Vi har funnet den beste hodelykten i midtsjiktet i prisklassen (ca.) 1000 – 2500 kroner. Oppdatert desember 2023 med nye lykter. Les mer her.
Innholdsfortegnelse
Vi har funnet den beste hodelykten i midtsjiktet
I prisklassen (ca.) 1000 – 2500 kroner.
Oppdatert desember 2023 med følgende nye lykter:
- Ledlenser HF8R
- Silva Free 2000
- Ledlenser Neo 9R
- Iiglo 2 in 1/2000 lm
- Silva Free 1200
NB! Vi har midlertidig fjernet Ledlenser HF8R fordi det viste seg at det var flere ting ved produktet vi måtte teste på ny. Lykten vil returnere når ny vurdering foreligger.
Vi kan påstå at vi kjenner en skogsti, et islagt vann eller en skiløype «bedre enn vår egen bukselomme» så mye vi bare vil. Men så fort solen går ned blir den bukselommen straks like oversiktlig som en gjennomsnittlig tenårings ryggsekk.
For å finne veien ut av den kaotiske ryggsekken er du prisgitt en god hodelykt, som helst skal passe akkurat til dine behov.
For det er en vesensforskjell mellom hva ulike typer turer krever av en hodelykt. Hvis du løper på delvis opplyst sti, kreves kun det lille ekstra. En skøytetur på kveldstid på sin side, fordrer å kunne se langt nok fremover til å unngå å måtte teste isens tykkelse ved hjelp av egen kroppsvekt.
Likeledes, går du tur i særdeles ulendt terreng, som også gjerne er ganske ukjent, bør du sørge for å ha høyest mulig lysstyrke som brer seg godt utover. Skal du på ski? Vel, du trenger godt lys, men det er mer krevende å få lyst opp mørklagte røtter enn hvitlagt snøterreng hvor skyggene naturlig blir tydeligere.
Generelt kan vi si at ingen av hodelyktene i denne testen er dårlige. Likevel er det noen som utmerker seg ekstra positivt, mens andre har blitt retestet flere ganger fordi vi ikke kunne forstå at de kunne skuffe oss slik.
Disse hodelyktene er tidligere testet, men utgått fra produksjon:
Vi har flere hodelykttester på lur. Denne testen tar for seg hodelykter i prisklassen (ca.) 1000 – 2500 kroner. I tillegg har vi en test i prisklassen (ca.) 500 – 1000, og rett rundt hjørnet er en test for de virkelig sterke og dyre.
Uavhengig prisklasse er det en rekke kriterier vi vurderer før sluttkarakteren gis:
Silva Free 2000 er den beste hodelykten vi har testet i dette prissjiktet.
Vi klarer faktisk nesten ikke å peke på noe vi ikke liker ved den.
Vi kan jo begynne med navnet, for den heter rett og slett «Free», fordi den er helt fri for kabler. Innovasjon på sitt aller beste. Kablene er rett og slett plasser på innsiden av hodebåndet, og batteriet festes enkelt på bak. Genialt.
I likhet med Exceed-serien, som nå er en utgående modellserie og byttes ut med Free, så kan du enkelt vippe opp og ned på s
Se også
Den beste "billige" hodelykten
Nå oppdatert med fem nye modeller.
Oppdatert november 2023 med fem nye hodelykter: Ledlenser HF6R Core, Ledlenser HF4R Core, Ledlenser Neo 5R, Ledlenser Neo 3, og Iiglo 580
Da vi testet hodelykter i en høyere prisklasse, og oppdaget at ingen av dem var direkte dårlige, stilte vi oss samtidig spørsmålet: «men er det så stor forskjell mellom prisklassen over og under tusenlappen?»
Det korte svaret er ja. Det lange svaret inkluderer et sammensurium av oppgitte sukk, gledesutbrudd, overraskende designgrep og hodelykter som minner om deler av et Star Trek-kostyme.
For det som er det tydeligste skillet mellom de to kategoriene er at den lavere prisklassen er et større sjansespill. Det oppleves litt som å stikke fingeren i været for å velge retning i livet – det kan gå kjempebra, men det kan også rakne fullstendig i sømmene. Slik det gjorde for i alle fall én av lyktene.
I tillegg er det tydeligere at disse lyktene har større begrensninger på hvilken typer turer de fungerer best på. Noen er for eksempel helt ubrukelig på skøytetur, hvor alt er svart, svart og mer svart. Samtidig kan de være utmerkede hodelykter for løping på enkle stier.
