Stor test av luftrensere – pollenallergikernes nye bestevenn

58

Les vår stor test av luftrensere og finn den beste luftrenseren for allergikere. Fjern pollen, støv, muggsopp, og mer med våre anbefalinger.

Stor test av luftrensere – pollenallergikernes nye bestevenn

Mens mange jubler over vår, sommer og sol, kommer de varme årstidene også med dårlig nytt for mange: Pollen. Disse nærmest usynlige fiendene som fyller vårluften kan være trøblete, og det var også årsaken til at vi for første gang har testet luftrensere her på Tek.no.

Vi har tatt for oss ni forskjellige luftrensere, alle med relativt like spesifikasjoner og pris, mens størrelsen varierer litt. De er alle egnet for små til mellomstore rom, de kostet alle mellom 1500–2000 kroner da vi tok dem inn til test og de er alle ganske kompakte og fine.

Noen av dem har også andre fordeler som WiFi-tilkobling, app-styring og bærehåndtak, og dette anses naturligvis som hyggelige, om enn ikke kritiske, bonuser.

Hva kan en luftrenser gjøre?

Det er flere ting en luftrenser kan gjøre, men dens aller største styrke er evnen til å fjerne veldig, veldig små partikler fra luften. Ting du hverken ser eller tenker så mye over, men som kan påvirke hverdagen ganske mye.

For luftrenserne filtrerer ut det meste av luftbårne allergener, enten det er støv, pollen, muggsopp, muggsporer, støvmidd (og deres avføring), sot, tobakksrøyk og brannrøyk. Med HEPA-filter, som samtlige modeller i denne testen har, filtrerer de teknisk sett også ut luftbårne virus slik som coronavirus-partikler.

Det luftrensere derimot ikke kan forbedre er hvis luftkvaliteten er dårlig på grunn av for høy mengde CO₂ (Les: For lite oksygen), og HEPA-filteret i seg selv er heller ikke egnet for å ta hånd om matos og sterke lukter, såkalte VOCs (Volatile Organic Compounds). Dette krever en annen type filtrering, for eksempel via kullfilter, noe alle luftrenserne i testen også kan tilby. For de fleste er det inkludert i pakken, mens på to av dem må du kjøpe et slikt filter separat.

Luftrenseren vil heller ikke kunne hjelpe deg med å rense opp i støv, hår og partikler som allerede har lagt seg rundt omkring. Svever det rundt litt kattedander i luften vil luftrenseren trolig kunne filtrere det vekk, men har det allerede lagt seg på sofaputen må du heller ty til en støvsuger med HEPA-filter for å ta hånd om problemet.

I testene våre har vi fått bekreftet påstanden om at man heller bør kjøpe en luftrenser som er «for stor», enn en som er akkurat passe. Vil du for eksempel ha en luftrenser til soverommet ditt på 20 kvadratmeter, vil du ikke kjøpe luftrenseren som sier den maksimalt kan rense 20 kvadratmeter – gå heller for det dobbelte.

Testvinneren: Wilfa Fresh AP-100CW

For større totalstørrelse betyr større vifter, Wilfa Fresh AP-100CW er kåret til ny testvinner blant markedets billigere luftrensere, og anbefales til bruk i rom fra 11 - 25 kvm. Den er stillegående (fra 25 dB) selv med et effektivt HEPA 13 filter. Den har en partikkelsensor, automodus, nattmodus, full kontroll med app, og reduserer virus i luften.

Ting å tenke på: Det eneste negative med denne luftrenseren er at den støyer en del på høyeste hastighet, i likhet med alle andre luftrensere i denne prisklassen. Det beste er å la den stå i automodus hele tiden, og på nattmodus om natten, så skal det gå fint.

Viftekapasitet

Viftekapasitet måles i kubikkmeter og forteller deg hvor mye luft som luftrenseren kan sirkuleres per time. For deg med store allergi plager er det best med en luftrenser som sirkulerer luften fra 5 til 7 ganger i timen. Vi har regnet ut anbefalt areal basert på viftekapasitet (luftstrøm: 195 m³/t).

For personer med:

  • Allergi: anbefalt areal 28-39 m²
  • Astma: anbefalt areal 14-20 m²
  • Pollenallergi: anbefalt areal 19-27 m²

Lydnivå

De aller fleste luftrensere i denne prisklassen støyer en del på høyeste hastighet, og følgelig anbefaler vi at du lar Wilfa Fresh stå på automodus hele dagen, spesielt på sommeren og vinteren. På laveste hastighet støyer den 25 desibel og 55 desibel på høyeste hastighet. Den har 4 hastigheter.

Type filter

Luftrenseren fra Wilfa Fresh AP-100CW gjør en overraskende god jobb i mindre rom takket være 4-trinnsfiltreringen som gjør at den fjerner partikler, sopp, bakterier, lukt og virus.

  1. Forfilteret fjerner store støvpartikler og beskytter selve luftrenseren. Forfilteret kan vaskes.
  2. HEPA 13 filteret filtrerer opp til 99.97% av alle støvpartikler i luften, inkludert pollen, allergener, midd, sopp, etc.
  3. Kullfilteret fjerner organiske partikler fra luften som lukt og røyk, samt partikler fra husdyr.
  4. UV-C lampen fungerer litt på samme måte som plasma-funksjonen til Winix og Levoit, og eliminerer virus fra luften, også Covid-19 viruset.

