Elbiler blir stadig mer populære i Norge, og mange lurer på hvor mye det koster å lade et bilbatteri hjemme. De aller fleste elbileiere velger å lade bilen hjemme på grunn av praktisk og kostnadsmessig fordel. Lading i vanlig stikkontakt er rimeligere, men tar lengre tid, mens investering i en elbillader gir raskere lading og bedre sikkerhet. Les mer om kostnader og valgmuligheter for hjemmelading av elbil.
Innholdsfortegnelse
Rimelig å lade elbilen hjemme
Elbiler blir mer og mer populære i Norge, og stadig vekk kommer nye modeller på markedet. I motsetning til eiere av vanlige bensinbiler, kan elbileiere lade opp bilen hjemme ved å plugge den inn i en stikkontakt eller en elbillader. Mange lurer likevel på om de bør lade bilen hjemme eller på en offentlig ladestasjon, hva som er mest praktisk, om det lønner seg å lade hjemme, og om man bør investere i en elbillader ved hjemmelading.
De aller fleste elbileiere i Norge (rundt 85%) velger å lade bilen hjemme. Dette er både praktisk fordi man kan lade bilen til enhver tid uten å måtte vente i kø, og rimeligere enn å lade opp bilen ved en offentlig ladestasjon. Hvis du skal lade bilen hjemme, kan du velge mellom å lade bilen i en vanlig stikkontakt eller ved å kjøpe en elbillader. Det billigste alternativet er å lade bilen i vanlig stikkontakt fordi man da slipper å ut med engangskostnaden for en egen elbillader og trenger bare å betale for strømmen som brukes. Prisen for lading vil da avhenge av strømprisen til enhver tid.
Lading i vanlig stikkontakt tar imidlertid mye lengre tid, og i mange tilfeller kan det ta over 25 timer å få ladet bilen helt full på denne måten. Lading i stikkontakten kan dessuten medføre brannfare. Vanlige stikkontakter tåler ikke den tunge belastningen fra ladingen over tid. Derfor krever slik lading at du har egen kurs til elbilen, kursen må dessuten ha jordfeilbryter type B og maks 10A.
Siden man helst bare skal bruke stikkontakten til nødlading, anbefales det å investere i en egen elbillader til hjemmet. På den måten kan du lade bilen mye raskere, og sikkerheten ivaretas på en god måte. Reell ladehastighet avhenger av hvilke begrensninger strømnettet og elbilen din setter, samt elbilladerens ytelse. Hvis forholdene ligger til rette for det, er det imidlertid mulig å finne ladere som kan lade opp bilen på 2-3 timer. Vanligvis tar det imidlertid 8-16 timer å lade opp bilen med en hjemmelader, avhengig av selve laderen, elbilen og strømnettet i boligen din.
En elbillader kan koste alt fra under 5.000 kroner til over 15.000 kroner. Som med det meste annet, finner du de beste laderne i det øvre prissjiktet. I tillegg til prisen for selve laderen, må du betale for montering. Montering kan koste fra 3.000 kroner og tett opp mot 10.000 kroner. De fleste ender imidlertid opp med å betale et sted mellom 10.000 og 20.000 kroner totalt for lader og montering.
Grunnleggende begreper
Bilens batterikapasitet blir oppgitt i Watt-timer (Wh) eller kilowatt-time(r) (kWh), mens forbruk og ladestrøm til og fra batteriet oppgis i kilowatt (kW). 1 kWh betyr at batteriet kan levere strøm til at du kan bruke 1000 Watt (1 kW) i 1 time. Alternativt 500 Watt i 2 timer, eller 2000 W i en halvtime. Og motsatt når det kommer til lading. Lader du med 1 kW vil det ta 10 timer å fylle et 10 kWh-batteri. Øker du effekten på laderen til 10 kW lader du det samme 10 kWh-batteriet på 1 time.
Beregning av kostnader
Kostnadene for å lade bilen er avhengig av forbruk på bilen pr km og hvor mye du kjører. For enkeltheten skyld bruker vi et rundt tall på 200 Wh per km, eller 2 kWh per mil. Hvis du kjører 10 mil om dagen tur-retur jobb vil du bruke omlag 20 kWh (100 km * 200 Wh per km = 20.000 Wh = 20 kWh).
Dagens gjennomsnittlige strømpris for husholdninger, inkludert avgifter og nettleie, er ca. 72,9 øre pr kWh ifølge SSB. For simpelheten skyld beregner man ca. 1,5 kr pr. kWh inkl. avgifter og nettleie. Så hvis forbruket hver dag er på 20 kWh og du lader all forbruket hjemme, vil prisen bli omlag 30 kr per dag.
For å dekke dette forbruket trenger man en lade-effekt på 2 kW i 10 timer hver dag (2 kW * 10 timer = 20 kWh). Ved å bruke nødladeren (medfølgende ladekabel mot vanlig stikkontakt) får man 2,3 kW per time som dekker mange sitt daglige behov.
En mer korrekt beregning gjøres ved å bruke gjennomsnittsforbruket til bilen din og ukentlig kjørelengde. Samtidig lader man ofte på jobb, mens man er på trening, på offentlige plasser m.m. og dermed er ofte den reelle kostnaden ofte lavere hjemme privat ettersom man fordeler ladingen utover flere lokasjoner.
Beregningen tar ikke høyde for varmetap og virkningsgraden av ombordladeren i bilen som har omlag 10-15% tap.
Det er viktig å merke seg at prisene og kostnadene kan variere basert på strømprisen, reguleringer og eventuelle avgifter eller abonnementer knyttet til ladestasjonene.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
Hvor mye koster det å lade et bilbatteri? Prisen for å lade et bilbatteri avhenger av flere faktorer, inkludert strømprisen i ditt område, størrelsen på batteriet og hvor raskt du ønsker å lade det.
For elbiler som Tesla Model S, kan kostnadene variere avhengig av hvilken modell du har og størrelsen på batteriet. I Norge, hvor elbiler er populære, har prisen for å lade et Tesla-batteri blitt redusert takket være subsidier og offentlige ladestasjoner.
Det er også viktig å merke seg at prisen for å lade et bilbatteri kan variere basert på hvor du lader det. Hjemmelading vil vanligvis være billigere enn å bruke offentlige ladestasjoner.
En annen faktor å vurdere er hvor langt du trenger å kjøre etter hver lading. Hvis du kun trenger å kjøre korte avstander, vil kostnadene være lavere sammenlignet med lengre kjøreturer som krever flere ladestopp.
Det er viktig å være oppmerksom på at selv om lading av et bilbatteri kan være billigere enn å fylle bensin eller diesel, kan kostnadene variere avhengig av strømprisen, reguleringer og eventuelle avgifter eller abonnementer knyttet til ladestasjonene.