Vi har testet og vurdert 18 budsjettvennlige trådløse støvsugere for å finne de beste alternativene til under 5000 kr. Oppdag modeller med imponerende sugeevne og innovative funksjoner i vår grundige test.
Innholdsfortegnelse
Vi har testet trådløse støvsugere på budsjett
Ja, man finner kvalitet til langt under 5000 kr.
Om du synes det har blitt en kostbar affære å kjøpe støvsuger er du ikke alene. En bekjent av meg oppsummerte det slik: «Før i tiden plukket man opp en støvsuger på OBS til 500 kr, nå koster de jo en månedslønn!».
Og ja - skal du ha en toppmodell fra Philips, Miele eller Dyson så kan det fort ende med å lukte svidd av Visa-kortet. Men så er det heller ikke sånn at alle har behov for laserlys, vaskefunksjon eller et dusin ulike munnstykker.
Budsjettalternativer under 5000 kr
Derfor har vi hanket inn 18 modeller til under 5000 kr for å undersøke hvilke budsjettalternativer som finnes der ute. Noen koster til og med så lite som 1500 kroner, men fungerer likevel strålende!
Men er det sånn at de rimeligere modellene er kjedelige og grå? Nei, tvert imot faktisk. En del av de morsomste og mest oppfinnsomme løsningene finner man nettopp her. Et eksempel på det er at flere modeller kommer med såkalt «fleksibelt ledd», som betyr at selve røret på støvsugeren kan bøyes for å komme bedre til.
Vi finner også en spesiell «retningsuavhengig» Dyson-variant som vi tror kan være midt i blinken for noen. Og ikke minst: Vi har modeller fra produsenter som Wilfa og OBH Nordica - produsenter som man vanligvis ikke assosierer med trådløse støvsugere.
Men, finurlige løsninger til side: klarer de rimelige modellene å vare like lenge og støvsuge like godt som toppmodellene?
Vinneren av testen
I denne runden har vi hatt flere billigutgaver fra topprodusenter som Dyson, Miele og Philips inne til test. Ingen av de kan helt måle seg med toppmodellene, men én av de er veldig nær: nemlig Speedpro Max 8000 XC8045 fra Philips. Denne har samme motor og samme batteri som tidligere testvinner XC8149 (og oppfølgeren XC8349), men kommer uten vaskefunksjon.
Det er mye batterikraft og stor sugeevne til en overkommelig pris: derfor går XC8045 av som vinner i denne testen.
Se også
Andre anbefalte modeller
Når det gjelder de to Dyson-modellene i testen, nemlig V10 og Omni-Glide må man gå i kompromiss med både sugekraft og batterikraft. Omni-Glide er støvsuger som virkelig gjør det gøy å støvsuge. Samtidig har den altfor kort batteritid, så hvis du har planer om å støvsuge noe mer enn en liten leilighet, så vil det bli mye lading mellom øktene. Allikevel, hvis man er veldig sugen på Dyson, men har lyst til å spare litt penger, så er det et godt alternativ.
Utover det ønsker vi å trekke frem modellen Aqua Plus fra Wilfa og Electrolux Ultimate 7000. Dette er to veldig gode modeller pDette er den beste håndholdte støvsugeren
Vi har oppdatert vår samletest av håndholdte støvsugere - med blant annet Dreame sin nye modell Z10 Station med rengjøringsstasjon.
Vi har vært igjennom mange håndholdte støvsugere de siste årene, og ved siste oppdatering var det Dysons heftigste toppmodell – V15 – som stakk av med seieren. Gangen før der igjen var det Philips SpeedPro Max Aqua XC8149, med sin kombinasjon av vaske- og støvsugingsfunksjon, som imponerte oss mest. Nå har vi oppdatert testen med to flunkende nye Dyson-modeller - der den ene kan skilte med vaskefunksjon. Nærmeste bestemt Dyson Gen5detect Absolute og Dyson V15s Detect Submarine. I tillegg er testen oppdatert med Philips sin nye Aqua-modell og Dreame sin Z10 Station med egen rengjøringsstasjon.
Electrolux har tidligere imponert oss med innovative løsninger som blant annet «Brush roll clean» som løser problemet med å fjerne hår fra munnstykket på en effektiv måte. På sin nyeste modell er denne pedalen også til stede. Bosch på sin side er kjent for sine batteriløsninger, og modellen vi har testet kommer med to batterier og mulighet for hurtiglading.
Driftstid
Den kraftige motoren opprettholder sterkere sugeeffekt lenger, med 30 % høyere effektivitet som gjør at du får en batteritid på 80 minutter i Øko-modus, 35 minutter i vanlig modus, og 28 minutter i turbomodus.
Sugeevne
Sugeevnen på en støvsuger avhenger av forholdet mellom sugekapasiteten (kPa), luftwatt (AW), tettheten i filteret, og designet på munnstykket. Luftwatt må ikke forveksles med motor watt. Sistnevnte har ingen effekt på hvor godt støvsugeren gjør jobben sin.
Verken Philips og Dyson oppgir dessverre ikke sugetrykket (kPa) eller luftkraften (Aw) på sine håndstøvsugere, som gjør det litt vanskelig å sammenligne med de som måler dette.
Jeg har testet denne mye på parkett og tepper, og den gjør en veldig god jobb, mye fordi den har innsug foran og bak, i motsetning til de fleste som bare har det i front.
Filter
Filteret i håndstøvsugeren fra Philips fanger opptil 99,7 % av alt fint støv, partikler og allergener, tilsvarende et HEPA 12 filter. Det er vaskbart men må byttes ca. 1-2 ganger i året.
Det bidrar til å bedre inneklimaet for store og små i hjemmet ditt året rundt, enten det er snakk om fyringssesongen eller pollensesongen.
Munnstykker
Det 360° graders sugemunnstykket suger opp fra alle kantene, og den har påmontert møbelmunnstykke slik at du enkelt kan bytte. I tillegg følger det med et turbo munnstykke som skal være spesielt godt egnet for dyrehår.
Tepper
Håndstøvsugere er ikke veldig gode på tepper og har en liten vei å gå sammenlignet med tradisjonelle støvsugere med ledning, men den gjør en relativt god jobb. Har du husdyr kan det bli litt klø