Oppdag hvordan valget av vekkerklokke kan påvirke hvordan du føler deg i løpet av dagen. Utforsk fordeler og ulemper med å bruke lyd for å våkne opp, samt alternative metoder tilgjengelig for deg.
Innholdsfortegnelse
Visste du at valget av vekkerklokke kan påvirke hvordan du føler deg i løpet av dagen? I denne artikkelen utforsker vi nettopp hvorfor dette er tilfellet, og vi vil dekke følgende:
- Hva vekker deg om morgenen? Er det de første solstrålene som forsiktig sniker seg inn gjennom vinduet? En pote i ansiktet fra et kjæledyr som har bestemt seg for at det definitivt er på tide at du står opp? Eller kanskje du våkner opp til den søte lyden av fuglekvitter.
- For flertallet av oss er det ingen av de ovennevnte. Tallene varierer, men et sted rundt 80% av oss stoler på en lydbasert vekkerklokke for å vekke oss fra søvnen vår. Du kan bli overrasket over å høre at denne vanlige måten å våkne på kan påvirke hvordan du føler deg når du våkner og gjennom dagen.
- Har du allerede en sterk avsky for lyden av vekkerklokken din og gruer deg til at den går av hver morgen? Har du noen gang stoppet opp for å tenke på om det finnes en bedre måte å våkne opp på?
- I denne artikkelen vil vi se på fordeler og ulemper med å bruke lyd for å våkne opp. Vi vil forklare hvorfor bruk av en lydbasert vekkerklokke kanskje ikke er den beste måten å starte dagen på, og hvilke alternative metoder som er tilgjengelige for deg.
Hvordan påvirker lydbaserte vekkerklokker søvnen din?
For å forstå hvordan lydbaserte vekkerklokker kan påvirke helsen og velværet ditt, må vi se på hvordan de kan påvirke søvnen din. La oss begynne med en rask gjennomgang av de ulike stadiene i søvnen din.
Søvnen din endres gjennom natten
Søvnen din består av fire forskjellige faser, hver med sine egne distinkte funksjoner og trekk. Når du først sovner, går du inn i den første søvnfasen, kalt N1. Dette er den letteste søvnfasen og den enkleste å våkne opp fra.
Dette forklarer hvorfor det noen ganger, når du akkurat er i ferd med å sovne, kan en liten lyd som en knirk eller en forstyrrelse utenfor kan vekke deg opp igjen. N1 varer vanligvis bare i noen få minutter. I løpet av denne fasen begynner hjerteslaget og pustefrekvensen å avta, og musklene begynner å slappe av.
Du går deretter over til neste søvnfase, kalt N2. Mens dette fortsatt er lett søvn, er N2 litt dypere enn N1. Under denne søvnfasen reduseres hjerteslaget og pustefrekvensen enda litt mer, og musklene blir mer avslappet.
Deretter går du inn i N3, som er dyp søvn. Hjerteslaget og pustefrekvensen din er på sitt laveste, og kroppen din er fullstendig avslappet. På grunn av dette blir du vanskelig å vekke under N3.
Denne søvnfasen er når kroppen din utfører sin vedlikeholdsoppgaver: musklene blir reparert, vekst skjer, giftstoffer som har bygd seg opp i løpet av dagen fjernes, og immunsystemet styrkes.
Til slutt, går du inn i REM-søvn (Rapid Eye Movement), også kjent som drømmesøvn. Dette er en aktiv søvnfase hvor hjernen din er svært aktiv, og det er her de fleste av drømmene dine oppstår. REM-søvn kommer etter N1, N2 og N3, og det er vanligvis i løpet av REM-søvn at du opplever levende drømmer.
Er det en god idé å bruke mobiltelefonen som vekkerklokke?
Det er ingenting galt med å bruke telefonen som vekkerklokke - med mindre dens andre funksjoner forstyrrer søvnen din. Flere studier har indikert at økt bruk av telefonen, spesielt rett før sengetid, resulterer i dårligere søvnkvalitet. Hovedårsaken er lyset fra skjermen som forstyrrer hjernens interne klokke, en gruppe celler som styrer timingen til alle de andre biologiske klokkene i kroppen. Eksponering for sterkt eller blått lys om natten forskyver timingen senere, noe som gjør at vi føler oss trøtte senere og kroppene våre er fortsatt i søvntilstand når det er tid til å stå opp om morgenen. Lys har også en direkte påvirkning på hjernen, som gjør det vanskeligere å falle i søvn.
Hvis du sover med telefonen din, sett den i nattmodus for å filtrere ut blått lys og juster lysstyrken til en dempet innstilling. Nick Littlehales, en elite-søvncoach for idrettsutøvere og forfatteren av boken "Sleep", sier at du også bør sette telefonen på lydløs og legge den på en myk overflate for å dempe vibrasjoner fra innkommende varsler.
Se også
Er det bedre å våkne opp i henhold til kroppens naturlige rytmer?
I en ideell verden ville vi ikke trenge vekkerklokker; vi ville rett og slett legge oss når vi føler oss trøtte og sove til vi er klare til å våkne opp. Imidlertid betyr utbredelsen av kunstig lys etter skumring at det ikke er veldig nyttig å stole på når vi føler oss søvnige for å bestemme sengetidene våre. Vår naturlige søvnrytme har forskyvet seg senere, men de fleste av oss må våkne opp til en bestemt tid for å gå på jobb eller skole, noe som betyr at søvnen vår blir kortere. Det betyr også at vi ofte våkner opp når kroppene våre fortsatt tror det er natt, noe som øker følelsen av "søvninertia" - døsighet umiddelbart etter å ha våknet. Amerikanske forskere viste at når folk ble sendt på en campingtur og nektet tilgang til elektroniske enheter, ble døgnrytmen deres synkronisert med naturlige lys- og mørketidsforhold.
