Les vår samletest av rimelige elsykler under 25.000 kroner. Finn den beste elsykkelen som gir deg ekstra kraft og rekkevidde for en fantastisk sykkelopplevelse uten å belaste lommeboken for mye.
Innholdsfortegnelse
Den beste elsykkelen under 25.000 kroner
Mange mennesker ønsker seg en ny elsykkel nå som våren har kommet. Men i en tid preget av økende renter, høye strømregninger og stigende matpriser, kan det være lurt å se etter rimelige alternativer som ikke belaster lommeboken for mye.
I denne sesongens første samletest har vi derfor valgt å fokusere på rimelige elsykler, med priser som spenner fra 11.000 til 25.000 kroner. Disse syklene er sterke nok og har tilstrekkelig rekkevidde til at du kan nyte turen uten bekymringer.
I denne prisklassen finner vi alt fra solide elsykler til imponerende alternativer som gir mye for pengene.
Vi vil generelt si at modellene i denne testen kan være gode valg for de som ønsker å komme seg ut på tur, enten det er en finværsdag eller en rask tur til butikken - og som ønsker litt assistanse i motbakkene.
Kraftige motbakker og vekt
Hvor godt syklene takler kraftige motbakker avhenger av flere faktorer. Rytterens vekt spiller en rolle, og våre testryttere veier fra rundt 70 kilogram til over et tidels tonn. Det er viktig å se på dreiemomentet til motoren på sykkelen, som vanligvis oppgis i newtonmeter (Nm).
Vi har funnet ut at en motor med 40 Nm dreiemoment kan ta ryttere opp ganske bratte bakker, så lenge man girer ned og tar seg tid. Med en kraftigere motor på 80 Nm kan bakkene passeres mye raskere, men dette krever også mer batterikapasitet.
De beste syklene i denne testen har en kombinasjon av egenskaper som gir en svært hyggelig sykkelopplevelse.
Elsykler under 40.000 kroner
Markedet for elsykler har utviklet seg betydelig, og det er mange som ønsker å investere mer i en kvalitetsmodell. Derfor har vi også sett på elsykler opp til 40.000 kroner i denne testen.
Den økte kostnaden gir fordeler som større batterikapasitet, kraftigere motor, bedre gir og bremser, mer solid demping og andre egenskaper.
Vi har latt produsentene og/eller butikkene velge hvilke sykler de ønsker å teste. Dette betyr at vi også har inkludert noen sykler som har fått gode karakterer i tidligere tester.
Det betyr imidlertid ikke at disse automatisk får like gode resultater denne gangen. Elsykkelmarkedet utvikler seg kontinuerlig, og det som var imponerende for noen år siden anses nå som standard.
Uansett kan vi si at ingen av syklene i denne testen kan klassifiseres som dårlige. Når du investerer mellom 30.000 og 40.000 kroner i en elsykkel fra en seriøs aktør, skal det mye til for å gjøre et dårlig kjøp.
Likevel anbefaler vi å teste aktuelle sykler før du kjøper. Det er viktig å finne en sykkel som passer din størrelse og kropp, og flere modeller tilbyr en mer oppreist sittestilling som kan være mer behagelig for hverdagssykling. Med en kraftig elsykkel er luftmotstanden sjelden et problem.
Best i Test
I denne testen stikker Giant av med seieren, men med minst mulig margin. Focus følger tett på andreplass.
Giant-sykkelen er svært imponerende, med den nye versjonen av SyncDrive-motoren (laget av Yamaha) som har 75 Nm dreiemoment. Denne sykkelen er en fryd å sykle med og leverer en fantastisk opplevelse.
Viktigheten av sykkellykter
Sykkellys er lykter som er festet på sykkelen og brukes for å øke syklistens synlighet for andre trafikanter når det er lite dagslys. Sykkellykter brukes vanligvis med hvitt lys foran og rødt lys bak, og noen ganger inkluderer de også oransje blinklys og bremselys. I tillegg til å øke synligheten for andre trafikanter, kan de også belyse reflekterende materialer som trafikkskilt og forbedre syklistens sikt på veien.