Med andre ord, fremfor at du skal stå i butikken og putte fingeren i været, så har vi testet en rekke hodelykter i prisklassen (ca.) 300 – 1000 kroner. Så slipper du å bli skuffet når lykten du trodde var en god lykt til skituren, er bedre som løpelykt i delvis opplyst terreng.
Disse hodelyktene er tidligere testet, men utgått fra produksjon:
Det er en del produkter som nok har latt seg kraftig inspirere av hverandre. Blant disse er Iiglo, som er mistenkelig lik HC65-modellen fra Nitecore, som vi testet i forrige hodelykttest.
Det gjør jo ingenting så lenge det funker, og i Iiglo sitt tilfelle gjør det dét. Den er også billigere enn Nitecore og klarer å kare seg helt til toppen av testen, på tross av å ikke ha den best målte lysstyrken.
Den måler «kun» 990 lux, mot andre i testen som når helt til 2500 lux, og holder bare ut i 2,5 time på høyeste styrke, mot andre som holder ut i over 12 timer. Så, har det endelig klikket for oss? Svaret er komplisert.
I løpet av noen uker har vi trykket på et tyvetalls hodelykter, hvorav mange krever en kombinasjon av dobbelttrykk, enkelttrykk, en spasertur til Mordor og et pust fra Magica fra Tryll for å få riktig innstilling. Vi har blendet oss selv nok til å vurdere å ringe øyelegen, og vi har hatt hodelykter som bokstavelig talt har falNår du skal velge en hodelykt, er det et par ting som er greit å vite. Ikke alle hodelykter er skapt like – faktum er at de kan variere veldig i alt fra lysstyrke til passform og innstillinger. Du bør også sørge for at hodelykten du kjøper er værbestandig slik at den ikke går i stykker i dårlig vær.
Ting å vite før du kjøper en hodelykt
Når du skal velge en hodelykt, er det et par ting som er greit å vite. Ikke alle hodelykter er skapt like – faktum er at de kan variere veldig i alt fra lysstyrke til passform og innstillinger. Du bør også sørge for at hodelykten du kjøper er værbestandig slik at den ikke går i stykker i dårlig vær.
1. Lysstyrken på hodelykten
Hvor sterkt en hodelykt lyser, vises i måleenheten lumen. Jo høyere tall, jo sterkere lys. Du finner alltid informasjon om hodelyktens lumen i modellens spesifikasjoner.
Du som orienterer, sykler eller løper i skogen trenger som regel en ekstra sterk lampe, da du beveger deg fort og trenger å lyse opp veien foran deg så langt frem som mulig. Derfor anbefales en hodelykt med minst 1000 lumen.
Det er imidlertid ikke alle situasjoner som krever en så sterk hodelykt, for eksempel ved en rolig tur eller hverdagslige gjøremål i hagen. Da kan du velge en hodelykt med lavere lumen, eller rett og slett en hodelykt med justerbar lysstyrke. En lavere lysstyrke fører også til bedre batterikapasitet, og er derfor å foretrekke i situasjoner der du ikke trenger det sterkeste lyset.
2. Passform og vekt
Til å begynne med kan det føles ganske ubehagelig å bruke en hodelykt. Derfor bør du sørge for at modellen du velger har en dokumentert god passform og at den ikke veier for mye. Dette gjelder fremfor alt hvis du skal løpe med hodelykten.
Noen modeller har avtakbare batterier som kan bæres på kroppen (for eksempel i lommen) for å redusere vekten på hodet ytterligere. Det finnes også hodelykter med avtakbare pannebånd som går på tvers av hodet, og hindrer lampen i å skli ned når du beveger deg.
3. Oppladbare batterier, vanlige batterier eller begge deler?
Noen hodelykter kommer med oppladbare batterier, mens andre har batterier som må skiftes fra tid til annen. Enkeltemodeller passer til alle typer batterier, noe som kan være et ekstra godt alternativ på fotturer. Da trenger du kun å ha med deg vanlige batterier.
Fra et miljøsynspunkt er imidlertid de oppladbare batteriene å foretrekke. De er også mer praktiske, da du ikke trenger å tenke på å ha batterier hjemme eller med deg når du er ute.
Kilder
Nedenfor finner du noen av kildene vi brukte i vår sammenstilling av hodelykter i tillegg til vår egen vurdering.
- Råd & Rön
- 2022-09: Stor test av 12 hodelykter til fritidsbruk