I denne omfattende testen ser vi på seks ulike gassbrennere med slange. Finn den beste kokeapparatet som passer for dine behov, med vurderinger av effekt, vekt, pris, brenntid, stabilitet, brukervennlighet, kvalitetsfølelse, vindbeskyttelse og støynivå. Oppdatert oktober 2022.
Innholdsfortegnelse
Seks ulike gassbrennere med slange
Noen ganger er faktisk «kjedelig» synonymt med «best».
Oppdatert oktober 2022: Vi skrev tidligere at Soto Fusion Trek ikke ble solgt i Norge, men den er tilgjengelig nå.
De færreste drar på telttur uten mulighet for å koke kaffe om morgenen, eller middag til turfølget. Men i en jungel av dingser og greier, som lover alt fra høy effekt, til (nærmest) vektløse produkter for gramjegeren, kan det fremstå umulig å skille klinten fra hveten.
Ulike turer krever naturlig nok ulike brennere, og vi har derfor satt oss fore å teste flere kategorier med kokeapparater. Første test ut er brennere med slange som anvender gass. Det er en klasse hvor du både kan forvente bra med effekt, og en relativt lett nedpakking.
Kostnaden trenger heller ikke være avskrekkende, og det viste seg innmari fort at her kan du gjøre noen skikkelig gode kjøp for en rimelig penge.
Ulike kriterier for vurdering
De fleste brennerne i testen ser noenlunde lik ut. De har tre bein, tre armer og en slange som leder gassen mot en brennflate. Så skilles de ad ved at noen kommer med innebygde tennere, andre ikke, og noen kommer med interne og eksterne vindskjermer. I tillegg har de ulik vekt, ulik oppgitt effekt, ulik pris, og varierer på en hel rekke andre små og store detaljer.
For å kunne vurdere dem opp mot hverandre, og således skille dem fra hverandre, har vi sett på en rekke kriterier:
- Effekt
- Vekt
- Pris
- Brenntid
- Stabilitet
- Brukervennlighet
- Kvalitetsfølelse
- Vindbeskyttelse
- Støynivå
Sist, men ikke minst, har vi testet støynivået. Er det viktig? Nei. Ikke egentlig. Så hvorfor gidder vi teste det? Fordi vi kan, så hvorfor ikke når vi allikevel sitter der og ser på vann koke. Vi satte derfor opp en telefon med støymålerapp 40 centimeter vekk fra brennerne. Ikke verdens mest presise målinger, men de gir likevel en indikasjon om hvem som støyer mest. For sikkerhetsskyld: vi har overhodet ikke ilagt denne delen av testen noen som helst verdi, men du finner svarene i tabellen. Og kanskje noen foretrekker at det er minst mulig lyd når man koker kaffe i forteltet? Hvem vet.
Vind er trolig den verste fienden et kokeapparat møter på (sammen med kulde for gassbrennerne). Mange kjenner seg nok igjen når man har gått en lang tur og er i ferd med å koke opp vann til en kaffepause. Med mye vind vil du ende opp med å vente på at vannet skal koke i «evigheter».
En vindskjerm er en billig investering i sjelefreden. Prisene vil variere en del, men du slipper ofte unna med en hundrelapp eller to for en kurant løsning. Men sjekk også om du allerede får med en slik vindskjerm til brenneren din.
Alt-i-ett gassbrennere: den beste står støtt i vind
Det finnes en rekke finurlige varianter av gassbrennere på markedet, alle med sine unike kvaliteter. Noen er små, enkle og toppmonterte, andre har bredere brennflate og kommer med slange, mens noen kommer som en «alt i ett»-løsning.
Med «alt-i-ett» menes at du får med en fullstendig løsning som inkluderer et kokekar med vindskjerming og vindbekledning, hank til å holde i, lokk, og et stativ til selve gassboksen.
Etter endt testperiode elsker vi mye med dem, men de har også noen begrensninger.
For disse «alt i ett»-løsningene er kanskje ikke ment for deg som skal diske opp med retter av Michelinstjernekvalitet. De er nemlig best på oppkok av vann og vannbaserte retter.
Kort fortalt, skal du på turer hvor vannbaserte løsninger er en slager, under vindfulle forhold, og samtidig har en forkjærlighet for praktisk pakking? Ja, da er disse kokesystemene absolutt noe å snuse på.
Vi har i denne omgang hentet inn tre ulike modeller fra tre ulike merker, men det finnes selvsagt flere vi med tid og stunder ønsker å hente inn til test.
Samtlige testprodukter ser noenlunde like ut. De har et kokekar som «låses» til brenneren, det følger med egne bein til gassboksen, de kommer med lokk, de har vindskjerm rundt brenneren og et tjukt stofflag rundt selve kokekaret som skjerming, samt en hank å holde i.
Likevel skiller de seg Enten man er på dagstur eller overnattingstur er gassbrenner, eller annen form for brenner, en viktig del av pakklista for mange. Det er mye å velge mellom, alt fra stormkjøkken med rødsprit, til multifuelbrenner, kvistbrenner og gassbrenner.
Som jeger er lunsjpausen ofte hellig, for det er her du fyller på drivstoff for resten av jaktdagen. Slurver man med næringsinntaket, kan det fort påvirke energi og humør.
I tillegg til personlig preferanse når det kommer til matlaging ute, er vekt og kvalitet viktige faktorer når du skal velge godt kokeutstyr for matlaging på jakt og tur.
Lettvektskokeutstyr er ofte laget av aluminium eller andre materialer som ikke trives så godt på et bål. Da er det fint med litt tyngre kokekar, kjeler og stekepanner.
Jakter du på snaufjellet, er det mest praktisk å lage mat på stormkjøkken. Pass bare på at du velger lett utstyr av høy kvalitet. Smarte turbrennere kan også gi god varme på småkvist, men da må du ettermate hyppig.
Oppgradert gassbrenner
Alt-i-ett brennere har vært på markedet en god stund, men er det verdt investeringen for en jeger?
Vi har testet fem ulike for å hjelpe deg å velge rett brenner til ditt bruk. Og for å avfeie all tvil først som sist; ja, det er forskjell på disse, både i detaljer, pris og vekt. Fellesnevneren er at alle er brukervennlige og får jobben gjort. Les videre for å få et dypdykk i den enkelte brenneren.
For å gjøre lunsjen enkel og grei, kan en alt-i-ett gassbrenner være verdt investeringen, hvis du enkelt og greit ønsker et varmt måltid og varm drikke, samtidig som du sparer vekt i sekken. Du får nykokt vann på et blunk og du slipper lunkent termosvann når timene drar seg ut på lange jaktdager.
Slik gjennomførte vi testen
Hver alt-i-ett gassbrenner ble brukt under like forhold og ble fylt opp med nøyaktig like mye kaldt bekkevann. Testen ble gjennomført i skogsterreng på ca. 300 meters høyde, med ca 10 grader i luften. De har blitt testet i oppholdsvær med et lite vindtrekk. Dette er faktorer som vil kunne påvirke koketiden.
Alle brennerne ble satt på maks effekt når vannet skulle kokes. Brukervennlighet, kvalitetsfølelse, og valuta for pengene har vært viktige vurderingspunkter.
Brenneren med raskeste oppkok i testen er Jetboil Flash koker 0,5 liter vann på 2 minutter.