Å avsløre skjulte telefonnumre kan være utfordrende, spesielt når det gjelder svindelanrop eller telefonterror. Les vår artikkel for å lære om tjenester som TrapCall i USA som kan hjelpe deg med å se hvem som ringer selv om nummeret er skjult.
Innholdsfortegnelse
De fleste synes det er utrolig irriterende når det ringer fra et ukjent nummer man ikke kjenner igjen, og kanskje spesielt på tider av døgnet det passer dårlig. Noen av oss ignorerer ukjente anrop, mens andre er nødt til å ta telefonen eller ringe tilbake pga. jobb – eller av ren nysgjerrighet.
– Det er også et stort problem at mange svindlere ringer fra ukjent nummer, sier Johanne Holter Thompson, digital rådgiver i Telenor.
9 av 10 nordmenn har opplevd at det ringer fra ukjent nummer, og i fjor rapporterte nordmenn hele 42 % flere anrop enn året før. Når det gjelder svindelanrop fra utlandet, er det spesielt landene Kosovo, Papa Ny-Guinea og Tunisia du skal være oppmerksom på. Men i det siste ringer det også mye fra +44, og det er i all hovedsak snakk ominvesteringssvindel.
Trapcall: Viser hvem som ringer - uansett
I USA har kunder av AT&T og T-mobile USA mulighet til å bruke en tjeneste som forteller dem hvem som ringer - uansett om innringeren har skjult nummer eller ikke.
Tjenesten heter Trapcall, og fungerer slik: Når noen med skjult nummer ringer deg og du avviser samtalen, vil telefonen din ringe på nytt, og da vil nummeret vises. Den som ringer deg vil sannsynligvis ikke få greie på at du ser vedkommendes nummer.
Som Cellular-news påpeker, kan en slik tjeneste være god å ha for de som blir plaget av telefonterrorister.
Andre er imidlertid ikke like fornøyd med den nye tjenesten. Becky Moreno ved Warzaw politiavdeling i Indiana, mener at tjenesten kan by på problemer for ofre for misbruk. Politet ringer nemlig ofte med skjult nummer for å få tak i misbruksofre, både for at de skal få de til å ta telefonen, og for at den eventuelle misbrukeren ikke skal kunne se hvem som ringer.
I tillegg kan det bli vanskeligere å få tak i misbrukere politiet ønsker å kontakte.
Trapcall er i utgangspunktet en gratistjeneste, men du må betale penger om du vil ha avanserte funksjoner som samtaleopptak og visning av navnet på den som ringer i stedet for nummeret.
(Kilde: Cellular-news)
Caller ID/Anrops ID: Hvordan det fungerer
En av de fine tingene med mobiltelefoner og ISDN-linjer har i mange år vært muligheten til å se hvem som ringer til deg i displayet før du tar telefonen, et system som kalles Caller ID/Anrops ID.
Men helt siden systemet ble innført har det vært mulig å sperre for at ditt eget telefonnummer skal være synlig for den du ringer til – som oftest til stor frustrasjon for den du ringer til.
Nå har det amerikanske selskapet TelTech lansert en gratistjeneste i USA kalt TrapCall som utnytter et smutthull i systemet som gjør at det er mulig å se hvilket telefonnummer som ringer til deg, selv om nummeret i utgangspunktet er skjult.
Måten TrapCall fungerer er at de utnytter en mulighet i Caller ID-systemet som ikke skjuler telefonnummeret hvis du ringer til gratisnummer, fordi det da er mottakeren som betaler for samtalen.
TelTech viser sine kunder hvordan de skal omprogrammere telefonen sin til å videresende alle avviste- og tapte anrop til selskapets eget gratisnummer.
Hvis du får et anrop med skjult nummer, kan du bare avvise anropet, og det blir automatisk rutet om TelTechs servere. I løpet av få sekunder ringer telefonen igjen, og da sees det virkelige avsendernummeret etter at selskapets servere har fått tak i nummeret fordi de sitter på et gratisnummer.
I løpet av de sekundene omrutingen skjer så vil den som ringer bare høre helt vanlig ringing.
Foreløpig fungerer systemet bare med AT&T og T-Mobile, men det er planlagt å utvide funksjonen til flere nettverk.
Det er foreløpig ukjent om det finnes lignende tjenester for det norske markedet.
Per Arild Meling, informasjonssjef i Telenor, uttaler at det teknisk sett er fullt mulig å implementere en slik tjeneste i Norge. Datastrømmen som inneholder nummeret kan renses og videreformidles til mottakeren, slik at nummeret blir synlig for mottakeren selv om det var skjult.
Se også
Konklusjon
Å avsløre skjulte telefonnumre kan være utfordrende, spesielt når det gjelder svindelanrop eller telefonterror. Tjenester som TrapCall i USA har gjort det mulig å se hvem som ringer selv om nummeret er skjult, ved å utnytte smutthull i Caller ID-systemet. Slike tjenester kan være nyttige for de som opplever hyppige anrop fra ukjente numre. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at bruken av slike tjenester kan ha kontroversielle sider, som potensielle problemer for politiet og misbruk av personlig informasjon. Det gjenstår å se om lignende tjenester vil bli tilgjengelig på det norske markedet, men teknisk sett er det fullt mulig å implementere en slik løsning.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Simon har aldri offentlig fullstendig innrømmet hvem personen i «You're So Vain» er. Før sangen ble en hitsingle fortalte hun en intervjuer at sangen handlet om «menn», ikke en spesifikk mann.
Siden den ble utgitt har mange spekulert omkring identiteten til dens person eller personer.
I et intervju i 1989 innrømmet Simon at sangen handlet litt om Warren Beatty, men sa at sangens person var en sammensetning av tre personer fra hennes tid i Los Angeles.
I et intervju i 2007 sa Beatty: «La oss være ærlige. Sangen handler om meg».
Simon har sagt at Beatty har ringt og takket henne for sangen.
I 1983 fortalte hun til Washington Post at den ikke handlet om Mick Jagger, som bidro med ukreditert backingvokal på sangen.
I februar 2010 fortalte Simon Uncut at personens navn ble hvisket baklengs i nyinnspillingen av «You're So Vain»: «Det er litt hvisking - og det er svaret på puslespillet». En representant for Simon bekreftet at navnet som ble hvisket under sangen var «David». Flere mediaselskaper rapporterte raskt at personen egentlig var Simons tidligere sjef på Elektra, David Geffen (Fullt navn: David Lawrence Geffen) og at sangen hadde blitt inspirert av hennes sjalusi mot den oppmerksomheten Geffen hadde overøst hennes kollega på samme platemerke, Joni Mitchell, med. Neste dag benektet Jim Hart, Simons eksmann og nær venn, at sangen handlet om Geffen. Simons pressesekretær bekreftet at sangen ikke handlet om Geffen, men at det virkelig fantes en David som var forbundet med sangen på et eller annet vis, skikkelse eller form.
I årenes løp har Simon avslørt bokstavledetråder og at personens navn inneholder bokstavene A, E og R. Kris Kristofferson, David Bowie, David Cassidy og Cat Stevens har alle blitt sitert av pressen som mulige kandidater.