Hvor er det mest torden i Norge?

28

Med sommeren kommer også tiden for tordenvær i Norge. Finn ut hvor i landet det er mest torden, hva økende antall lynnedslag betyr for forsikringsskader, og hva som forårsaker tordenvær. Les mer på GadgetsLand.

Med sommeren kommer også tiden for tordenvær i Norge. Høysesongen for lynnedslag ligger vanligvis i sensommeren og høstperioden, spesielt i juli, august og september. Ifølge Meteorologisk institutt har antallet lynnedslag hittil i år allerede overskredet tallene for hele året i 2015, 2016 og 2017. Lynnedslagene har hovedsakelig forekommet på fastlandet, i økonomiske soner, og langs kysten og fjordene i Norge.

Årsaken til den økende mengden lynnedslag i år kan delvis tilskrives det hyppige høytrykksværet, som resulterer i færre dager med lyn, men mer intense hendelser. Dette har ført til en rekke skader, hvorav brannskader er de vanligste. Matvarer som blir ødelagt i kjøleskap og frysere samt skader på elektronikk som TV-er og PC-er er også kjente konsekvenser av lynnedslag.

Lynnedslag og forsikringsskader

I årene med hyppige lynnedslag rapporteres det betydelige forsikringsskader. I 2014 ble det registrert over 739 000 lynnedslag, som resulterte i over 18 000 skader og forsikringsutbetalinger på over 500 millioner kroner. I 2017 var erstatningene på 137 millioner kroner, og i 2016 var de på 227 millioner kroner. Selv om det kan være vanskelig å forutsi totalt antall skader for 2018, har antallet lynnedslag allerede overgått fjorårets tall, og det kan derfor bli et av de verre årene for forsikringsskader etter det toppåret i 2014.

Til tross for det økende antallet lynnedslag, er det heldigvis sjelden at slike hendelser fører til personskader. Statistisk sentralbyrå har registrert kun tre dødsfall på grunn av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013.

Regionale forskjeller i lynaktivitet

Det er store regionale forskjeller når det gjelder hvor ofte ulike kommuner i Norge opplever tordenvær. Forsikringsselskapet Frende har basert på tall fra Meteorologisk institutt utarbeidet en oversikt over steder med flest og færrest lynnedslag. Ifølge oversikten er noen av stedene med høyest registrert lynaktivitet Lørenskog, Nes, Sør-Odal, Skedsmo, og Rindal i tillegg til flere andre kommuner på Østlandet og i Nordland.

Det er også verdt å merke seg at perioden etter Sankthans er spesielt utsatt for tordenvær, og 80 prosent av alle skader som skyldes lynnedslag rapporteres inn i tredje og fjerde kvartal.

Årsakene til lyn og torden

Årsaken til at lyn og torden oppstår er knyttet til ustabile værforhold og rask temperaturforandring med høyden. Om sommeren opplever vi vanligvis varmere vær og høyere luftfuktighet, spesielt i Sørøst-Norge, der soloppvarming av bakken fører til oppstigning av varm luft. Denne oppstigende luften avkjøles og danner tordenskyer som kan generere lyn og torden.

I vinterhalvåret skjer tordenvær vanligvis langs kysten, spesielt når kald luft fra Grønland møter det varmere havet. Bygeskyer dannes over havet og driver inn mot kysten, noe som resulterer i nedbør og lynaktivitet når luftmassene stiger over land. Lynnedslagene om vinteren kommer fra en lavere del av skyen, noe som bidrar til større effekt og kraftigere lynnedslag når de når bakken.

Samlet sett er det mest lynaktivitet i Sørøst-Norge og på Finnmarksvidda gjennom året, mens det er mindre lynaktivitet langs kysten i Nord-Norge og i deler av fjellområdene i Sør-Norge.

Oppsummering

Tordenvær er et vanlig fenomen om sommeren i Norge, med høysesong i sensommeren og høstperioden. Antallet lynnedslag har økt betydelig i år sammenlignet med tidligere år, og det er en økning i forsikringsskader som følge av branner, skader på elektronikk og ødeleggelse av matvarer. Mens det er regionale forskjeller i lynaktivitet, er det spesielt viktig å være oppmerksom på tordenvær i perioden etter Sankthans. Ustabile værforhold og temperaturforskjeller spiller en viktig rolle i dannelse av lyn og torden, og om sommeren skjer dette ofte på grunn av soloppvarming av bakken. Om vinteren er det gjerne langs kysten, der havet er varmere enn luften, at tordenvær oppstår. Tross økende antall lynnedslag er det sjelden at tordenvær fører til personskader i Norge.

Her lyner det mest - og minst i Norge - Frende Forsikring
Bildekilde: www.frende.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

I Norge oppstår det oftere tordenvær i indre strøk enn ute ved kysten om sommeren på grunn av kraftigere oppvarming av jordoverflaten. Om vinteren forekommer derimot tordenvær nesten bare langs kysten, særlig på Vestlandet.

Folk spør også

Hvor er det mest lyn i Norge?

Her lyner det mest: Sr-Odal, Hedmark. Skedsmo, Akershus. Rindal, Mre og Romsdal. Nittedal, Akershus.

Fullstendig svar på www.p4.no


Hvor er det mest torden?

Tordenvr kan oppst over hele verden, men mest tordenvr er det i omrder med tropiske regnskoger der det kan oppst daglig. Omrder i Uganda og ya Java i Indonesia er blitt nevnt som de stedene p jorda med mest tordenvr.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org


Når lyner det mest i Norge?

P sensommeren er forholdene ideelle for lage hye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor. P Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om hsten og vinteren. Da er temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over og slik dannes bygeskyer.

Fullstendig svar på www.frende.no


Hvor slår lynet mest ned?

Det starter gjerne med lyn fra toppen til bunnen av skyen, og slike internlyn i en sky er det mest vanlige. Men det er lyn fra skyen og ned i bakken som er det farligste, og rundt 100.000 lyn treffer bakken i Norge hvert r. Lynet kan ogs g mellom skyer, fra bakken og opp i skyen og fra skyen og ut i ladet luft.

Fullstendig svar på www.aftenposten.no


Videoer

What to Do in Flåm, Norway | Njardarheim, Gudvangen

300 Days Alone on an Island - A Robinson Crusoe Adventure in the Pacific Ocean

Caught in Massive Storm of Hail, Thunder, Lightning & Heavy Rain, Tarp Shelter Camping Survival ASMR

Sikkerhedsstyrelsen - Nytår Igen | ft. Jesu Brødre, Niels Olsen, Lina Rafn, Shambs & Klam Vandmand

Most Memorable Events in 60.000 kilometers of Motorcycling the World

Surviving a Record Breaking Storm, Solo Camping in Heavy Rain Lightning & Thunderstorm. ⛈(Extended)

Hvordan det værste skybrud i nyere tid fik os til at grave tunneller

POV dine briller fortæller hvem folks soulmate er