Skal du sove eller stå opp?
Det første spørsmålet å stille deg selv er om du har fått anbefalt syv til ni timers søvn. Det er ifølge Joachim Behar, en søvnforsker og lederen av Laboratorium for kunstig intelligens i medisin ved Technion - Israel Institute of Technology i Haifa, Israel.
De fleste eksperter anbefaler 7-9 timer søvn for voksne. Hvis du ikke har fått nok søvn for natten, råder Behar deg til å legge deg igjen - med ett unntak. Hvis vekkerklokken din er satt til å vekke deg om 90 minutter eller mindre, bør du stå opp, anbefaler han. En fullstendig søvnsyklus tar ca 90 minutter, og avbryter en kan føre til søvninertia - døsighet og vanskeligheter med å konsentrere seg etter å ha våknet.
Våkne tidlig er ikke alltid en dårlig ting, sier Dasgupta. Hvis du finner deg selv stirrende i taket 30 minutter eller mindre før vekkerklokken ringer, "er det et godt tegn på at søvnplanen din er i tråd med døgnrytmen din," sier han.
"Avslapning er nesten like bra som søvn"
En annen tilnærming til dilemmaet: Ignorer tiden fullstendig og stol bare på vekkerklokken din. Dasgupta anbefaler å dekke til klokken eller legge telefonen utenfor rekkevidde hvis du bruker den til å sjekke tiden om natten.
"Hvis vekkerklokken ikke har gått av ennå, er det fremdeles natt, og det er alt du egentlig trenger å vite," sier Dasgupta.
Selv om du ikke kan sovne igjen fullstendig og driver inn og ut av bevisstheten, får du sannsynligvis mer søvn enn du tror. "Avslapning er nesten like bra som søvn," råder han.
"Hvis du ikke får sove, er det neste beste å ligge rolig," sier han. "Det kan gi deg noen av fordelene med meditasjon" - og er definitivt bedre enn å ligge i sengen og stresse over saken.
Se også
Hvorfor er det viktig å få nok søvn?
Hvordan du føler deg når du er våken avhenger delvis av hva som skjer når du sover, ifølge CDC. Når du sover, utfører kroppen din arbeid som støtter sunn hjernefunksjon og fysisk helse. For barn og tenåringer er nok søvn avgjørende for sunn vekst og utvikling.
Våkning kan bety slutten på søvnen, eller bare et øyeblikk for å undersøke omgivelsene og justere kroppsstillingen før du sovner igjen. Søvnere våkner typisk kort tid etter slutten av en REM-fase, eller noen ganger midt i REM-fasen. Interne sirkadiske indikatorer, sammen med en vellykket reduksjon av søvnbehov, fører typisk til våkning og slutten av søvnsyklusen.
På en typisk natt med søvn, er det ikke mye tid som tilbringes i våken tilstand. I ulike søvnstudier som har blitt gjennomført ved hjelp av elektroencefalografi, har det blitt funnet at kvinner er våkne i 0-1% av tiden under nattlig søvn, mens menn er våkne i 0-2% av tiden. Hos voksne øker våkenhet, spesielt i senere sykluser. En studie fant 3% våken tid i den første nitti-minutters søvnsyklusen, 8% i den andre, 10% i den tredje, 12% i den fjerde, og 13-14% i den femte. Mesteparten av denne våkne tiden skjedde rett etter REM-søvn.
I dag våkner mange mennesker opp med en vekkerklokke; imidlertid kan mennesker også pålitelig våkne opp på et bestemt tidspunkt uten behov for en alarm. Mange sover ganske annerledes på arbeidsdager enn på fridager, et mønster som kan føre til kronisk døgnrytme-ubalanse. Mange mennesker ser jevnlig på TV og andre skjermer før de legger seg, noe som kan forverre forstyrrelsen av døgnrytmen. Vitenskapelige studier om søvn har vist at søvnstadiet ved oppvåkning er en viktig faktor som forsterker søvninertia.
Faktorer som påvirker våkenhet etter oppvåkning inkluderer mengde / kvalitet på søvn, fysisk aktivitet dagen før, en frokost med mye karbohydrater og en lav glukoserespons på den.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Awakening can mean the end of sleep, or simply a moment to survey the environment and readjust body position before falling back asleep. Sleepers typically awaken soon after the end of a REM phase or sometimes in the middle of REM. Internal circadian indicators, along with a successful reduction of homeostatic sleep need, typically bring about awakening and the end of the sleep cycle.
On a typical night of sleep, there is not much time that is spent in the waking state. In various sleep studies that have been conducted using the electroencephalography, it has been found that females are awake for 0-1% during their nightly sleep while males are awake for 0-2% during that time. In adults, wakefulness increases, especially in later cycles. One study found 3% awake time in the first ninety-minute sleep cycle, 8% in the second, 10% in the third, 12% in the fourth, and 13–14% in the fifth. Most of this awake time occurred shortly after REM sleep.
Today, many humans wake up with an alarm clock; however, people can also reliably wake themselves up at a specific time with no need for an alarm. Many sleep quite differently on workdays versus days off, a pattern which can lead to chronic circadian desynchronization. Many people regularly look at television and other screens before going to bed, a factor which may exacerbate disruption of the circadian cycle. Scientific studies on sleep have shown that sleep stage at awakening is an important factor in amplifying sleep inertia.
Determinants of alertness after waking up include quantity/quality of the sleep, physical activity the day prior, a carbohydrate-rich breakfast, and a low blood glucose response to it.