Graver gull i gamle mobiler. Bytter man ut gruver med mobiler, kan man finne gull for millioner, og samtidig andre verdifulle metaller. Les mer om hvordan gamle mobiltelefoner har en økonomisk og miljømessig verdi.
Innholdsfortegnelse
Graver gull i gamle mobiler
Bytter man ut gruver med mobiler, kan man finne gull for millioner, og samtidig andre verdifulle metaller.
Det kalles "urban gullgraving" og er langt mer effektivt enn å grave etter gull i bakken. I stedet for skitne gruver, graves det i gamle mobiltelefoner.
Mens tradisjonelle gullselskaper finner omtrent 5 gram gull for hvert tonn drivverdig gullmalm, er gullmengden i ett tonn mobiltelefoner mellom 200 og 300 gram, viser beregninger i en bok som skal publiseres i mars 2011.
Samtidig som innholdet av mobilt gull er langt høyere, er det også betydelig enklere å utvinne gull fra mobiler, enn det er å utvinne fra gullmalm.
Verdien av gamle mobiltelefoner
Årlig selges det mer enn 2 millioner mobiler i Norge. Dersom de i snitt veier 100 gram, tilsvarer dette mer enn 200 tonn søppel og 60 kg gull. Dette er verdt 18 millioner kroner.
"Mobiltelefoner og andre elektriske apparater inneholder mange grunnstoffer som er sjeldne og derfor verdifulle. Siden de brukes så mye, blir de stadig vanskeligere å få tak i, og dermed øker prisen. Prisen på indium nidoblet seg fra 2003 til 2006, mens prisen på ruthenium tredoblet seg i den samme perioden. Et japansk selskap som startet med gjenvinning av ruthenium produserte etter kort tid 20 tonn i året, og dermed raste prisen til det halve", skriver UiO-professor Svein Stølen i boken.
Verdifullt innhold i gamle mobiltelefoner
Ett tonn mobiltelefoner inneholder omtrent 300 gram gull, som i dag har en markedsverdi på 87.000 kroner.
I tillegg til å hente ut gull, finnes det en rekke andre (og verdifulle) metaller i mobiler.
Metall | Mengde per tonn mobiltelefoner | Markedsverdi |
---|---|---|
Gull | 300 gram | 87.000 kr |
Kobber | 140 kg | 8.000 kr |
Sølv | 3 kg | 20.000 kr |
Palladium | 130 gram | 10.000 kr |
For å dra ut gull og andre metaller benyttes kun 10 prosent av den energien gruveselskapene ville brukt for å produsere fra mineraler.
Se også
Urban mining i Norge
K.A. Rasmussen på Hamar har for lengst innsett at søppel er gull verdt.
Administrerende direktør Tore Aasbakken, forklarer at bil- og teknologisektoren er full av verdifullt søppel.
Bedriften hans utvinner en rekke edle metaller fra søppel, deriblant mobiltelefoner. I tillegg benyttes mange edle metaller i bilers katalysator.
"Nesten 50 prosent av all platina som er gravd fram, er brukt i eksospotter til biler", sa Aasbakken i vinter.
Den grønne verdien av gamle mobiltelefoner
10 millioner gamle mobiltelefoner støver ned i norske hjem. Mobiltelefoner inneholder viktige mineraler og metaller som naturen snart går tom for. Heldigvis kan disse hentes ut og brukes på nytt, når mobilen leveres inn igjen.
Sjekk hvor mye du kan få
Velg hva du vil pante og sjekk verdien i kalkulatoren under.
Gå til en av våre Telia-butikker, så får du en tilgodelapp du kan bruke på å kjøpe ny mobil eller tilbehør.
Å gjenvinne ressurser fra gjenstander som er levert inn til resirkulering kalles ofte for urban mining, urban gruvedrift.
Sjeldne metaller og deres betydning
Smarttelefoner inneholder sjeldne jordartsmetaller som neodym, dysprosium og praseodym. Disse metallene gir telefonen funksjoner som vibrasjon, trykkfølsom skjerm og sterke farger. Jordartsmetallene brukes også i elbilbatterier, vindmølledrivverk, lasere, skjermer, jetmotorer og mye mer.
I dag utvinner kun Kina sjeldne jordartsmetaller i stor skala, noe som fører til miljømessige og helsemessige konsekvenser. Resirkulering av gamle mobiltelefoner kan være en alternativ kilde til disse metallene og redusere miljøbelastningen fra gruvedrift.
Gamle mobiltelefoner kan også ha en økonomisk verdi, samt en nostalgisk verdi for mange mennesker. De kan også brukes som reservetelefoner i tilfelle tap eller skade på den nåværende mobiltelefonen.
Så selv om gamle mobiltelefoner kanskje ikke er like moderne og avanserte som dagens modeller, kan de fortsatt ha en verdi. Enten det er økonomisk, nostalgisk eller praktisk verdi, er gamle mobiltelefoner definitivt gull verdt.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
Gamle mobiltelefoner kan være gull verdt på flere måter. For det første har de en økonomisk verdi som kan utnyttes. Mange mobiltelefoner inneholder verdifulle metaller som gull, sølv og kobber. Disse metallene kan gjenvinnes og selges videre, noe som kan gi en ekstra inntekt for eieren av den gamle mobiltelefonen.
Men den økonomiske verdien er ikke den eneste fordelen med gamle mobiltelefoner. De kan også ha en nostalgisk verdi for mange mennesker. De kan minne oss om en tid da mobiltelefoner ikke var like avanserte som de er i dag, og de kan bringe tilbake gode minner og følelser. Gamle mobiltelefoner kan også være et samleobjekt for noen, som liker å ha ulike modeller og utgaver av mobiltelefoner fra forskjellige tidsepoker.
En annen verdi med gamle mobiltelefoner er at de kan være nyttige som reservetelefoner. Hvis man for eksempel mister eller ødelegger sin nåværende mobiltelefon, kan man enkelt ta i bruk en gammel mobiltelefon som midlertidig erstatning. Dette kan være spesielt nyttig hvis man er avhengig av mobiltelefonen i sitt daglige liv, for eksempel i jobbsammenheng eller for å holde kontakten med venner og familie.
Så selv om gamle mobiltelefoner kanskje ikke er like moderne og avanserte som dagens modeller, kan de fortsatt ha en verdi. Enten det er økonomisk, nostalgisk eller praktisk verdi, er gamle mobiltelefoner definitivt gull verdt.