Sykkellykter er påbudt i Norge og mange andre land når man sykler i mørket eller når det er lite dagslys. Frontlykten skal peke skrått nedover for å unngå å blende andre kjøretøy og fotgjengere. Ved terrengsykling i skogen kan det være nyttig å vinkle lykten mer vannrett for å se grener og annet hinder.
De første sykkellampene ble drevet av olje og ble introdusert i 1876. Deretter kom sykkellykter basert på acetylengass i 1896, som også ble populære for biler. Moderne sykkellykter bruker i dag LED-teknologi og oppladbare litiumbatterier, som gir bedre energieffektivitet og lysstyrke.
I denne testen har vi sett på de beste elsyklene på markedet, både rimelige modeller under 25.000 kroner og mer avanserte modeller opp til 40.000 kroner. Uavhengig av prisklasse, er det viktig å velge en sykkel som passer dine behov og preferanser. Elsykler gir deg muligheten til å nyte sykling med ekstra kraft og rekkevidde, og kan være et flott alternativ for både tur og transport.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
Sykkellys er lykter festet til en sykkel. Det brukes vanligvis hvitt lys foran og rødt bak, og noen ganger brukes også oransje blinklys og bremselys som på andre kjøretøy. Hovedformålet er å bedre syklistens synlighet for andre trafikanter når det er lite dagslys. Et sekundært formål er å belyse reflekterende materialer som trafikkskilt, mens et tredje formål er å belyse vegbanen slik at syklisten kan se vegen videre. Sistnevnte formål krever mye mer lysfluks (målt i lumen) og krever dermed mer strøm og kraftigere batterier. Enkelte kraftige sykkellykter for pendlere har avtagbare batteribanker eller kan lades med USB-C.
Sykkellykt er påbudt i Norge og mange andre land ved sykling i mørke og når det er lite dagslys. Ved sykling i trafikk er det viktig at frontlykten peker skrått nedover slik at man ikke blender andre kjøretøy og gående, mens ved for eksempel stisykling alene i skog kan det være hensiktsmessig å vinkle lykten mer vannrett for å se grener og lignende.
Historie
De første sykkellampene gikk på olje og kom i 1876. I 1896 ble det introdusert sykkellykter basert på acetylengass, og i 1899 ble acetylengasslamper populære for automobiler. Karbidlampene var drevet av acetylengass produsert ved å kombinere kalsiumkarbid med vann. Lyset var godt, men lampene krevde regelmessig vedlikehold.
Allerede i 1888 ble de første elektriske sykkellyktene produsert, men de ble ikke et brukbart alternativ før i 1898. De besto av en glødepære og enten et blybatteri eller en dynamo.
Blybatterier ble etterhvert erstattet av tørre celler og senere av alkaliske batterier. Dynamoene ble mer effektive og pålitelige, og ble for eksempel integrert i hjulnavet. Plaststøping ble også forbedret slik at man fikk redusert kostnadene med å produsere linser og optikk slik at lyset i lyktene kunne utnyttes bedre. I en periode[når?] tok halogenlamper over for glødepærer siden disse var mer lyssterke og energieffektive.
I dag brukes så å si bare lysemitterende dioder (LED) som er enda mer energieffektive enn halogen, og i økende grad med oppladbare litiumbatterier.
Lovkrav
Under den internasjonale Wienkonvensjonen om veitrafikk fra 1968 av FN anses en sykkel er et kjøretøy. Artikkel 44 i konvensjonen sier at sykler uten motor skal være utstyrt med en rød refleks bak og med innretninger slik at sykkelen kan vise hvitt eller gult kjørelys lys foran og et rødt lys bak.
Blinkende frontlykt
Blinkende frontlykt kan fange oppmerksomheten til bilister. Blinkende sykkellys er lovlig i Norge, men må tilfredsstille vanlige krav til lysfarge og montering, og må ikke blende andre trafikanter.
I noen land er blinkende sykkellys ulovlig, som for eksempel i Tyskland og Nederland.