Stortest av GPS for bil

45

GPS-er for bilbruk har blitt allemannseie, men det er viktig å velge riktig. Les vår store test av GPS for bil og få veiledning til å velge den beste GPS-en for dine behov.

Stortest av GPS for bil

GPS-er for bilbruk har blitt standardprodukter og allemannseie. Det er derfor ingen store, fundamentale forskjeller i produktene, alle har ett eller annet de gjør bra, og har også noe de ikke er like sterke på. Dette gjør at resultatet i vår store GPS-test blir jevnt, og avhengig av hvordan vi har vektet de enkelte egenskapene til produktene.

Det er ingen tvil om at resultatlisten ville sett annerledes ut med annen vektlegging, derfor vil vi på det sterkeste anbefale at du gjør dine egne vurderinger når du skal velge produkt.

Nå med trafikkmeldinger

GPS i bil har lenge vært kun en erstatter for kartbok og bykart. Vi har nok en mistanke om at mange har brukt GPS-en sin til å vise informasjon som de allerede har visst, det er ingen som trenger GPS eller kart for å klare å komme seg hjem fra jobben.

Dette begynner nå å endre seg, med at trafikkmeldinger over FM-båndet (TMC) har kommet til Norge. Slike sendinger finnes nå både på NRK-kanalene og på P4. Hos NRK er foreløpig tjenesten i prøvedrift, men informasjonen blir likevel oppdatert og vedlikeholdt 15 timer i døgnet på ukedager. I P4-kanalene er det full kommersiell heldøgnsdrift nå, med informasjon som blir sendt av det finske selskapet Destia.

I begge tilfeller er det ikke så lenge før køinformasjon fra de største byene våre kommer til å bli sendt ut. Da kommer GPS-bruk også på veistrekninger du kjenner godt til å få en mening. Blant GPS-ene i denne testen er det kun den aller billigste og enkleste (Tomtom XL) som ikke har denne funksjonaliteten innebygd.

Hvilken GPS er best – Bengt på hjul
Bildekilde: benonwheels.com

Hvilken GPS skal jeg velge?

Variantene har blitt mange og utvalget stort når du skal velge deg GPS til bilen og bobilen. Hvilken type navigasjon du skal velge, vil ofte avhenge av bruksområde og reisemønster.

Selv om smartmobiler og biler med innebygget navigasjon har tatt noe av markedet fra de før så dominerende GPS-ene folk hadde i bilen, er de på langt nær borte.

En undersøkelse selskapet har utført, viser at 39 prosent av bilistene i Europa bruker en løs GPS. 39 prosent sier at de aldri har hatt en slik og neppe kommer til å kjøpe en. 13 prosent har en som er bygget inn i bilen og de resterende 9 prosentene bruker mobiltelefonen.

Av de som har en GPS, oppgir 26 prosent at de vil kjøpe noe nytt i år, mens bare 84 prosent velger å fornye den tradisjonelle GPS-en. Ti prosent vil kjøpe bil med GPS innebygget og seks prosent vil gå over til mobilene. Likevel gir det et stort marked, og som TomTom nå har tenkt å kurtisere med nye modeller.

De har økt markedsandelen til rundt 60 prosent i Norge. Garmin har det meste av markedet for øvrig.

Hva bør du gå for?

Vi har samlet flere tester av GPS fra ulike kanaler. Og konklusjonen er ganske så overraskende. En god GPS trenger på ingen måte å koste deg skjorta.

Men det avhenger selvsagt av behov.

1) Garmin Nüvi 2595LMT

Garmin har etablert seg som en av de ledende selskapene innen GPS til bil. Det betyr at du kan få Garmins GPS’er til bil i alle prisklasser.

Men i mellomsjiktet prismessig, finner du en vinner: Nüvi 2595LMT. Den er lett å bruke med et enkelt og smart design, ifølge teknologimagasinet Digital Versus. Og med hjelp av en link til din smarttelefon (foreløpig bare til Android-telefoner) kan du få liveoppdatering på hvordan trafikksituasjonene på ruten din er.

Riktignok er det noe irriterende at man må skrive inn fulle stedsnavn (den har ingen god søkefunksjon), før den finner fram til hvor man skal, heter det i testen.

2) Tomtom Start 20 EU LMT

Hvem sa at det trengte å koste skjorta å ha en GPS i bilen? Tomtoms populære modell Start 20 er tilgjengelig i de fleste butikker til 699 kroner.

Det betyr selvfølgelig at du ikke får alle de samme funksjonene som du får på andre, dyrere modeller. Men den funker. Og til prisen har den også et rimelig godt minne (4 GB).

På disse modellene er det mulig å legge inn vekt, lengde og høyde på bilen, noe som kan være svært nyttig på lengre turer i Europa, spesielt for campingbiler eller biler med tilhenger.

Ved å benytte to ulike GPS-er, en fra Garmin og en fra Tomtom, kan man dra nytte av de beste egenskapene og unngå de dårlige. Når begge GPS-ene viser den samme informasjonen, kan man som regel stole på den. Ved ulike forslag til ruter må man velge hva man skal stole mest på, men med erfaring kan man også avgjøre hvilke ruter som er best. Det er selvfølgelig viktig å følge med på skilter også og følge den GPS-en som er i samsvar med skiltene.

