Aktiv støydemping, også kjent som aktiv støyreduksjon, er en moderne metode for å dempe støy i trådløse hodetelefoner. Denne teknologien gir brukerne muligheten til å nyte musikk og kommunikasjon med minimal forstyrrelse fra omgivelsene. Oppdag hvordan aktiv støydemping fungerer i trådløse hodetelefoner og hva du bør vurdere ved kjøp av hodetelefoner med støydemping.
Innholdsfortegnelse
Aktiv støydemping i hodetelefoner
Aktiv støydemping, også kjent som aktiv støyreduksjon, er en moderne metode for å dempe støy i trådløse hodetelefoner. Denne teknologien gir brukerne muligheten til å nyte musikk og kommunikasjon med minimal forstyrrelse fra omgivelsene.
Metoden for aktiv støydemping involverer bruk av mikrofoner og høyttalere. En mikrofon plassert utenfor hodetelefonene registrerer den omkringliggende støyen. Lyden fra støyen forsterkes og sendes deretter ut av en høyttaler i motfase, noe som betyr at lyden fra høyttaleren blir motsatt av støyen. Dette resulterer i destruktiv interferens, der lyden fra støyen og lyden fra høyttaleren kansellerer hverandre ut.
Enkelte rutefly har allerede implementert denne teknologien ved å montere høyttalere i kabinen for å dempe støyen som passasjerene opplever.
Hvordan fungerer det i trådløse hodetelefoner?
Trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping er utstyrt med en ekstern mikrofon og en forsterker som snur fasen på støyen. Denne motfasen genereres av hodetelefonene slik at støyen blir nesten uhørbar for brukeren. Samme høyttalerelement i hodetelefonene brukes til både musikk og kommunikasjon med andre.
Det er viktig å merke seg at aktiv støydemping kan variere mellom forskjellige hodetelefonmodeller. Det er også betydelige prisforskjeller mellom ulike hodetelefoner med aktiv støydemping.
Effektivitet og begrensninger
For at aktiv støydemping skal være mest effektiv, bør høyttaleren plasseres enten nær kilden til støyen eller bruke flere høyttalere for å dekke et lite område.
I et rom der det er avstand mellom støykilden og høyttaleren for aktiv støydemping, og der en person kan bevege seg, vil det oppstå punkter der den aktive støydempingen er faseforskjøvet 180 grader i forhold til lyden fra støykilden. Dette betyr at lyden fra støyen er i fase med lyden fra høyttalerens aktive støydemping, som fører til konstruktiv interferens og en dobbelt så sterk signalstyrke. Dette tilsvarer en 3 dB økning av støyen.
Det er viktig å merke seg at aktiv støydemping er mest effektiv for å dempe lave lydfrekvenser. Dette skyldes at bølgelengdene er lengre, og det er lettere å kontrollere nodene mellom destruktiv og konstruktiv interferens.
Se også
Viktige faktorer å vurdere ved kjøp av trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping
Når du vurderer å kjøpe trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping, er det flere viktige faktorer du bør ta hensyn til:
- Pris: Det er betydelige prisforskjeller mellom hodetelefoner med aktiv støydemping, så det er viktig å finne et produkt som passer ditt budsjett.
- Komfort: Hodetelefoner skal gjerne brukes i flere timer eller en hel arbeidsdag, så det er viktig å velge et par som er komfortable å ha på seg over lengre tid.
- Lydkvalitet: Mens støydemping er en viktig funksjon, bør du også vurdere lydkvaliteten til hodetelefonene, spesielt hvis du er en lydentusiast.
- Merkevalg: Noen av de mest populære produsentene av hodetelefoner med aktiv støydemping inkluderer Bose og Sony. Disse merkene tilbyr forskjellige modeller med ulike funksjoner og prisklasser.
Det er også verdt å merke seg at øreplugger med aktiv støydemping er et alternativ til hodetelefoner. Disse gir samme støydempingseffekt, og de er også mindre synlige og enklere å ta med seg i hverdagen.
Så, når du velger trådløse hodetelefoner med aktiv støydemping, ta hensyn til både støydempingseffekten, komforten, lydkvaliteten og prisen for å finne det beste produktet som passer dine behov.
Hva vil Wiki fortelle oss?
Aktiv støydemping eller aktiv støyreduksjon er en moderne metode for å dempe støy. En mikrofon registrerer støyen, gjerne litt nærmere kilden enn øret, og lyden forsterkes og sendes ut av en høyttaler i motfase slik at støyen og lyden fra høyttaleren virker mot hverandre i destruktiv interferens slik at det blir nesten stille.
Enkelte rutefly har montert slike høyttalere i kabinen for å dempe støyen som passasjerene opplever.
Det selges stadig flere øreklokker og hodetelefoner med aktiv støydemping. Disse har en mikrofon utenfor klokka med en forsterker som snur fasen og gir støyen i hodetelefonen i motfase slik at støyen nesten ikke høres av brukeren. Samme høyttalerelement i hodetelefonen brukes til musikk og kommunikasjon med andre, enten over radio eller gjennom et intercomanlegg.
Det er store prisforskjeller mellom forskjellige hodetelefoner med aktiv støydemping.
Høyttaleren for aktiv støydemping bør enten plasseres nær støykilden, ellers må det brukes mange høyttalere for å dekke et lite område med støydemping.
I et rom med litt avstand mellom støykilde og høyttaleren for aktiv støydemping, og hvor en person kan bevege seg i rommet, vil det finnes punkter der den aktive støydempingen fra høyttaleren er faseforskjøvet 180 grader i forhold til lyden fra støykilden (forskjell i avstand på en halv bølgelengde). Da er lyden fra støyen i fase med lyden fra høyttalerens aktive støydemping, og interferensen resulterer i dobbelt så sterkt signal, som tilsvarer 3 dB økning av støyen.
Aktiv støydemping er mest effektiv for å dempe lave lydfrekvenser, ettersom bølgelengdene da er lengre og man har bedre kontroll over nodene mellom destruktiv og konstruktiv interferens.