Oppdag de mest effektive luftrensere i vår grundige test. Finn den perfekte løsningen for å bekjempe pollenallergi og forbedre luftkvaliteten i hjemmet ditt. Les vår artikkel og finn den beste luftrenseren for dine behov.
Innholdsfortegnelse
Stor test av luftrensere – pollenallergikernes nye bestevenn
Mens mange jubler over vår, sommer og sol, kommer de varme årstidene også med dårlig nytt for mange: Pollen. Disse nærmest usynlige fiendene som fyller vårluften kan være trøblete, og det var også årsaken til at vi for første gang har testet luftrensere her på Tek.no.
Testoversikt
Vi har tatt for oss ni forskjellige luftrensere, alle med relativt like spesifikasjoner og pris, mens størrelsen varierer litt. De er alle egnet for små til mellomstore rom, de kostet alle mellom 1500–2000 kroner da vi tok dem inn til test og de er alle ganske kompakte og fine.
Noen av dem har også andre fordeler som WiFi-tilkobling, app-styring og bærehåndtak, og dette anses naturligvis som hyggelige, om enn ikke kritiske, bonuser.
Hva kan en luftrenser gjøre?
Det er flere ting en luftrenser kan gjøre, men dens aller største styrke er evnen til å fjerne veldig, veldig små partikler fra luften. Ting du hverken ser eller tenker så mye over, men som kan påvirke hverdagen ganske mye.
For luftrenserne filtrerer ut det meste av luftbårne allergener, enten det er støv, pollen, muggsopp, muggsporer, støvmidd (og deres avføring), sot, tobakksrøyk og brannrøyk. Med HEPA-filter, som samtlige modeller i denne testen har, filtrerer de teknisk sett også ut luftbårne virus slik som coronavirus-partikler.
Det luftrensere derimot ikke kan forbedre er hvis luftkvaliteten er dårlig på grunn av for høy mengde CO₂ (Les: For lite oksygen), og HEPA-filteret i seg selv er heller ikke egnet for å ta hånd om matos og sterke lukter, såkalte VOCs (Volatile Organic Compunds). Dette krever en annen type filtrering, for eksempel via kullfilter, noe alle luftrenserne i testen også kan tilby. For de fleste er det inkludert i pakken, mens på to av dem må du kjøpe et slikt filter separat.
Luftrenseren vil heller ikke kunne hjelpe deg med å rense opp i støv, hår og partikler som allerede har lagt seg rundt omkring. Svever det rundt litt kattedander i luften vil luftrenseren trolig kunne filtrere det vekk, men har det allerede lagt seg på sofaputen må du heller ty til en støvsuger med HEPA-filter for å ta hånd om problemet.
Se også
Størrelse og effektivitet
I testene våre har vi fått bekreftet påstanden om at man heller bør kjøpe en luftrenser som er «for stor», enn en som er akkurat passe. Vil du for eksempel ha en luftrenser til soverommet ditt på 20 kvadratmeter, vil du ikke kjøpe luftrenseren som sier den maksimalt kan rense 20 kvadratmeter – gå heller for det dobbelte.
For større totalstørrelse betyr større vifter
Forurensinger og filtrering
Vi har testet luftrenserne i en leilighet som burde være en utfordring for dem. Den ligger akkurat ved en gjennomfartsvei i Stockholm, så det burde være godt med partikler og gasser. I leiligheten bor også to langhårete katter så det er fullt med kattehår i luften. Dessuten ble testen gjennomført i pollensesongen, så noen ganger var luften utenfor vinduene full av pollen.
De vanligste forurensingene vi har sett på er:
- PM 2,5 – Små inhalerbare partikler på 0,1–2,5 mikrometers størrelse
- TVOC – Flyktige organiske forbindelser
- Formaldehyd – En fargeløs gass som frigis fra treprodukter
- Lukt – Ikke direkte farlig, men kan være irriterende om den er illeluktende
Luftkvalitetsmåling
Under testen har vi verifisert luftrensernes måleverdier med to luftkvalitetsmålere:
- AirThings View Plus
- Andre luftkvalitetsmålere
Se også
Beste luftrensere på markedet
Nedenfor finner du en oversikt over det vi mener er noen av de beste luftrenserne på markedet. Ingen av disse modellene har vært med i offisielle tester, men de er godt rangert og populære blant forbrukerne.
Budsjettvennlige modeller dekker ofte mindre rom, og kan kjøpes for omtrent 1000 kr. Til tross for at de først og fremst er designet for mindre rom, kommer budsjett- og mellomprismodeller (2000 kr) likevel med sofistikerte funksjoner som WiFi-tilkobling og høykvalitetsfiltre. På grunn av dette bør du først og fremst konsentrere deg om hvilke typer ekstra systemer og funksjoner du ønsker, før du justerer budsjettet deretter.
Prisen på en luftrenser er først og fremst avhengig av romstørrelsen den er i stand til å rense, dens funksjoner og dens generelle design. De dyrere luftrenserne starter på rundt 2000 kr og kan rense større rom med høy effektivitet.
Vi håper at denne oversikten vil gi deg mer informasjon om brukervennlighet, funksjonalitet til ulike formål, design og brukeropplevelse. Vi anbefaler deg å lese forbruker- og ekspertanmeldelser for å få den beste oversikten over hvilke modell som matcher dine behov.