Begge GPS-ene fra Garmin og Tomtom er fullspekket med ulike funksjoner for å lagre steder og ruter. Dette er ikke en test av alle funksjoner og muligheter, men kun en erfaring med gode og dårlige egenskaper når det gjelder å vise korrekte ruter. Begge GPS-ene har innebygget oppdatert trafikkinformasjon og foreslår nye ruter ved køer eller stopp i trafikken.

Med et bredt utvalg av GPS-er på markedet, er det viktig å finne en som passer til dine behov og preferanser. Uansett om du trenger en enkel og rimelig GPS eller en avansert modell med ekstra funksjoner, er det viktig å gjøre grundig research før du tar din endelige beslutning.

GPS-tracker test: 5 beste på det norske markedet (2023)
Bildekilde: bilduden.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

'gps til bil best i test'.

Tesla Model S er en femdørs elbil i luksusklassen produceret af Tesla Motors. Ifølge producenten er den verdens første elektriske luksussedan. Det amerikanske Environmental Protection Agency vurderede i 2012, at Model S var den elbil på markedet med størst rækkevidde, og bilen er i dag fortsat en af de elbiler med længst rækkevidde.

Model S kunne i de første år fås i fem varianter med 320 hk (236 kW) - 700 hk (515 kW) og med en rækkevidde på op til 420-560 km. 0-100 km/t nås på 3,0-5,8 sek.

Ifølge Time Magazine var Model S blandt de 25 bedste opfindelser i 2012. Bilen har fået fem ud af fem mulige stjerner hos såvel det amerikanske NHTSA som det europæiske Euro NCAP, men den blev oprindeligt kritiseret for at være farlig for andre bilister ved sammenstød. Model S er - ligesom andre batteridrevne elbiler - endvidere kritiseret for at miste rækkevidde under lave temperaturer, når den ikke er i brug og ikke oplades. Ligeledes medførte tre brande i batteriet de første par år, at Tesla valgte at indbygge ekstra beskyttelse af undervognen.

Ifølge Tesla forventedes produktionen øget fra 600 biler om ugen i starten af 2014 til omkring 1000 biler om ugen i slutningen af 2014. I starten af maj 2014 var produktionsraten 700 biler om ugen.

Specifikationer og udstyr:

I stedet for en traditionel bilnøgle tændes Model S automatisk og trådløst ved hjælp af en lille sort Tesla-nøgle i legetøjsbilstørrelse, når man nærmer sig bilen. Samtidig låses dørhåndtagene op og glider frem ved en let berøring. Når de ikke er i brug, trækker de sig tilbage i karosseriet for at mindske luftmodstanden. Når føreren har nøglen i sin lomme, tændes motoren ved, at føreren ifører sig sikkerhedssele.

Tesla Model S 2013-2014 Performance-modellerne var udstyret med en elmotor på 421 hk (310 kW) og 600 Nm, der var placeret over bagakslen. Mellemversionen ydede 362 hk (266 kW) og 440 Nm.

Til og med 2014 kunne Model S fås i to batterivarianter: 60 og 85 kWh. Fra 2015 ændredes det til 70 og 85 kWh. Ifølge Tesla Motors havde 60 kWh-batteriet en rækkevidde på 370 km og 85 kWh-batteriet 510 km, hvis der kørtes med en konstant hastighed på 89 km/t. Ifølge det amerikanske Environmental Protection Agency (EPA) var rækkevidden for 60 kWh-batteriet 335 km og for 85 kWh-batteriet 426 km.

Opladeren fungerer ved såvel 120 som 230 volts stikkontakter ved op til 11 kW. Som ekstraudstyr til ca. 15.000 kr. kan tilkøbes en 22 kW-oplader. Opladerstikket er placeret bag den venstre baglygte. Stikket er omkranset af en LED-krans, der blinker hyppigere, når batteriet er ved at være fuldt opladet. Tesla har etableret 120 kW-hurtigladestationer, så særligt lange rejseafstande kan tilbagelægges. En hurtiglader kan øge rækkevidden med op til 320 km i løbet af 30 minutter og lade et 85 kWh-batteri fuldt op i løbet af en time.

Folk spør også

Hvilken Garmin GPS skal jeg velge?

Testvinner: Garmin Oregon 450 Garmin Oregon 450 er testens beste GPS i forhold til prisen. Denne er best p brukervennlighet, og skjermen er stor nok til gi svrt god oversikt.

Fullstendig svar på www.tek.no


Hva koster en GPS?

En god bil-GPS koster typisk rundt tusenlappen og oppover. Disse er som regel brukervennlig, og en frittstende GPS-lsning for bil har innebygget batteri slik at du ogs kan ta ut GPS-en og navigere til fots.

Fullstendig svar på www.tek.no


Videoer

2022 TomTom GO Premium X vs Garmin smartdrive 65 test long distance planning route planowanie trasy

Best Car GPS Navigation 2024 -You Need To Buy!

✅ Best Garmin GPS Navigation System for Cars 2023

Car tracking: Apple AirTag v Samsung SmartTag+ v GPS comparison review: Which is best?

Top 5 BEST GPS Trackers of (2023)

Top 5 BEST Car GPS Navigation of (2023)

Never Lose Your Vehicle Again! Portable Real Time GPS Tracker Unboxing & Review

Spy GPS tracker GF-07 unboxing review