Er det gratis å ringe i Europa?

58

Les om reglene for å ringe i Europa og hvorvidt det er gratis. Finn ut mer om "roam like at home" reglene, maksimalprisregulering og priser for å ringe fra Norge til utlandet. Sjekk også alternative kostnadseffektive løsninger og viktigheten av å kjenne nødnummeret i landet du befinner deg i.

Med Datakontroll Utland og Mitt Telenor-appen får du full kontroll på surfingen i utlandet. Fra 15. juni 2017 har det vært samme pris å bruke mobiltelefonen på reise i Europa som hjemme i Norge. Dette skyldes "roam like at home" reglene som ble innført av EU. Disse reglene betyr at norske mobilkunder i utgangspunktet ikke trenger å bekymre seg for dyre mobilregninger etter ferier og arbeidsreiser til EU- og EØS-land.

I dag innføres endelig fri roaming i Europa. Men det er fortsatt mulig å gå  på en smell.
Bildekilde: www.aftenposten.no

Bakgrunn

Reglene om "roam like at home" ble innført som et resultat av samarbeid mellom EU-kommisjonen og medlemslandene for å regulere prisene for bruk av mobiltelefon på reise innenfor EU/EØS. Prisreguleringen startet med tale, deretter ble det utvidet til å inkludere SMS og til slutt datasurfing. Denne reguleringen har gjort det enklere for nordmenn å feriere i EU/EØS-land uten å bekymre seg for ekstra kostnader for samtaler, SMS eller datatrafikk.

Gjeldende felleseuropeisk regulering av prisene for internasjonal gjesting utløper 30. juni 2022. Europakommisjonen har derfor fremmet forslag til ny regulering som vil gjelde fra 1. juni 2022. Den foreslåtte reguleringen sikrer "roam like at home" i ti nye år og inneholder også nye regler om blant annet bruk av overtakserte tjenester, tjenestekvalitet og tilgang til nødkommunikasjonstjenester.

Nå er det klart når du kan surfe og ringe i EU uten å betale ekstra
Bildekilde: www.aftenposten.no

Maksimalprisregulering på internasjonale samtaler og SMS fra Norge

Fra 1. juli 2019 ble det innført maksimalprisregulering av internasjonale samtaler og SMS i Norge, både fra fastnett og mobilnett. Denne reguleringen gjelder prisene norske forbrukere betaler for å ringe eller sende SMS fra Norge til et annet EU- eller EØS-land. Det er viktig å merke seg at maksimalprisreguleringen ikke er en del av "roam like at home" regelverket. Formålet med denne reguleringen er å beskytte forbrukere mot urimelig høye priser for samtaler og SMS.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 08:13 23
Hva er fe på Samsung?
Nyheter 20.01.2024, 03:24 21
Når er Black Week i 2023?

Prisene for å ringe fra Norge til utlandet

Det er viktig å være oppmerksom på at reglene om fri EU-roaming ikke gjelder når man ringer fra Norge til utlandet. Prisene for å ringe til utlandet kan variere avhengig av mobilabonnementet ditt og hvilket land du ringer til. Noen mobilabonnementer inkluderer fri bruk i Norden, mens andre har spesifikke pakker for internasjonal samtale.

For eksempel, hvis du ringer til Sverige eller Danmark uten å ha en spesifikk pakke, kan prisene variere mellom mobiloperatørene. Onecall og Talkmore er blant de gunstigste alternativene hvis du ringer mye til Norden. Mycall tilbyr abonnementer som inkluderer ubegrenset ringing til både EU, Storbritannia, USA og Canada, men disse kan være litt dyrere enn abonnementene fra andre operatører.

Når det gjelder Storbritannia, har de fleste selskapene samme pris som for Spania og Polen. Det kan imidlertid være lurt å sjekke med mobiloperatøren din for oppdaterte priser, da de kan endre seg over tid.

