Vurderer du om det er bedre å våkne opp naturlig eller uten alarm? Les denne artikkelen for å utforske forskjellige metoder og deres innvirkning på søvnkvaliteten. Få også tips om bruk av mobiltelefon som vekkerklokke og alternative måter å våkne opp på.
Innholdsfortegnelse
Å våkne opp om morgenen er en daglig rutine for de fleste av oss. Men hvordan vi våkner opp kan ha en betydelig innvirkning på hvordan vi føler oss gjennom dagen. Valget av vekkerklokke kan spille en rolle i kvaliteten på søvnen vår og vår generelle velvære. I denne artikkelen vil vi utforske om det er bedre å våkne opp naturlig eller uten alarm, og vi vil se på forskjellige metoder og deres påvirkning på søvnkvaliteten.
Er det en god idé å bruke mobiltelefonen som vekkerklokke?
Mange av oss er avhengige av mobiltelefonen som vekkerklokke. Men hvis vi bruker telefonen til andre formål før vi legger oss, kan det påvirke søvnkvaliteten vår negativt. Studier har vist at økt mobilbruk, spesielt før sengetid, resulterer i dårligere søvnkvalitet. Hovedårsaken er lyset fra skjermen som forstyrrer hjernens naturlige rytme. Dette lyset, spesielt det blå lyset, forskyver den biologiske klokken senere, noe som gjør at vi føler oss trøtte senere på kvelden og at kroppen fortsatt er i søvntilstand når det er på tide å våkne om morgenen. Lyset fra skjermen har også en direkte påvirkning på hjernen, noe som gjør det vanskeligere å falle i søvn.
Hvis du velger å bruke mobiltelefonen som vekkerklokke, er det noen tiltak du kan ta for å redusere påvirkningen på søvnen. Sett telefonen i nattmodus for å filtrere ut blått lys og juster lysstyrken til en dempet nivå. Du bør også sette telefonen på lydløs og legge den på en myk overflate for å dempe vibrasjoner fra varsler og meldinger.
Er det bedre å våkne opp i tråd med kroppens naturlige rytmer?
I en ideell verden ville vi ikke trenge vekkerklokker; vi ville bare gå til sengs når vi følte oss trøtte og våkne når vi var klare. Men på grunn av det økende bruket av kunstig lys etter solnedgang, er det vanskelig å stole på når vi føler oss søvnige for å bestemme sengetiden vår. Vår naturlige søvnrytme har blitt forskjøvet senere, men de fleste av oss må likevel våkne opp til en bestemt tid for å dra på jobb eller skole, noe som betyr at søvnen vår blir forkortet. Dette fører også til at vi ofte våkner opp når kroppen vår tror det fortsatt er natt, noe som øker følelsen av "søvninert" - den døsigheten vi opplever umiddelbart etter oppvåkning.
Studier har vist at de fleste av oss ikke får tilstrekkelig med søvn, spesielt i løpet av arbeidsdager. Vi blir ofte avbrutt fra våre naturlige søvnrytmer på grunn av bruk av vekkerklokker. Men med flere mennesker som jobber hjemmefra som et resultat av pandemien, kan vi bruke den tidligere brukt på pendling til å bedre justere våre biologiske klokker med våre sosiale forpliktelser og dra nytte av helse- og produktivitetsfordelene.
Se også
Hva betyr det å våkne opp naturlig?
Vårt naturlige søvnvåkningssystem involverer to prosesser. Den første er homeostase, som gjør oss søvnigere jo lenger vi er våkne. Den andre er den sirkadiske prosessen, som kontrollerer forskjellige biologiske sykluser i kroppen vår i løpet av 24 timer, som for eksempel kroppstemperatur og utskillelse av hormoner som melatonin, som gjør oss søvnige. Våre sirkadiske sykluser er delvis styrt av våre gener, noe som betyr at hver persons syklus er litt annerledes. Dette er grunnen til at noen mennesker er morgenfugler og andre er natteugler. Men gener er ikke den eneste faktoren som påvirker de sirkadiske rytmer. Lys, spesielt dagslys, har stor innvirkning på reguleringen av vår biologiske klokke. Våre sirkadiske rytmer er synkronisert med lys/mørke-syklusen i solen, ikke vår arbeidsplan eller klokkeslettet på armen.
