sykkelvogn, til en betydelig lavere pris enn hovedkonkurrenten fra Thule.
Sykkelvognens form oser stabilitet, og det oppleves som å sette ungene i en så beskyttet ramme som en sykkelvogn kan klare. Foruten de tykke rammene og de stramt oppspente veggene, har den også barneseter og setebelter som er utrolig godt polstret. Den har til og med en polstret sidevegg, som effektivt forhindrer for mye ubehag hvis man skulle kjøre over kjipe partier.
Av rare kuriositeter, som vi ikke trodde skulle fremstå viktig før vi startet testen, er det harde, gummierte «gulvet» på begge Hamax-modellene. Det fremstår ikke bare trygt for oss, fordi vi tenker de er bedre rustet for å tåle kjipt underlag som slår opp fra bakken, men også våre minste testpersoner la merke til forskjellen mellom spesielt Thule og Hamax: Hamax var det null problem å klatre opp i av egen maskin. Thules fremstod ustødig og det ble behov for å bli løftet oppi vognen.
Dessuten har den regntrekk som er festet fast i vognen, en solskjerming som enkelt kan trekkes ned, og selv om den ikke har noe sted å feste forhjulet når du bytter fra trillevogn til sykkelvogn, så har den utrolig god lagringsplass.
Fem ting å tenke på før du kjøper sykkelvogn
Før du kjøper en sykkelvogn, er det noen ting du bør tenke over. Selv om mange sykkelvogner ligner veldig på hverandre, kan det være stor forskjell på hvordan de er konstruert, og hva du kan gjøre med dem. En enklere sykkelhenger kan være tilstrekkelig for å ta barnet og eventuelt litt bagasje fra A til B, men ønsker du hvilestilling, stor pakkeplass eller mulighet til å bruke vognen under skigåing eller løping, kan det hende du må øke budsjettet.
1. Sitteplassen for barna
Det finnes sykkelvogner med både ett og to seter. Hvis bare ett barn skal sitte i vognen, kan det noen ganger likevel være lurt å velge en dobbel sykkelvogn, da det andre setet kan brukes som ekstra pakkeplass. For å vite hvor lenge barnet kan få plass i sykkelvognen, er det smart å se på det følgende:
2. Hvilestilling i sykkelvognen
Har du yngre barn som skal bruke sykkelhengeren og kanskje til og med sove i den, bør du velge en modell med hvilestilling. En del sykkelvogner har ryggstøtte som kan legges ned i tilbakelent stilling, noe som gjør at barnets hode ikke faller fremover mot brystet dersom det skulle sovne. Tenk på dette først:
3. Pakkeplass
Sykkelvogner som har lignende yttermål, kan likevel ha svært forskjellig mengde pakkeplass. En del sykkelvogner har oppbevaringslommer bak, andre har større pakkeplass. Hvis du vil kunne sykle forbi matbutikken og handle middag på vei hjem fra barnehagen, eller få plass til en hel strandveske, bør du sørge for å velge en sykkelvogn med stor pakkeplass bak. Et annet tips er å sjekke maksvekten for sykkelvognens oppbevaring, slik at den er godkjent for vekten matposer eller en fullpakket piknikkurv.
4. Tilbehør til sykkelvognen
Standardutførelsen for de fleste sykkelvogner er at alt som trengs for en gåtur (håndtak og gåhjul) og for sykling (sykkelarm og hurtigfeste) følger med på kjøpet. Som oftest følger det også med en eller annen type sol- og vindbeskyttelse for sykkelhengerens åpning foran. Her er tips om ulike typer tilbehør som kan være greit å ha:
5. Sykkelvognens bredde
Sykkelvogner har sitt bredeste punkt over bakhjulene. Hvis du har en sykkelvogn for to barn, er det ikke uvanlig med en bredde på mellom 78 og 85 cm. Det er derfor viktig å måle dørene du ønsker for å kunne dra sykkelvognen gjennom, slik at du vet at den kommer inn i gangen eller i boden. Standardmål for dører er 80 cm, men noen dører er smalere enn dette, og døråpningen kan også være smalere dersom døren ikke kan åpnes helt opp.
Se også
Sykkelvogn test - Thule og Hamax er sikre vinnere til barnefamilien
Aktive småbarnsforeldre vil ha mye glede av en sykkelvogn. Kjøper du en sykkelvogn fra Thule eller Hamax får du av høyeste kvalitet, for både foreldre og barn.
Sykkel er for mange et genialt fremkomstmiddel i hverdagen, men også et fint transportmiddel til turer i skog, mark eller langs landeveien. Med små barn i familien er det derfor genialt med en sykkelvogn, hvor barnet kan slappe av og nyte tur med foreldrene sine. En sykkelvogn gjør pendling til barnehagen enklere, turer til butikken bedre og helgeturer i naturen til en nærere opplevelse.
Flere av dagens sykkelvogner er laget til den allsidige barnefamilien. Er du glad i både løping, gåturer, langrenn og sykkel, tilbyr både Thule og Hamax modeller som egner seg til flere aktiviteter. Ut i fra hvilken aktivitet du skal gjøre sammen med barnet eller barna kan du selv justere sykkelvogn. Med andre ord gir en sykkelvogn mange muligheter for turer med barna.
Sykkelvogn best i test
Utvalget av sykkelvogner er stort, hvor det også er variasjoner i kvalitet, pris og egenskaper. Skal man først investere i en sykkelvogn kan det være smart å velge kvalitet fremfor kvantitet og "billigst mulig". Selv om det koster en del tusenlapper der og da, vil du til gjengjeld få en sykkelvogn du kan ha glede av i mange år. Spesielt aktive småbarnsfamilier kommer langt med å investere i en ordentlig sykkelvogn, hvor barnet kan sitte behagelig og du som sykler kan være trygg på at vognen tåler en støyt.
Det er spesielt to produsenter som kommer godt ut av best i test sykkelvogn. Her finner vi Hamax og Thule. Begge produsentene er kjent for å lage utstyr av ypperste kvalitet, noe som også gjelder sykkelvognene. Både Hamax og Thule har solide modeller i flere prisklasser, hvor Thule sine Chariot-modeller og Hamax sine Breeze-modeller er av de beste valgene. Dette er dog modeller til den aktive brukeren og som krever at du er villig til å investere ekstra i en sykkelvogn. For personer som vil handle på budsjett og kun bruker sykkelvogn til kortere turer eller pendling, finnes det også solide modeller til en rimeligere penge.
Våre anbefalte produkt i 2023
I vår test av sykkelvogn kan du lese mer om markedets beste produkter. Her finner du både prisgunstige og dyrere modeller, hvor alle har til felles at du får et produkt av høy kvalitet.
Se flere bilder
Sykkelvogn laget for sykling, løping, gåturer og langrenn
For den aktive og allsidige familien som e