Hvor er det mest lyn i Norge?

23

Få en oversikt over hvilke steder i Norge som har flest og færrest lynnedslag. Oppdag konsekvensene av lynnedslag og hvorfor det er mer tordenvær om sommeren.

Sommeren er mange steder synonymt med trykkende luft – med påfølgende lyn og torden. Men det er store variasjoner når det gjelder hvor ofte de ulike kommunene i landet vårt er utsatt for tordenvær.

Her lyner det mest - og minst i Norge - Frende Forsikring
Bildekilde: www.frende.no

Oversikt over flest og færrest lynnedslag

Frende forsikring har laget en oversikt over hvilke steder det er registrert flest og færrest lynnedslag, basert på tall fra Meteorologisk institutt. Noen av kommunene med flest lynnedslag inkluderer Lørenskog, Akershus; Nes, Akershus; Sør-Odal, Hedmark; Skedsmo, Akershus; Rindal, Møre og Romsdal; og Nittedal, Akershus. På den andre siden har kommuner som Harstad, Troms; Sortland, Nordland; og Karlsøy, Troms, færrest registrerte lynnedslag.

Ifølge forsikringsselskapet er tiden etter Sankthans høysesong for lyn og torden, med 80 prosent av alle skader grunnet lynnedslag som meldes inn i årets tredje og fjerde kvartal.

Været, lyn | Her lyner det mest og minst i Norge
Bildekilde: www.nordlys.no

Antall lynnedslag

I 2016 registrerte Meteorologisk institutt 89 406 lynnedslag i Norge. Dette tallet var imidlertid langt lavere enn toppåret 2014, da det ble registrert hele 630 118 lynnedslag. Ved utgangen av juli i år er det foreløpige tallet 27 124 lynnedslag.

Det er også store variasjoner i antallet lyn og påfølgende skader fra år til år og fra sesong til sesong. Hittil i år har lynet slått ned mer enn 110 000 ganger i "fastland med økonomisk sone", som inkluderer bakke, fjord og kystområder i Norge. Dette antallet er allerede høyere enn årstotalen for 2015, 2016 og 2017.

Skader etter lynnedslag

Skadestatistikken viser at branner er en vanlig konsekvens av lynnedslag. Matvarer i kjøleskap og frysere kan også bli ødelagt, og elektronikk som TV-er og PC-er kan bli skadet. Det er viktig å være oppmerksom på at lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt, selv om ladere ikke er i bruk når lynet slår ned.

I 30 av de 33 siste årene har det vært et klart flertall av branner etter lynnedslag i tredje kvartal, ifølge tall fra Finans Norge. Toppåret 2014 var spesielt med totalt 739 762 lynnedslag og over 18 000 skader rapportert.

I disse 10 kommunene lyner det mest – og her lyner det minst
Bildekilde: www.p4.no

Lyn og torden om sommeren og vinteren

Sommeren er vanligvis forbundet med lyn og torden på grunn av varmere vær og høyere luftfuktighet. For at lyn og torden skal dannes, kreves ustabile værforhold med en rask temperaturforandring med høyden.

Om sommeren oppstår dette ofte i Sørøst-Norge på grunn av soloppvarming av bakken, som fører til at den varme luften stiger. Ustabil luft kan skape bygeskyer som gir opphav til lyn og torden.

På vinterstid oppstår tordenvær gjerne langs kysten fordi havet er varmere enn luften. Bygeskyer dannes over havet og driver inn mot kysten, og når luftmassene stiger over land, oppstår nedbør og lynaktivitet.

Om vinteren er det generelt få lynnedslag sammenlignet med om sommeren. Flest lynnedslag langs kysten finner vi på Vestlandet og nordover, mens Sørøst-Norge og Finnmarksvidda har flest lynnedslag om sommeren.

Se hvor lynet slo ned: 10.390 lynnedslag i natt - VG
Bildekilde: www.vg.no

Lynnedslag globalt

Tordenvær kan oppstå over hele verden, men mest tordenvær er det i områder med tropiske regnskoger hvor det kan oppstå daglig. Noen av de mest tordenværsutsatte områdene inkluderer Uganda og øya Java i Indonesia. I tempererte områder er det mest vanlig om våren og sommeren, men tordenvær kan oppstå når som helst på året i forbindelse med kaldfronter.

I Norge oppstår det oftere tordenvær i indre strøk enn ved kysten om sommeren på grunn av kraftigere oppvarming av jordoverflaten. Om vinteren forekommer tordenvær nesten bare langs kysten, spesielt på Vestlandet.

Det er verdt å merke seg at lynnedslag sjelden resulterer i personskader. Mellom 1996 og 2013 ble det kun registrert tre dødsfall som følge av lynnedslag i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Hva vil Wiki fortelle oss?

Tordenvær kan oppstå over hele verden, men mest tordenvær er det i områder med tropiske regnskoger der det kan oppstå daglig. Områder i Uganda og øya Java i Indonesia er blitt nevnt som de stedene på jorda med mest tordenvær. I tempererte områder er det mest vanlig om våren og sommeren, men kan oppstå når som helst på året i forbindelse med kaldfronter. Det største og mest farlige tordenværet oppstår oftest i Midtvesten og de sørlige delstatene i USA, der uværet kan produsere svært store hagl og kraftige tornadoer. I Norge oppstår det oftere tordenvær i indre strøk enn ute ved kysten om sommeren på grunn av kraftigere oppvarming av jordoverflaten. Om vinteren forekommer derimot tordenvær nesten bare langs kysten, særlig på Vestlandet.

Folk spør også

Når lyner det mest i Norge?

P sensommeren er forholdene ideelle for lage hye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor. P Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om hsten og vinteren. Da er temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over og slik dannes bygeskyer.

Fullstendig svar på www.frende.no


Hvor er det flest lynnedslag?

– Om vinteren er det langs kysten fra Vestlandet og nordover at det er flest lynnedslag, mens om sommeren er det i Srst-Norge og Finnmarksvidda det er flest, forteller Skaland.

Fullstendig svar på www.nrk.no


Hvor langt unna er lynet?

I tordenvr kan du noks enkelt finne ut hvor langt unna lynnedslagene er ved lytte og observere. Dersom det tar tre sekunder fra du ser lysglimtet etter et lyn til du hrer tordenbraket, vil det si at nedslaget er cirka n kilometer unna. Forklaringen er at lyden av braket beveger seg med 333 meter i sekundet.

Fullstendig svar på www.tek.no


Er det sant at lynet aldri slår ned to ganger på samme sted?

Lynet slr aldri ned p samme sted to ganger. Til det svarer Smits: – Det er nok bare en myte. Det er ikke sikkert at det ikke skjer, men da er det isfall ganske sjelden.


Videoer

Derfor kan hestehuller være livsfarlige

Denne Mand Faldt Ud Af En Rutsjebane! 😱

10 Things We Wish We Knew BEFORE Travelling To VIETNAM in 2023

5 DYR SOM DU ER GLAD FOR AT ER UTRYDDET🤯

Hvor kommer innvandreren fra? | Praktisk info med Jon Almaas | discovery+ Norge

The Arctic Circle by Train / Part 1 / Oslo to Trondheim

80-90's Hollywood Actresses and Their Shocking Look In 2020

Worlds Most Beautiful Train Journeys - Flamsbana - Flam Railway - Norway