Det er til og med sesongvariasjoner i hvordan vi sover. Om vinteren forskjøves alt, fra når vi våkner opp til når kroppstemperaturen vår når sitt høydepunkt i løpet av dagen, senere med opptil 1,5-2 timer, og vi sover lenger. Men du legger kanskje ikke merke til det på grunn av sommertid og fordi ukens rutiner er begrenset av sosiale forpliktelser. Mange mennesker er så søvnberøvet fra arbeidsuken at de sover lenger i helgen for å ta igjen søvnen de har mistet, og de vet kanskje ikke engang hva deres naturlige søvnrytme er.
Alternativer for å våkne opp uten alarm
Hvis du vil prøve å våkne opp uten alarm, er det noen metoder du kan eksperimentere med. Disse inkluderer:
- Å justere sengetiden din slik at du får tilstrekkelig med søvn og våkner opp naturlig.
- Å utnytte naturlig lys ved å la gardinene være åpne eller bruke en lysvekker som simulerer soloppgang.
- Å eksperimentere med ulike søvn- og våknemønstre for å finne ut hva som fungerer best for deg.
Det er viktig å merke seg at ikke alle kan våkne opp naturlig uten alarm, spesielt når det er viktige sosiale eller arbeidsforpliktelser som krever at vi er våkne til en bestemt tid. Men hvis du har muligheten til å prøve det, kan det være verdt å se om det forbedrer søvnkvaliteten og generelle velvære.
Konklusjon
Å våkne opp naturlig eller uten alarm kan være en preferanse for noen, men det er viktig å vurdere individuelle behov og forpliktelser. Bruken av mobiltelefoner som vekkerklokker kan påvirke søvnkvaliteten negativt, spesielt hvis de brukes før sengetid. Å våkne opp i tråd med kroppens naturlige rytmer kan være ideelt, men det er ikke alltid mulig på grunn av arbeids- og sosiale forpliktelser. Hvis du ønsker å prøve å våkne opp uten alarm, kan du eksperimentere med ulike metoder og justere sengetiden din. Husk at søvn er individuelt, og det som fungerer for en person, fungerer ikke nødvendigvis for en annen.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
Å våkne opp kan bety slutten på søvnen, eller rett og slett et øyeblikk for å observere omgivelsene og justere kroppsstillingen før man sovner igjen. Søvende våkner vanligvis kort tid etter slutten av REM-fasen eller noen ganger midt i REM. Interne cirkadianske indikatorer, sammen med en vellykket reduksjon av behovet for homeostatisk søvn, fører vanligvis til oppvåkning og avslutning av søvnfasen. Oppvåkning innebærer økt elektrisk aktivitet i hjernen, som begynner med thalamus og sprer seg gjennom cortex.
På en typisk natt med søvn er det ikke mye tid som tilbringes i en våken tilstand. I ulike søvnstudier som er gjennomført ved hjelp av elektroencefalografi, har det blitt funnet at kvinner er våkne i 0-1% under nattesøvnen, mens menn er våkne i 0-2% i løpet av den tiden. Hos voksne øker våkenheten, spesielt i senere sykluser. En studie fant 3% av tiden våken i den første nitti-minutters søvnsyklusen, 8% i den andre, 10% i den tredje, 12% i den fjerde, og 13-14% i den femte. Mesteparten av denne våkenheten oppstod kort tid etter REM-søvn.
I dag våkner mange mennesker opp med en vekkerklokke; imidlertid kan folk også pålitelig våkne opp til en bestemt tid uten behov for en alarm. Mange sover ganske annerledes på arbeidsdager sammenlignet med fridager, et mønster som kan føre til kronisk sirkadisk desynkronisering. Mange mennesker ser regelmessig på TV og andre skjermer før de legger seg, noe som kan forverre forstyrrelsen av den sirkadiske syklusen. Vitenskapelige studier om søvn har vist at søvnstadiet ved oppvåkning er en viktig faktor som forsterker søvninertien.
Bestemmelsene for våkenhet etter oppvåkning inkluderer mengde/kvalitet av søvn, fysisk aktivitet dagen før, et karbohydratrikt frokost, og en lav blodsukkerrespons på det.