Oppdag fordelene med å bruke en steamer for å dampe klærne dine på en skånsom og effektiv måte. Spar tid og bevar klærne lenger. Les mer på GadgetsLand.
Innholdsfortegnelse
Det å dampe klærne er lettere enn mange tror og det sparer tid samtidig som det er skånsomt for klærne. Vi har tatt fram noen tips til hvordan du damper klærne dine med en såkalt steamer.
Hva er en steamer?
"Steam" er det engelske ordet for damp, på norsk kalles en steamer også for klesdamper eller en damp-stasjon. Når man bruker en steamer presses vanndamp, med en temperatur på rundt 100 grader, gjennom et dampmunnstykke. Når dampen presses gjennom stoffet i høy hastighet, sveller fibrene, mykner og går tilbake sin opprinnelige form. Plagget blir dermed mykt og skrukkene forsvinner. Dampen er skånsom mot plagget og får frem plaggets farger og tekstur. Som nevnt kan en steamer brukes på i stort sett alle typer materialer og etterlater en følelse av friskhet samtidig som den fjerner dårlig lukt, lettere smuss, støv og bakterier. Med andre ord sparer man både antall vasker og selve plagget holder også lengre.
Fordelene ved en steamer
Den varme dampen er ikke bare til fordel for krøllete klær! Dampen fra en steamer ligger på ca. 100 grader, så i tillegg til å rette ut brettekanter og rynker i klærne, vil den også fjerne lukt og drepe bakterier i samme slengen – slik at klærne ikke behøver å bli vasket like ofte. Dampen kan også fjerne små flekker og smuss, det er derfor lurt å ta en runde med steameren før man kaster plagget i vaskemaskinen.
Se også
Hvordan bruke en steamer?
Slik damper du klærne:
- Fyll på og start steameren
- Forbered plagget
- Damping
Fyll vanntanken og koble inn steameren. Det anbefales å bruke Steam Water - destillert vann beregnet til bruk i steamers for å minimere risikoen for kalkavleiringer. Hvis du ikke har destillert vann tilgjengelig, kan du bruke vanlig kranvann så lenge det ikke er hardt eller kalkrikt. Tøm alltid vannet ut av steameren hvis den ikke skal brukes over lengre tid.
Rist ut plagget og heng det på en kleshenger. Lukk eventuelle knapper og glidelåser for å sikre en jevn dampfordeling.
Når indikatorlampen lyser grønt, er steameren klar til bruk. Ta tak i nederste del av plagget og strekk forsiktig samtidig som du presser munnstykket på steameren helt inntil plagget. For best resultat, dampe i rolige bevegelser fra innsiden og ut. Hvis du damper en skjorte, kan du starte med mansjetter og krage og avslutte med resten av plagget. La plagget kjøle seg ned noen minutter før du tar det i bruk.
Tips til steamingen
Du kan steame det meste, alt fra klær til gardiner og duker. De fleste materialer kan steames, bortsett fra skinn og semsket skinn (mokka). Materialer som silke, kasjmir og fløyel bør helst steames og ikke strykes med et strykejern. For å unngå brettekanter på det steamede plagget, la det hvile noen minutter etter steamingen før du tar det i bruk. Pass på å bruke steameren i henhold til bruksanvisningen for optimal effekt og sikkerhet.
En steamer er et praktisk verktøy som kan komplettere eller til og med erstatte strykejernet. Med en steamer sparer du tid og oppnår et skrukkfritt og pent resultat på klærne dine. I tillegg fjerner steameren uønsket lukt, lettere smuss og bakterier, noe som bidrar til å holde klærne freshe og rene. Med riktig bruk av steameren kan du forlenge levetiden til klærne dine og redusere behovet for hyppig vasking. Så hvorfor bruke steamer? Fordi det er en rask, enkel og skånsom måte å få klærne dine til å se fantastiske ut!
Hva vil Wiki fortelle oss?
"Hvorfor bruke steamer?"
En klesdamper eller tøydamper er en type utstyr som brukes for å fjerne rynker fra tekstiler og plagg ved bruk av varm damp. Andre navn som brukes noen ganger er dampoppfrisker eller steamer. De kan for eksempel brukes for å rette ut skrukkete skjorter ved at dampen sørger for at stoffet slapper av og retter seg ut. Dampere kan også fjerne lukt.
Damperen fylles med vann som varmes opp og dunstes ut som damp. De fleste modeller har elektrisk ledning og kobles til nettspenning.
Håndholdte modeller kan brukes ved at plagget først henges på en kleshenger, hvorpå en vanntank fylles opp og varmes til damp etter noen minutter. Dampingen foregår så ved at man går over klesplagget med en styrkebevegelse. Noen anbefaler å bruke destillert vann for å unngå at det bygger seg opp mineraler i damperen.
Damping gjør at fibrene i tøyet «slapper av» i motsetning til strykejern hvor fibrene blir trykt flate, og damping er derfor mer skånsomt mot tøyet, samt at man unngår svidde klær som kan være en risiko med dårlige strykejern eller utrente brukere. Dampere gjør det også mulig å fjerne rynker på delikate tekstiler som for eksempel silke."