Finn ut hvem som betaler for utenlandske samtaler når man ringer fra utlandet. Les om kortsikkerhet, takster og mobilabonnementer ved bruk av mobil i utlandet, og lær hvordan du kan beskytte deg mot kortsvindel. Sammenlign mobilabonnementer og takster for å finne det mest kostnadseffektive alternativet for dine behov.
Innholdsfortegnelse
Generelt sett er det kortholderen som betaler for utenlandske samtaler når man ringer fra utlandet. Dette gjelder både for kreditt- og debetkort. Hvis man bruker et rent kredittkort, er det vanligvis ikke nødvendig å taste pin-koden ved varekjøp, men man må legitimere seg på annen måte. Hvis det derimot er et debetkort knyttet til et nasjonalt betalingssystem, som for eksempel BankAxept i Norge, må man bruke pin-koden ved kjøp. Det er derfor mer vanlig at stjålne debetkort blir misbrukt på internett eller på brukersteder som kun har avtale med de internasjonale betalingssystemene.
Kortsikkerhet når man ringer fra utlandet
Når man ringer fra utlandet, er det viktig å være oppmerksom på kortsikkerhet. Kortsvindel er en type svindel der falske, stjålne eller kopierte kreditt- eller debetkort blir brukt til å kjøpe varer og tjenester. Svindlere benytter seg av ulike metoder for å skaffe seg kortinformasjon, inkludert phishing gjennom e-post og telefon, skimming av kortinformasjon i minibanker, identitetstyveri og datainnbrudd hos firmaer som behandler korttransaksjoner. Det er derfor viktig å være forsiktig med å gi ut kortinformasjon og å nøye overvåke kortbruken for mistenkelig aktivitet.
For å beskytte seg mot kortsvindel og sikre kortsikkerhet, er det viktig å være oppmerksom på pin-koden og ikke la den bli observert av andre. Det er også viktig å beskytte CVV/CVC2-koden, som brukes til å verifisere kortet ved netthandel, og ikke dele den med uautoriserte personer. Innføringen av chip-kort har bidratt til økt sikkerhet, da mer informasjon kan lagres tryggere på kortet enn i magnetstripen. Det finnes også antiskimming-utstyr som kan oppdage og forhindre skimming på minibanker.
For å bekjempe kortsvindel samarbeider banker, kortselskaper og politi tett. De overvåker kortsvindel, identifiserer trender og metoder, og gjennomfører etterforskning og straffeforfølgning av forbryterne. Det er derfor viktig å rapportere mistenkelig kortbruk til relevante myndigheter for å bidra til å bekjempe kortsvindel.
Takster og mobilabonnement ved bruk av mobil i utlandet
Når man skal bruke mobilen i utlandet, er det viktig å sjekke takstene på mobiloperatørens hjemmeside før man reiser. Dette kan spare deg for unødvendige kostnader. Mobiloperatørene har som regel avtaler med flere mobiloperatører i andre land, så det gjelder sannsynligvis også landet du skal reise til.
Det kan være stor forskjell i takster mellom mobiloperatørene. Dette gjelder både vurdering per sekund eller per påbegynt minutt, samt hvilken dekning de tilbyr. Prisen avhenger av hvilken operatør/mobilnett du bruker i utlandet.
Ved valg av mobilabonnement for bruk i utlandet er det flere ting å være oppmerksom på. Noen mobilabonnementer inkluderer fri bruk i Norden, så det kan være lurt å velge et slikt abonnement hvis man ringer mye til Norge og de andre nordiske landene. Hvis man ringer til spesifikke land utenom Norden, kan det være gunstig å velge et abonnement som inkluderer ubegrenset ringing til disse landene.
Husk også å være oppmerksom på eventuell telefonsvarer utenfor EU. Hvis telefonsvareren er aktivert, vil samtaler videresendes dit, noe som kan bli kostbart da man må betale for to samtaler: en til mobilen i utlandet og en til telefonsvareren i Norge. Man kan velge å slå av telefonsvareren for å unngå ekstra kostnader, men da kan man heller ikke motta meldinger mens man er i utlandet. Et annet alternativ er å videresende alle samtaler til telefonsvareren, slik at anropene sendes dit. Dette vil imidlertid begrense muligheten for å motta anrop fra utlandet.
Takster og abonnementer for å ringe fra Norge til utlandet
Reglene om fri EU-roaming gjelder ikke når man ringer fra Norge til utlandet. Derfor er det viktig å sjekke hva som eventuelt inngår i mobilabonnementet når man ringer til utlandet. Prisene for å ringe til utlandet varierer avhengig av mobiloperatøren din. Noen mobilabonnementer tilbyr pakkepriser som kan lønne seg dersom man ringer mye til utlandet. Det kan være lurt å undersøke hvilke mobilabonnementer som inkluderer gunstige priser for de landene man ofte ringer til.