Noen mobiloperatører anbefaler å bruke internettbaserte tjenester som krever internettforbindelse for å ringe til utlandet, da dette kan være en mer kostnadseffektiv løsning. Det er også viktig å merke seg at det finnes ulike nødnumre i ulike deler av Europa, og det anbefales å være kjent med nødnummeret i det landet du befinner deg i.

Ring gratis til Tyrkiet, Norden, Tyskland og resten af EU
Bildekilde: telepristjek.dk

Konklusjon

Det er ikke gratis å ringe fra Norge til utlandet, og prisene kan variere avhengig av mobilabonnementet ditt og destinasjonslandet. "Roam like at home" reglene gjelder kun for bruk av mobiltelefonen i EU/EØS-land når du er på reise. Det er viktig å sjekke med mobiloperatøren din for spesifikke priser og pakker for internasjonale samtaler. Å bruke internettbaserte tjenester kan være en mer kostnadseffektiv løsning for å ringe til utlandet. Husk også å være kjent med nødnummeret i landet du befinner deg i.

Ikke gratis å ringe gratisnummer – E24
Bildekilde: e24.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Europa

Det finnes ulike nødnumre i ulike deler av Europa. Noen land har flere nødnumre, andre bare ett enkelt universalnummer. I Den europeiske union samt Sveits, Russland og Ukraina er 112 standard nødnummer, men det er fullt tillatt å ha andre nødnumre i tillegg. Det er mange av landene som har dette, men Sverige, Finland og Island har bare 112. I Danmark er 112 et felles hovednummer, i tillegg finnes telefonnr. 1813 i regionhovedstaden, der borgerne kan ringe og få medisinsk hjelp. I Norge kan en ringe direkte til de enkelte nødetatene. Uansett hvilket av de tre hovednumrene en ringer, kan en ved behov bli satt videre til en annen etat. Om en bør samle alle nødnumrene under ett enkelt nummer, diskuteres.

Nødnummeret 112 har svært god tilgjengelighet fra mobiltelefon da de er utstyrt med programvare for «Emergency Call Setup» som støtter det nummeret. Det betyr at en når frem, selv om en ikke har simkort i mobiltelefonen, eller dekning fra egen operatør.

Folk spør også

Hva koster det å ringe i EU?

Maksimalpris ved ringe til EU/ES-land Maksimalprisen for ringe er 19 cent pluss mva (23,75 cent). For en SMS er maksimalprisen 6 cent pluss mva (7,5 cent). Med en valutakurs for euro p 10 kroner blir maksimalprisene da omtrent 2,38 kroner, og 75 re.

Fullstendig svar på www.smartepenger.no


Kan man bruke mobildata i Europa?

Bruk i EU/ES (EU-inkludert) Du kan med andre ord ringe, sende SMS og MMS og bruke mobildata i EU og ES, uten bekymre deg for regningen.

Fullstendig svar på www.ice.no


Hvor mye koster det å ringe fra Norge til Frankrike?

Ringe og SMS

Fullstendig svar på www.ice.no


Er roaming gratis?

Hva koster roaming? Roaming i Norge er for det meste inkludert hos 90% av alle mobiloperatrer. S lenge du bruker mobiltelefonen din i EU/ES kan du ringe, sende tekstmeldinger og bruke mobildata helt kostnadsfritt. Akkurat som i Norge.


Videoer

5 Tips to USE YOUR PHONE Internationally (And Avoid Roaming Charges)

Make calls while traveling internationally (NO ROAMING FEES)

Staysman & Lazz - En godt stekt pizza

Fanfare Ciocârlia - Asfalt Tango

Gib mir 1,5 Jahre Glow up… Insta: chris.mrb folgt gerne #glowup

Behind the Line: Escape to Dunkirk (Action, War) Full Length Movie

THE FILTHIEST HOUSE IN EUROPE 🥺 | Cleaning for FREE! 💕

Weltgeschichte - grundlegende historische Fakten (Doku Hörbuch)