Finn den beste gassgrillen i prisklassen mellom 3500 kr og 6000 kr på GadgetsLand. Vi har testet og vurdert 13 griller, og gir deg innsikt i deres egenskaper og fordeler.
Innholdsfortegnelse
Rimelige griller du kan samle hele familien rundt
Med god utetemperatur og våren i anmarsj, betyr det også mye god mat fra grillen. Og vi nordmenn har etter hvert blitt ganske allsidige når det skal fristes med grillet mat.
Vi har nå samlet sammen et solid knippe gassgriller for å se hvilken av disse som er best. Her finner du griller mellom 3500 kroner og 6000 kroner, en prisklasse hvor du får mye grill for pengene og kampen om beinet er hard.
I alt har vi skrudd sammen, montert og testet tretten griller.
Det skulle vise seg at alle sammen vil kunne hjelpe deg med et godt resultat i sommer, selv om det er et klart sprik i kvaliteten fra best til dårligst.
Ekspertvurdering
I denne testen har vi hatt hjelp av tidligere norgesmester i både grilling og BBQ, Ole-Harald Gystad. Han har bistått med selve matlagingen og tilberedningen, men ettersom han tidligere har vært sponset av Weber for mange år siden, har vi i Tek tatt oss av selve vurderingene av grillene.
Oppdatert 20.04.2023: Vi har gått over og fjernet én av grillene som ikke lenger er for salg. Resten får du kjøpt. Og vi vil komme tilbake med en oppdatering av denne testen senere i vår/sommer med eventuelle nye modeller.
Uansett hvilken grill du velger og hvilke kvaliteter den har er det kokken som er den viktigste faktoren. Og så fort kokken er kjent med grillen kan ofte særegenheter som litt treg oppvarming eller andre ting kompenseres for.
Det er vanskelig å ta høyde for måten en grill «går seg til» for en person som blir vant til den i en test som denne. Vi har nødvendigvis ikke brukt en hel sommer med hver grill, selv om alle har blitt utsatt for et utvalg av grillmat og en svært habil grillkokk i testperioden.
Se også
Nordic Season - Best grill i test
Til tross for en relativt tidkrevende montering klatret Nordic Season seg helt til topps i testen. For når denne først er montert er den et beist av funksjoner som også føles kvalitetsmessig bra.
Her er det fire bluss og sidebrenner, med masse effekt. Vi liker at det er plass for pizzastein integrert i grillristen. Det er også gull verdt med en ekstra avlastingshylle øverst i grillen, enten for det som akkurat er ferdig, eller tilbehør og annet som skal stekes litt lenger unna varmen.
Vi liker spesielt godt vinduet som gjør at den som griller på øyemål, for eksempel ved å se etter kjøttsaft på biffen, kan gjøre det uten å måtte åpne grillen og slippe ut varmen. En liten ulempe er at det ikke er lys inni grillen, slik du gjerne kan finne på griller i de øvre prisklassene.
Bluegaz X1 - Premium grill med stor grillflate
Bluegaz X1 er en premium grill med en veldig stor grillflate. Til tross for sin luftige innside er den ekstremt tidseffektiv. Du kommer for eksempel opp i 300 grader på omtrent 8,5 minutter, noe som er raskere enn mange av de andre grillene når 250 grader. Det betyr at du lager en pizza i denne grillen – fra du starter den kald og setter pizzaen inn ved rundt 250 grader – på rekordraske 8 minutter. Dessuten rommer den to pizzasteiner, og ofte er man jo minst to i husholdningen.
Hvis du ikke er pizzaelsker, har du i stedet plass til en stor haug med hamburgere, grillspyd og alt annet du måtte ønske deg. I tillegg kan du enkelt plassere en røykenhet på platene over brennerne og dermed røyke reker og andre råvarer. De fire støpejernsristene er grovere enn på mange andre griller vi har testet, og gir et veldig godt inntrykk.
I det bakre rommet på X1 har du en varmebevaringsrist som du kan trekke ut for å få enda mer plass. Den går fra å være 13 cm dyp i innfelt posisjon til 24 cm når du trekker den ut. Rikelig med plass er med andre ord et sentralt prinsipp på X1.
Dessverre er ikke skapet under like godt gjennomtenkt. Der er det et hull ment for gassrøret. Vi skulle ønske det fantes en metallplate eller lignende å legge over hullet, slik at man kunne utnyttet hele plassen som hylleplan.
En annen ting som ødelegger noe, er at detaljene som holder dørene på skapet under, ikke er av aluminium og rustfritt stål som resten av grillen og derfor får rust. Dette oppleves som en kjedelig detalj å ha spart inn på.
Vi setter imidlertid pris på at det er kroker på begge kortsidene, og at man kan brette ned det ene sidebordet.
Viktige egenskaper å vurdere
Vi har laget en oversikt over de viktigste egenskapene vi mener at alle burde ta hensyn til når de skal vurdere en ny gassgrill. Dette er også utgangspunktet vårt for å finne de modellene vi mener er de beste, i forhold til pris.
Størrelse
Gassgriller kommer i ulike størrelser både i bredde, dybde, og høyde. En større gassgrill vil som regel ha flere brennere for å kunne dekke et større område med direkte grilling (vs. indirekte grilling), i tillegg til å ha en eller flere varmehyller i høyden.
Ved indirekte grilling ligger maten litt vekk fra varmekilden, i "den kalde sonen". Selv om det heter den kalde sonen så blir temperaturen fort pluss/minus et par hundre grader når lokket er på.
Med flere brennere kan du også velge områder som er varmere enn andre, som er perfekt om du skal grille forskjellige retter. Noen modeller kommer også med sidebord som påvirker den totale størrelsen.
Sidebord
Sidebord på en gassgrill er nesten helt nødvendig med mindre du vet at du har et annet bord du kan bruke som er lett tilgjengelig. Det gjør mester kokkens liv så mye enklere.
Rask oppvarming
Grillkongen Craig Whitson mener i følge Weber at noe av det viktigste med en gassgrill, er at den blir raskt varm, fordi det sikrer at du får mer ut av råvarene dine, og det gjør jobben din enklere.
For hver gang du åpner lokket under grillingen så vil også store deler av varmen forsvinne, så hvis du da må vente lenge på at varmen tar seg opp, så går det utover smaken. Utfordringen er at forhandlere ikke oppgir denne tidsrammen.
Flavorizer bars
Flavorizer bars har som hensikt å samle fett og matrester som drypper ned under grillristen for å beskytte brennerne, og samtidig gi enda bedre grillsmak.
Jevn varmefordeling
På lik linje som i en integrert stekeovn eller en komfyr, så er jevn varmefordeling helt avgjørende for å sikre at du får det samme resultatet jevnt over grillen. En svært enkel måte å finne ut av dette på er å bruke loff-trikset.
Termometer
Integrert, eller trådløst termometer er et utmerket verktøy for å sikre at gassgrillen har riktig temperatur før du starter, samtidig som du kan holde bedre oversikt underveis i prosessen.
De fleste gassgriller har termometer foran i lokket, men enkelte kommer også med trådløse løsninger som gjør at du enkelt kan gjøre flere ting samtidig, uten å være låst til å stå ved grillen hele tiden.
Kvalitet
Stabilitet og kvalitet er alltid viktig uavhengig av om det er spisebordet på en restaurant som vingler, eller pulten på kontoret som knirker. Det samme gjelder gassgriller. En solid og velbygd grill vil gi deg trygghet og glede i lang tid.
Med disse nøkkelkriteriene i tankene kan du velge den beste gassgrillen som passer dine behov og budsjett.