For å illustrere prisforskjellene, har vi sett på hva det koster å ringe fra Norge til syv aktuelle land: Danmark, Sverige, Polen, Spania, Thailand, Pakistan og USA. Prisene varierer betydelig avhengig av mobiloperatøren.
Land | Pris per minutt |
---|---|
Danmark | Varierer avhengig av mobiloperatør |
Sverige | Varierer avhengig av mobiloperatør |
Polen | Varierer avhengig av mobiloperatør |
Spania | Varierer avhengig av mobiloperatør |
Thailand | Varierer avhengig av mobiloperatør |
Pakistan | Varierer avhengig av mobiloperatør |
USA | Varierer avhengig av mobiloperatør |
Det kan være lurt å velge mobilabonnementer som inkluderer fri bruk i Norden eller ubegrenset ringing til spesifikke land hvis man ringer mye til utlandet. Mobilabonnementene fra Onecall, Talkmore og Mycall tilbyr gunstige priser for både innenlands og utenlands bruk. Onecall og Talkmore er spesielt gunstige for de som ringer mye til Norge og Norden, mens Mycall har abonnementer som inkluderer ubegrenset ringing til både EU, Storbritannia, USA og Canada.
Det er viktig å merke seg at prisene kan variere over tid og at det lønner seg å sjekke mobiloperatørens hjemmeside for oppdaterte priser og tilbud.
Bruk av tjenester som krever internett
Flere mobiloperatører anbefaler å bruke tjenester som krever internett når man ringer til utlandet. Dette kan være en mer kostnadseffektiv løsning enn tradisjonelle telefonsamtaler. Tjenester som WeChat, WhatsApp og Messenger tilbyr muligheten til å ringe og sende meldinger via internettforbindelse, noe som kan være billigere eller til og med gratis.
I tillegg til telefonsamtaler kan det også være en god idé å undersøke takstene for SMS og databruk når man er i utlandet. Noen mobilabonnementer inkluderer fri bruk av SMS og databruk i utlandet, mens andre operatører kan ta ekstra betalt for disse tjenestene.
For å få full kontroll på surfingen i utlandet anbefales det å bruke tjenester som Datakontroll Utland og relevante mobilapper, for eksempel Mitt Telenor-appen, som kan hjelpe deg med å holde oversikt over databruken og eventuelle kostnader.
Sammenligning av mobilabonnementer og takster for bruk i utlandet kan være en god strategi for å finne det mest kostnadseffektive alternativet for dine behov. Husk å sjekke mobiloperatørens hjemmeside for oppdatert informasjon og ta kontakt med kundeservice hvis du har spørsmål eller trenger ytterligere informasjon.
Se også
Hva vil Wiki fortelle oss?
Kortsikkerhet er et viktig tema når man ringer fra utlandet. Når det gjelder betaling for utenlandske samtaler, er det vanligvis kortholderen som betaler for disse kostnadene. Dette gjelder både for kreditt- og debetkort. Ved bruk av et rent kredittkort trenger brukeren som regel ikke å taste pin-koden ved varekjøp, men må legitimere seg. På den annen side, hvis det stjålne kortet er et debetkort knyttet til et nasjonalt betalingssystem som BankAxept i Norge, må man bruke pin-koden ved kjøp. Derfor er det mer vanlig at stjålne debetkort blir misbrukt på internett og på brukersteder som kun har avtale med de internasjonale betalingssystemene.
Når man ringer fra utlandet, kan det også være viktig å være oppmerksom på kortsvindel. Kortsvindel er en type svindel hvor et falskt, stjålet eller kopiert kreditt- eller debetkort blir brukt til å kjøpe varer og tjenester. Svindlerne bruker forskjellige metoder for å tilegne seg kortinformasjon, inkludert phishing gjennom e-post og telefon, skimming av kortinformasjon i minibanker, identitetstyveri og datainnbrudd hos firmaer som behandler korttransaksjoner. Det er derfor viktig å være forsiktig med å gi ut kortinformasjon og å overvåke kortbruken nøye for mistenkelig aktivitet.
For å beskytte seg mot kortsvindel og sikre kortsikkerhet, er det viktig å være oppmerksom på pin-koden og ikke la den bli observert av andre. I tillegg er CVV/CVC2-kode, som brukes til å verifisere kortet ved netthandel, viktig å beskytte og ikke dele med uautoriserte personer. Innføringen av chip-kort har også bidratt til økt sikkerhet, da mye ekstra informasjon kan lagres på kortet på en tryggere måte enn i magnetstripen. Det finnes også antiskimming-utstyr som kan bidra til å oppdage og forhindre skimming på minibanker.
For å bekjempe kortsvindel jobber banker, kortselskaper og politi tett sammen. De overvåker kortsvindel, identifiserer trender og metoder, og gjennomfører etterforskning og påtale av forbryterne. Det er derfor viktig å rapportere mistenkelig kortbruk til relevante myndigheter for å bidra til å bekjempe kortsvindel.