Funksjoner

Luftrenseren fra Wilfa er kompatibel med WiLife-appen på mobilen, som gir deg full oversikt over luftkvaliteten din hjemme med historiske data over tid.

Den er også utstyrt med en partikkelsensor som registrerer hvor god- eller dårlig luftkvaliteten, og synliggjør dette med en lampe i betjeningspanelet.

Vi anbefaler at du bruker automodus funksjonen som gjør at luftrenseren øker i effekt desto dårligere luftkvaliteten er i rommet.

Hvis du ønsker å bruke luftrenseren på soverommet, så har den en praktisk nattmodus funksjon som reduserer både lys og lyd til et minimum.

Spørsmål og svar om luftrensere

Hva er forskjellen mellom en luftrenser og en vifte?

En vifte kjøper du for å blåse rundt luft, som gjør at du føler at det blir svalere innendørs. Den renser selvfølgelig ikke luften – snarere gjør den ting verre i mange tilfeller. En luftrenser er i de fleste tilfeller veldig dårlig som vifte (selv om det finnes unntak), fordi den ikke blåser på deg. I stedet fokuserer den på å suge inn luft, rense den og deretter spre den ut i rommet.

Hvordan fungerer en luftrenser?

Har du noen gang brukt en håv for å fjerne rusk i et basseng? En luftrenser fungerer, enkelt forklart, litt på samme måte. Luft suges inn i luftrenseren og passerer ett eller flere filtre før den sendes ut igjen. Et filter fanger opp ulike små partikler som er i luften, men som er for små til at vi kan oppfatte dem med øyet. Grunnen til at det kan være flere filtre i en renser, er at filtrene har ulik grad av effektivitet for ulike typer partikler.

Hvor lenge varer filteret i en luftrenser?

Det kommer selvfølgelig helt an på miljøet den står i, og hvor mye den brukes. I løpet av våre tester på mellom fire og fem måneder forbrukes vanligvis omtrent 50 % av filteret (i henhold til enhetene som har en app der dette måles).

Noen produsenter oppgir en omtrentlig levetid for filtrene sine, som kan være hvor som helst mellom 12 og 36 måneder.

Hva renser egentlig en luftrenser?

En luftrenser renser ganske enkelt små partikler i luften. Vanligvis måles partiklene etter hvor store de er, og deles inn i størrelsesklasser deretter.

Måleverdien her kalles PM, som står for "Particulate Matter". I praksis er dette enheten mikrometer, som forkortes μm. Hvis det står at en maskin suger opp partikler av størrelse PM10, betyr det rett og slett 10 mikrometer i størrelse og oppover. Partikler blir vanligvis synlige for øyet når de er 20 μm eller større. Til sammenligning er et menneskehår omtrent 70 μm tykt.

Det er et par standardmål som er mest vanlige for luftrensere:

  • PM10: Dette er det som vanligvis kalles grovere partikler som fortsatt ikke er synlige for øyet, som fint støv og enkelte organiske partikler.
  • PM2.5: Hvis du er allergisk mot pollen, er dette nivået du skal se etter. De fleste pollentyper faller inn i denne størrelseskategorien eller større, sammen med andre organiske partikler og sporer.
  • PM1: Luftrensere som kommer ned til dette nivået, skryter vanligvis av at de kan fjerne bakterier og virus, for eksempel covid-19. Dette er fordi noen bakterier og virus er små nok til å være i dette størrelsesområdet.

Med en god luftrenser som Wilfa Fresh AP-100CW kan du puste renere luft og redusere allergiske reaksjoner betydelig. Velg en luftrenser som passer til størrelsen på rommet ditt og som har et effektivt filter for å sikre best mulig resultat.

Luftrenser: 8 modeller i test (2023) - Ekspertenes vurderinger - Best-i-test .nu
Bildekilde: www.best-i-test.nu

Folk spør også

Er det lurt med luftrenser?

Hvorfor br du bruke en luftrenser Dette innebrer ikke bare forkjlelse og influensa, men ogs stv, pollen, muggsporer, dyreflass og partikler fra ryk. En luftrenser i seg selv vil ikke kunne erstatte godt renhold men derimot redusere mengden luftbrne partikler og redusere muligheten for smitte via luften i rommet.


Hvor bør man plassere luftrenser?

Plassering. Ideelt sett br luftrenseren st midt i rommet, men det er sjeldent mulig. Har du et ventilasjonsanlegg, s sett den gjerne der luften fra ventilasjonsanlegget kommer (ikke der luften suges ut).

Fullstendig svar på bedre-inneklima.no


Hvem trenger luftrenser?

Er luftrenser ndvendig: Luftrensere passer utmerket til personer med allergier, astma og luftveisproblemer fordi de fjerner stvpartikler i luften som fint stv, bakterier, hr, allergener, sopp, pollen, og lukt. De beste luftrenserne nytraliserer ogs virus.


Blir det mindre støv med luftrenser?

Blir det mindre stv med luftrenser? Det korte svaret er, at JA, det blir mindre stv med luftrenser, MEN, det er ikke sikkert du legger merke til det.

Fullstendig svar på bedre-inneklima.no